Klachten - info en therapeuten
Hier vind je een beperkte omschrijving van wat een klacht kan inhouden. Deze verduidelijking is niet volledig. Voor meer informatie raden wij aan om u te informeren bij de therapeut.
A
Ademhalingsproblemen
Laat meer zien van therapeut voor 'Ademhalingsproblemen' - Vind een therapeut voor 'Ademhalingsproblemen'Voel je je vaak benauwd? Heb je vaak stress? Ben je kortademig? Een verkeerde ademhaling kan verschillende klachten met zich meebrengen. Een therapeut voor ademhalingsproblemen helpt je om opnieuw op een juiste manier adem te halen.
Vind meteen een therapeut voor ademhalingsproblemen
Of lees meer over:
Wat is ademhalingstherapie?
Wat doet een ademhalingstherapeut?
Wanneer kiezen voor ademhalingstherapie?
Tips om op een goede manier adem te halen
Wat is ademhalingstherapie?
Ademhalingstherapie helpt je om op een juiste manier te ademen. Meestal worden er tijdens de therapie speciale ademhalings- en ontspanningstechnieken aangewend. Een verkeerde ademhaling kan bijvoorbeeld ontstaan door een langdurige periode van stress. Dit kan de oorzaak zijn van allerlei verschillende klachten.
Zo kan ademhalingstherapie helpen bij:
- Gevoelens van angst
- Paniekaanvallen
- Burn-out
- Depressieve gevoelens
- Astma
- (Chronische) bronchitis
- Hartkloppingen door stress
- Kortademigheid
- …
Vind meteen een therapeut voor ademhalingsproblemen bij jou in de buurt.
Wat doet een ademhalingstherapeut?
Door verschillende redenen, waaronder stress, kan je ongemerkt anders beginnen ademen. Onvoldoende ontspanning zorgt dat je te hoog en te kort vanuit de borst ademhaalt. Ademhalen is iets alledaags. Meestal ben je je er niet eens van bewust. Pas wanneer een verkeerde ademhaling voor klachten zorgt, merk je hoe belangrijk een juiste manier van ademhalen is.
Een ademhalingstherapeut leert je via een juiste ademhaling zoveel mogelijk stresssituaties te voorkomen en tot rust te komen. Tijdens de eerste therapiesessie gaan jullie samen kijken naar de reden van je verkeerde ademhaling en hoe je opnieuw op een juiste manier kan ademhalen.
Een juiste ademhaling zorgt ervoor dat je je meer ontspannen voelt. Je ervaart meer energie en na een tijdje zal je merken dat je zowel lichamelijk als mentaal beter in je vel zit.
Wanneer kiezen voor ademhalingstherapie?
Herken je een van onderstaande klachten? Dan kan een bezoekje aan de therapeut voor je ademhalingsproblemen zeker helpen:
- Je bent snel buiten adem
- Je voelt je kortademig
- Je hoest vaak
- Je hebt last van een chronisch verstopte neus
- Je hebt last van een chronisch lopende neus
- Je hebt moeite om je te concentreren
- Je voelt je vaak angstig
- Je voelt je vaak gespannen
- Je ervaart dikwijls stress
- Je hebt last van vermoeide spieren
- Je hebt last van (chronische) hyperventilatie
- Je hebt last van een hoge bloeddruk
- Je hebt last van een slechte spijsvertering
- …
Tips om op een goede manier adem te halen
Adem door je neus
Merk je dat je zonder een speciale reden vaak door je mond ademt? Probeer je daar op dat moment bewust van te worden en verplicht jezelf om toch door je neus te ademen. Je zal merken dat deze nieuwe gewoonte ervoor zorgt dat je minder oppervlakkig gaat ademen.
Adem vanuit je buik
Probeer te ademen vanuit je buik. Een hoge, oppervlakkige ademhaling gebeurt niet vanuit je buik maar vanuit de borst. Dit herken je aan de beweging van je lichaam. Gaan als je inademt vooral je schouders omhoog? Dan zit je ademhaling te hoog. Probeer bewust vanuit je buik te ademhalen.
Adem ontspannen
Adem 3 seconden lang in via je buik. Houd je ademhaling dan 1 seconde vast. En adem 4 seconden lang uit. Daar word je normaal rustig van.
Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk om zelf met het verbeteren van je ademhaling aan de slag te gaan. Een ademtherapeut of ademcoach kan je hier uitstekend in begeleiden!
