Etniciteit: Therapie en hulp rond etniciteit
Etniciteit of sociaal-culturele identiteit is een belangrijk gegeven in onze huidige maatschappij. Zit je met vragen rond etniciteit? Behoor je tot een etnische minderheid? Of heb je bezorgdheden of bedenkingen die je hier verder wil bespreken? Een therapeut voor therapie rond etniciteit kan je hier goed in begeleiden.
Vind meteen therapie rond etniciteit
Of lees meer over:
Etniciteit betekenis
Wat zijn etnische minderheden
Therapie rond etniciteit
Etniciteit betekenis
Etniciteit komt van het Griekse woord ‘ethnikos’ en betekent ‘behorende tot een volk’. Het slaat op de sociaal-culturele identiteit die een bepaalde groep mensen verbindt. Dit gevoel van verbondenheid ontstaat meestal op basis van nationaliteit, religie, taal, cultuur, geschiedenis of kenmerkende fysieke karakteristieken zoals huidskleur.
Etniciteit kan dus slaan op een bepaalde nationaliteit van een persoon, maar kan ook ruimer zijn. Zo is het mogelijk om Belg in België te zijn maar op basis van religie, cultuur, bepaalde waarden en normen, uiterlijke kenmerken zoals huidskleur, enz. toch tot een etnische minderheid te behoren.
Soms worden bepaalde mensen op basis van hun etniciteit benadeeld. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in discriminatie of racisme. Therapie kan helpen om meer inzicht te krijgen in de huidige vraagstukken rond etniciteit en hoe deze aangepakt kunnen worden.
Vind meteen een therapeut die rond etniciteit werkt.
Wat zijn etnische minderheden
Er wordt gesproken over een etnische minderheid wanneer een bepaalde bevolkingsgroep, of een bepaalde groep mensen, een minderheid vormt in het land waar ze verblijft.
Een etnische minderheid kan een allochtone bevolkingsgroep zijn, bijvoorbeeld Syriërs in België. Maar de etnische minderheid kan ook een autochtone bevolkingsgroep zijn die al langer ter plaatse woont dan de huidige meerderheid van de bevolking, zoals de Native Americans in Amerika.
Een ander voorbeeld van een etnische minderheid zijn moslims of joden in Nederland. Deze etnische minderheid staat dan los van nationaliteit maar slaat op het verschil in religie met het grootste deel van de bevolking.
Idealiter is er sprake van een multiculturele, verdraagzame samenleving waarbij de mensenrechten door iedereen worden nageleefd. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd het geval te zijn en kunnen minderheden op basis van hun etniciteit problemen ondervinden. Zo is het mogelijk dat je te maken krijgt met vooroordelen, discriminatie, racisme of zelfs rassenhaat.
Therapie rond etniciteit
Als je tot een etnische minderheid behoort, kan het zijn dat je hierdoor stress ervaart of, in meer extreme gevallen, zelfs mentale trauma’s hebt opgelopen. Bijvoorbeeld door de confrontatie met discriminatie of racisme, of door de focus op jouw ‘anders zijn’. Een therapeut kan je helpen om met deze stress of negatieve gevoelens om te gaan, bijvoorbeeld via EMDR-therapie, gesprekstherapie of cognitieve gedragstherapie.
Ook wanneer je zelf niet tot een etnische minderheid behoort maar hierover wel het gesprek wil aangaan, kan therapie een leidraad bieden. Therapie rond etniciteit is ook nuttig voor bijvoorbeeld bedrijfsleiders die de sfeer op de werkvloer willen verbeteren, leerkrachten, iedereen die verbindend wil leren communiceren, enz.
Vind meteen therapie rond etniciteit bij jou in de buurt.
Vind meteen
Therapie rond etniciteit in Amsterdam - Therapie rond etniciteit in Rotterdam - Therapie rond etniciteit in Den Haag - Therapie rond etniciteit in Utrecht - Therapie rond etniciteit in Eindhoven - Therapie rond etniciteit in Groningen - Therapie rond etniciteit in Almere - Therapie rond etniciteit in Breda - Therapie rond etniciteit in Nijmegen - Therapie rond etniciteit in Enschede - Therapie rond etniciteit in jouw gemeente.