Terug naar boven

Ademtherapie

Ademtherapie helpt je om je natuurlijke ademhaling te herstellen. Dankzij een goede buikademhaling word je je bewust van je ademhaling en de invloed ervan op je lichaam. Perfect voor wanneer je te kampen hebt met stress of gevoelens van onrust en je je opnieuw wil leren ontspannen.

Vind meteen ademtherapie

Of lees meer over:
Wat is ademtherapie?
Hoe werkt ademtherapie?
Ademtherapie voor wie?
Ademhalingsoefening tegen stress
Tarieven en terugbetaling

Wat is ademtherapie?

Ademtherapie is een therapeutische methode die zich richt op bewust en correct ademhalen. Bij langdurige stress raakt je ademhaling langzaam ontregeld. Op een bijna onmerkbare manier begin je steeds oppervlakkiger en minder efficiënt te ademen. Dit kost je lichaam onnodig veel energie en kan voor verschillende spanningsklachten zorgen.

Een ademtherapeut leert je hoe je op een juiste manier gebruik maakt van een buikademhaling en hoe je de stresssignalen van je lichaam leert herkennen. Het is een therapievorm die vaak wordt aangewend als relaxatietherapie. Je leert je te ontspannen, rustig te blijven in stressvolle situaties en je emoties los te laten.

Vind meteen ademhalingstherapie bij jou in de buurt.

Hoe werkt ademtherapie?

Wanneer je je nerveus of gestrest voelt, versnelt of verstart je ademhaling. Soms is het moeilijk om daarna weer tot rust te komen.

Bij ademtherapie wordt gezocht naar de oorzaak van je snelle of onregelmatige ademhaling. Heb je problemen thuis? Veel stress op het werk? Spelen bepaalde angsten een rol?

Daarna wordt gestart met het aanleren van een goede ademhaling via ademhalingsoefeningen. Waar begint je ademhaling? Hoe adem je uit? Hoeveel longcapaciteit gebruik je? Hoe ontspan je jouw spieren? Dankzij je ademhalingstherapeut kan je beter gebruikmaken van je ademhaling en de energie die deze met zich meebrengt.

De ademhalingsoefeningen kunnen zowel liggend, zittend of staand aangeleerd worden. Je kan ze daarna ook eenvoudig zelfstandig thuis verderzetten.

Ademhalingstherapie voor wie?

Veel mensen die voor ademhalingstherapie kiezen kampen bijvoorbeeld met angstklachten, chronische stress, depressieve gevoelens, een burn-out of vermoeidheid. Al kunnen ook lichamelijke klachten zoals stemproblemen of rugklachten een reden zijn om een ademtherapeut te bezoeken.

Een goede ademhaling zorgt voor een goede energie. Al je lichaamscellen hebben voortdurend zuurstof nodig. Een lek in je ademhalingspatroon zorgt voor klachten op lichamelijk en mentaal niveau.

Enkele klachten die je bij een verkeerde ademhaling kan ervaren, zijn:

Dankzij een open ademhaling ervaar je meer energie, vind je weer rust en evenwicht en krijg je meer zelfvertrouwen.

Ademhalingsoefening tegen stress

De grootste oorzaak van een verkeerde ademhaling is langdurige stress. Hierdoor raakt je lichaam ontregeld en kunnen vervelende spanningsklachten ontstaan.

Ademtherapie leert je hoe je op de juiste manier gebruikmaakt van een buikademhaling. Je leert om de eerste stresssignalen van je lichaam te herkennen zodat je tijdig op de rem kan gaan staan, grenzen kan stellen of het rustiger aan kan doen.

Ademen via de buik is een eenvoudige ontspanningsoefening. Ga comfortabel liggen en leg dan beide handen op je lichaam. Een hand leg je ter hoogte van je borst en een ander op je buik. Adem diep in door je neus, houd je adem enkele seconden vast, en adem terug uit via je mond. Let erop dat, bij het inademen, de hand op je buik naar boven gaat. Zo adem je juist. Focus je 5 à 10 minuten op je ademhaling en wat er met je lichaam gebeurt tijdens de ademhaling. Na enkele minuten voel je de spanning al wegzakken.

Een ademhalingstherapeut kan je hier perfect in begeleiden.

Tarieven en terugbetaling

Hoeveel ademtherapie kost, hangt onder andere af van de duur en het benodigde aantal sessies. Gemiddeld betaal je voor een ademsessie ongeveer €45 à €50. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je ademhalingstherapeut.

Sommige mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van ademtherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden van therapie.