Verberg informatie over therapeut voor 'Ademhalingsproblemen' - Vind een therapeut voor 'Ademhalingsproblemen'ADHD
Laat meer zien van therapeut voor 'ADHD' - Vind een therapeut voor 'ADHD'Voel je je vaak onrustig? Kan je je heel moeilijk concentreren? Of merk je dat je kind hyperactief is? Een therapeut voor ADHD kan zorgen voor meer inzicht, aanvaarding en de behandeling van dit aandachtstoornis.
Vind meteen een therapeut voor ADHD
Of lees meer over:
Wat is ADHD?
ADHD kenmerken volwassenen
ADHD kenmerken kind
ADHD behandeling
Wat is ADHD?
ADHD of Attention Deficit Hyperactivity Disorder is een gedragsstoornis dat wordt gekenmerkt door concentratietekort, impulsiviteit en hyperactiviteit. Natuurlijk kan je ook één of meerdere van deze kenmerken hebben zonder dat er sprake is van ADHD. Er is pas sprake van ADHD als de aanwezigheid van deze kenmerken zodanig aanwezig is dat het als storend wordt ervaren door de persoon zelf, of door diens omgeving.
Mensen met ADHD kunnen last hebben van één van deze kenmerken, of net van een combinatie van alle drie de kenmerken.
Vind meteen een therapeut voor ADHD.
ADHD kenmerken volwassenen
Naar schatting heeft ongeveer 2% van de volwassenen ADHD. Voor deze diagnose gesteld wordt, is iemand vaak al een tijdje op zoek naar hulp voor verschillende andere klachten.
De belangrijkste kenmerken van ADHD bij mannen en vrouwen zijn onder andere:
- Levenslange klachten van onrust
- Concentratieproblemen
- Moeite met organiseren
- Hyperactiviteit
- Impulsiviteit
- Snel afgeleid zijn
- Vergeetachtigheid
- Prikkelbaarheid of woede-uitbarstingen
- Gebrek aan structuur en overzicht
- …
Soms wordt de diagnose ADHD pas op latere leeftijd gesteld. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand tijdens de kindertijd geen problemen ervaarde, maar wanneer het niveau of tempo van een opleiding of het werk hoger wordt, er wel klachten ontstaan.
Wanneer je door ADHD niet kan bereiken wat je anders wel zou kunnen bereiken, ontstaat frustratie. Bovendien kan dit ook je zelfbeeld en zelfvertrouwen beïnvloeden.
ADHD kenmerken kind
Als ouder speel je een belangrijke rol in het herkennen van de signalen die bij je kind op ADHD wijzen. Kinderen met ADHD zijn meestal snel afgeleid, kunnen nergens lang de aandacht bij houden, zitten dikwijls te friemelen of wiebelen of lopen steeds rond.
De belangrijkste kenmerken van ADHD bij kinderen zijn onder andere:
- Moeite om de aandacht lang vast te houden
- Hyperactief zijn
- Impulsief gedrag
- Niet goed kunnen luisteren
- Moeite om taken af te maken
- Slordigheid
- Snel afgeleid zijn
- Vaak iets vergeten
- Veel wiebelen, bewegen met de handen of voeten
- Niet stil kunnen blijven zitten
- Geen rust nemen, voortdurend bezig zijn
- Moeilijk kunnen ontspannen
- Moeilijk rustig kunnen spelen
- …
Dit kan zorgen voor problemen binnen het gezin, op school of in het contact met vriendjes. Natuurlijk hoeven één of meerdere van deze kenmerken niet automatisch op ADHD te wijzen. Een ADHD therapeut kan hier meer duidelijkheid in scheppen.
ADHD behandeling
Het is zeker mogelijk om de symptomen van ADHD te verminderen en problemen die ermee gepaard gaan aan te pakken of te voorkomen.
Meestal wordt er tijdens een ADHD behandeling gewerkt rond een combinatie van psycho-educatie, gedragstherapie en eventueel medicatie.
Samen met een therapeut kan je werken rond inzicht krijgen in ADHD en het aanvaarden van de eigen beperkingen. Er kan bijvoorbeeld gefocust worden op het aanpassen van gedrag of het verbeteren van het zelfbeeld of vergroten van het zelfvertrouwen. Je kan nieuwe vaardigheden aanleren, je gedrag onder controle krijgen en jezelf herontdekken. Hierdoor merk je meestal plots nieuwe talenten en mogelijkheden op.
Ook als ouder kan therapie heel nuttig zijn. Zo leer je op gepaste wijze te reageren op bepaalde gedragingen van je kind.
In sommige gevallen kan medicatie helpen om de behandeling mee te ondersteunen. Geneesmiddelen zijn echter nooit aangewezen zonder begeleidende behandeling.
Tot slot, kan je ook kiezen voor ADHD coaching om bijvoorbeeld te werken rond agendaplanning, communicatie, focus te vinden, enz.
Vind meteen een ADHD therapeut of ADHD coach bij jou in de buurt.
Verberg informatie over therapeut voor 'ADHD' - Vind een therapeut voor 'ADHD'Afslanken / afvallen
Vind een therapeut voor 'Afslanken / afvallen'Agressiebeheersing
Vind een therapeut voor 'Agressiebeheersing'Alcoholproblemen
Vind een therapeut voor 'Alcoholproblemen'Allergie
Laat meer zien van therapeut voor 'Allergie' - Vind een therapeut voor 'Allergie'Wat is een allergie?
Een allergie is een reactie van het lichaam op een stof dat het lichaam niet kan verdragen. Vaak uit zich dat in niezen, jeukende ogen of oren of eczeem. Bij een voedselallergie kan zich dat ook uiten in het opzwellen van de tong of de keel, het zeer moeilijk verteren (kramen, maagpijn, diarree) of het moeilijk opnemen van voedingsstoffen wat vaak onduidelijke gevolgen heeft (zoals moeheid, zware benen of andere fysieke klachten). Een intolerantie is een lichte vorm van een allergie waarbij het lichaam de stof wel verdraagt, maar toch moeilijk kan verwerken. Er zijn veel verschillende allergieën zoals een allergie voor pollen, katten, honden, huisstofmijt, hooikoorts, melk of lactose, gluten, pindanoten, …
Verberg informatie over therapeut voor 'Allergie' - Vind een therapeut voor 'Allergie'Alzheimer
Vind een therapeut voor 'Alzheimer'Angst
Laat meer zien van therapeut voor 'Angst' - Vind een therapeut voor 'Angst'Angst kan heel wat invloed hebben op je dagelijks leven. Maar wat is angst net? Wanneer is angst reëel? En hoe kan je angst overwinnen?
Vind meteen een therapeut voor angsten
Of lees meer over:
Wat is angst?
Gevolgen van angst
Je bent niet alleen
Angst voor corona
Bang voor terrorisme
Omgaan met angst: behandeling
Tips bij angst
Wat is angst?
Angst is normaal
Angst is een gevoel dat we ervaren in bedreigende omstandigheden. Het werkt als een alarmbel die signaleert dat je je in een gevaarlijke situatie bevindt. Daarbij wordt ook je lichaam alert en reageert door de hartslag te verhogen, adrenaline aan te maken, je pupillen te verwijden en bloed te verzamelen zich in de buurt van je vitale organen. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Angst is dus een normale reactie van het lichaam.
Angst in ons dagelijks leven
Ook in ons dagelijks leven speelt angst vaak een rol. Angst voor afkeuring, voor niet goed genoeg te zijn, voor fouten te maken, angst voor financieel tekort, angst voor onze emoties, angst om alleen te zijn, verlatingsangst en vele andere.
Hoewel dit niet altijd duidelijk is, leven we soms in een chronische toestand van onderhuidse spanning of angst, wat heel wat gevolgen kan hebben.
Angststoornis
Het komt voor dat je angsten of paniek ervaart in niet-bedreigende situaties. Gebeurt dat op regelmatige basis en hindert het jou in je dagelijkse functioneren, kan men spreken van een angststoornis. Paniekaanvallen zijn een voorbeeld van een angststoornis, ook fobieën, sociale angst, PTSS, dwangstoornissen en ook de gegeneraliseerde angststoornis (GAS) vallen hieronder.
Gevolgen van angst
Angst is een vorm van stress. Deze uiting van stress, waarbij je een soort onveiligheidsgevoel ervaart, zijn we ondertussen zo gewoon dat we niet meer stilstaan bij wat dit tot gevolg kan hebben: oppervlakkig ademen, slaapproblemen, verteringsproblemen, hyperventilatie, hoge bloeddruk, te hoge spierspanning (met rug- of nekklachten, hoofdpijn e.a. tot gevolg), paniekaanvallen en nog vele andere. Ook prestatiedruk en perfectionisme kunnen gelinkt worden aan angst.
De natuurlijke functie van angst (bescherming) vervaagt en we trachten deze kost wat kost te negeren of te onderdrukken.
Je bent niet alleen
Een groot deel van de bevolking kampt met tekenen van angsten of komt dit tijdens zijn levensloop tegen. De taboe hier rond is nog groot, waardoor je het gevoel kan hebben hier als enigste mee geconfronteerd te worden.
Openlijk hierover praten kan voor jezelf en anderen een opluchting zijn.
Angst voor corona
Heb je angst door de coronamaatregelen? Ben je bang om besmet te geraken door het coronavirus, om iemand te verliezen of om eenzaam te zijn? Of voel je je om een andere reden angstig zoals financiële angst of gezinsdruk? Dan kan specifieke therapie bij angst voor corona een grote hulp zijn.
Angst voor terrorisme en aanslagen
Na de recente bomaanslagen in Parijs, Amsterdam en Zaventem, wordt bij veel mensen de angst voor terreuraanslagen sterker.
Traumaverwerking
Was je van dichtbij getuige van of betrokken bij deze gruweldaden, dan is de kans groot dat je hieraan een trauma opgelopen hebt. Hierna kan er een angst ontstaan voor opnieuw gebruik te maken van een metro, trainen, luchthavens en vliegtuigen, alsook angst voor samenkomsten en grote groepen mensen.
Als je zulke angst ervaart kan het raadzaam zijn om een traumatherapeut te contacteren.
Angst voor terrorisme
Maar ook als je niet rechtstreeks betrokken was bij de recente terroristische daden, kan de angst voor een aanslag grote invloed uitoefenen op jouw leven.
Terrorisme betekent dan ook letterlijk 'angst zaaien'. Terrorisme kan je een algemeen gevoel van onveiligheid, onzekerheid, ontreddering en zelfs doodsangst geven. Zeker mensen die wonen en/of werken in Amsterdam of andere grote steden zullen mogelijk deze angst ervaren. Maar ook als je veel de trein, metro of vliegtuig neemt of op openbare plaatsen komt, kan het zijn dat de angst voor terreur de bovenhand neemt.
Indien deze terreurangst jou belemmert in je dagelijks leven kan het goed zijn om hierover te spreken met een therapeut die angst behandelt
Bang voor IS
De aanslagen in o.a. Parijs en Amsterdam verhoogt de angst voor IS, en jammer genoeg ook angst voor de Islam, moslims en buitenlanders in het algemeen. Ook hierbij kan psychotherapie voor angst jou helpen omgaan met angst en onderzoeken wat een reële dreiging is en wat niet.
Omgaan met angst: behandeling
De angst onder ogen zien, erkennen dat ze er is en er openlijk over spreken zorgt ervoor dat je er iets aan kan doen en dat je opnieuw vat krijgt op je leven.
Bij een psychotherapeut kan je binnen een veilige context over jouw angsten spreken. Want vaak vermijden we waar we angstig voor zijn. Samen met de therapeut ga je op zoek naar een andere manier om met jouw angst om te gaan. Dikwijls worden onderliggende patronen, die een rol spelen in het ontstaan van jouw klachten, onderzocht in therapie. De therapeut zal jouw tools aanreiken om jouw angsten te verwerken en zelfs helemaal los te laten.
Na enkele sessies ga je het gevoel krijgen dat je jouw leven weer onder controle hebt. Zo kan je opnieuw genieten van je dagelijkse leven thuis, op je werk of school alsook in specifieke situaties die je voorheen meed. Je voelt je helemaal bevrijdt van jou angsten.
Onmacht maakt plaats voor zeggenschap.
- Bij acute angst, blijf rustig ademen. Tracht te ademen vanuit je buik en neem rustige diepe teugen, dit verzacht te angst.
- Maak geen keuzes op het moment dat je angstig bent. De kans is groot dat je hiervan later spijt krijgt. Wacht tot een rustig moment om de situatie te overzien.
- Vermijding heeft vaak een tegenovergesteld effect. Het vergroot de angst en zet je erin vast.
- Richt je op het positieve: in plaats van de worst-case-scenario vast te houden, bedenk hoe je wél wil dat het is. Vaak is dat niet eens zo onmogelijk.
- Humor werkt angst-reducerend.
- Fysiek contact helpt je ontspannen. Een knuffel, een aanraking of gewoon dicht in de buurt zijn van iemand waarbij je je goed voelt werkt geruststellend. Vraag hier gerust naar.
- Praat erover met iemand die je vertrouwt.
Nog vragen? Contacteer een therapeut voor angst.
Angst - Fobieën
Laat meer zien van therapeut voor 'Angst en fobieën' - Vind een therapeut voor 'Angst en fobieën'Bij een fobie voel je angst voor zeer specifieke situatie, voorwerp of dier. Wanneer spreekt men net van een fobie, welke soorten fobieën zijn er en hoe kan je een fobie behandelen?
Vind onmiddellijk een therapeut voor de behandeling van een fobie.
Of lees meer over
Wat is angst?
Wat is een fobie?
Angst overwinnen: behandeling van fobie
Soorten fobieën
Wat is angst?
Angst op zich is een normale reactie op een bedreigende situatie. Wanneer een angstreactie niet meer in verhouding is met de gevaar dat zich voordoet, spreek je van irreële angst. Wanneer dit je dagelijks functioneren verstoord en minstens 6 maanden aanwezig is, kan het wijzen op een angststoornis. Er zijn verschillende angststoornissen, waaronder ook een fobie. Daarnaast bestaan ook sociale angst, paniekaanvallen en de gegeneraliseerde angststoornis. Voorheen werd een dwangstoornis en PTSS ook hierbij gerekend.
Wat is een fobie?
Bij een fobie is er sprake van een irrationele angst voor welbepaalde situaties (vb vliegangst), zaken (vb naalden), dieren (vb spinnen of vogels) of plaatsen (vb openbare pleinen). Wanneer mensen met hun prikkel (datgene wat hen zo bang maakt) in aanraking komen hebben ze vaak last van paniekaanvallen en panische angst.
Een fobie gaat vaak gepaard met vermijding. Omdat de angst zodanig sterk is, zal de persoon confrontaties ten alle koste vermijden.
Veelal is men er zich van bewust dat de angst irreëel is, maar blijft de angst toch overheersen.
Lees meer over de verschillende soorten fobieën.
Behandeling van fobie
Een fobie heeft meestal een grote psychische of emotionele component. Praten over jouw fobie is de eerste stap naar het loslaten van jouw angst.
Een therapeut is een expert waarbij je zonder schaamte kan vertellen over je fobie. Via therapie ga je op zoek naar de factoren die een rol spelen in het ontstaan en in stand houden van jouw angst. Je leert technieken om beter te leren omgaan met de fobie en je angst los te laten. Zodat je bv opnieuw met gemak op openbare plaatsen kan komen, ontspannen blijft in het bijzijn van honden en alle dagelijkse taken kan uitvoeren zonder angst te ervaren.
Na therapie heb je een bevrijdend gevoel en kan je weer genieten van het dagelijkse leven.
Contacteer een therapeut voor behandelen van een fobie.
Therapie voor fobie
Vele vormen van therapie zijn nuttig bij het behandelen van een fobie. Hieronder vind je enkele voorbeelden:
- Cognitieve gedragstherapie: Bij cognitieve gedragstherapie leer je anders aan te kijken tegen wat jou zo bang maken en je gedrag te veranderen. Exposure is een veelgebruikte techniek. Contacteer hier een cognitief gedragstherapeut voor een behandeling van je fobie.
- EMDR en EFT Deze therapievormen richten zich op traumaverwerking bij fobieën.
- Assertiviteitstraining: Bij specifieke fobieën zoals een sociale fobie en agorafobie kan assertiviteitstraining aangewezen zijn. Klik hier voor een coach assertiviteitstraining.
- Relaxatietherapie en mindfulness: In deze vormen staat rust centraal. Ze werken voornamelijk angst remmend en kalmerend.
- Therapieën zoals psychoanalyse, gestalttherapie en integratieve psychotherapie focussen zich op de dieperliggende patronen van de fobie.
Medicatie tegen fobie
Medicatie tegen angst kan doeltreffend zijn om de symptomen te minderen of te remmen. Desondanks pakt medicatie je angst en de oorzaken ervan niet aan en houdt het risico’s in. Daarvoor zijn er diverse therapieën beter geschikt. Medicatie kan wel een ondersteunende rol spelen in combinatie met therapie.
Soorten fobieën
Over het algemeen onderscheidt men sociale fobie, agorafobie en fobie voor specifieke zaken.
Fobieën voor specifieke zaken zijn erg divers. Voor elke situatie of voorwerp bestaat er wel een fobie. De meest voorkomende fobieën zijn:
Dieren
- Spinnenfobie (Arachnofobie)
- Vogelfobie (duiven, kippen, eenden,…)
- Hondenfobie (Kynofobie)
- Kattenfobie (Ailurofobie)
- Slangenfobie (Ofidiofobie)
Situaties
- Angst voor grote openbare ruimtes (agorafobie)
- Angst voor kleine ruimtes (Claustrofobie)
- Hoogtevrees
- Angst voor overgeven (Emetofobie)
- Vliegangst (aerofobie)
- Angst voor ziek te worden (hypochondrie)
- Plasangst
- Angst voor de dood (Necrofobie)
- Angst om gek te worden
Zaken
- Angst voor onweer (Brontofobie)
- Naaldenfobie
- Smetvrees: angst voor bacteriën
- Bloedfobie
- Clown fobie
- Angst voor mannen of vrouwen
Last van een fobie? Bespreek je mogelijkheden met een psychotherapeut voor de behandeling van fobie.
Nog vragen?
Contacteer een therapeut voor fobieën
Lees hier meer over andere angststoornissen, angst voor terreuraanslagen of angsten in het algemeen.
Verberg informatie over therapeut voor 'Angst en fobieën' - Vind een therapeut voor 'Angst en fobieën'Angst - Paniekaanvallen
Laat meer zien van therapeut voor paniekaanvallen - Vind een therapeut voor paniekaanvallenVoel je op sommige momenten hevige spanning of angst? Mogelijk heb je last van paniekaanvallen. Maar wat is een paniekaanval eigenlijk? Wat zijn de symptomen bij een paniekaanval, en wat is een mogelijke behandeling voor paniekaanvallen?
Vind een therapeut voor paniekaanvallen
Of lees meer over:
Wat is angst?
Wat is een paniekaanval?
Oorzaken
Behandeling
Symptomen
Wat is angst?
Angst is een natuurlijk reactie op mogelijk gevaar. Het werkt als een alarmsignaal wat je in staat brengt te vluchten of te vechten. Wanneer de angst groter wordt dan het objectieve gevaar wordt dit een irrationele angst. Irreële angsten kunnen zodanig je leven beïnvloeden dat het je dagelijks functioneren verstoord. Hierbij kan je spreken van angststoornissen. Paniekaanvallen wordt gezien als een aparte angststoornis, maar alle andere angststoornissen (sociale angst, fobieën, GAS) gaan vaak gepaard met paniekaanvallen.
Wat is een paniekaanval?
Een paniekaanval is een korte, bijzonder intense ervaring van angstgevoelens of lichamelijke spanning. Deze reactie overvalt je veelal en kan enkele minuten tot een uur duren. Meestal wordt eerst de lichamelijke reactie ervaren, zonder rationeel bewust te zijn van de angst die erachter zit.
Tijdens de paniekaanval heeft men vaak het gevoel dat men gek wordt, dat men de controle verliezen gaat of dat men dood gaat. Lees hierover meer bij de symptomen van een paniekaanval.
Bij meerdere paniekaanvallen ontstaat er vaak een vicieuze cirkel. Angst voor een aanval wakkert de angst aan, waardoor er effectief een angstaanval komt. Deze bevestiging zet het patroon verder, waardoor veelal vermijding tot stand komt.
Paniekaanvallen komen voor in dagdagelijkse situaties zoals op straat komen, in de winkel, op de bus of trein, samen eten met mensen, in grote massa's,...) of in situaties met gevaar of stress (verkeer, vliegtuig, te hoge werkdruk,...).
Oorzaken van paniekaanvallen
De oorzaak van een paniekstoornis kan worden gezocht in diverse sociale, lichamelijke en psychische eigenschappen. Paniekaanvallen kunnen ook gelinkt zijn aan specifieke gebeurtenissen, plaatsen of zaken. Er is een storende prikkel in die context, waarbij emoties zich omvormen tot een paniekaanval.
Vaak hebben angstaanvallen een basis van sociale angst, waarbij angst voor afkeuring of oordelen centraal staan. Net daardoor komen paniekaanvallen meer voor buitenshuis en kan er agorafobie (de angst voor drukke of openbare plaatsen) ontwikkelt worden.
Een paniekstoornis kan ook op zichzelf bestaan. In dat geval is de angst niet veroorzaakt door bijvoorbeeld traumatische ervaringen of fobische angst voor bepaalde dieren, situaties e.a. Een onderliggende oorzaak zorgt voor spanning die uitgroeit tot angst. Dit kan ongemerkt binnensluipen zonder dat je dit goed en wel beseft.
Hoe onduidelijk de oorzaak ook is, het blijft een signaal van je lichaam dat er iets niet klopt.
Paniekaanval: behandeling
Gezien angstaanvallen veelal een grote invloed op je leven hebben, is het raadzaam een duurzame behandeling te zoeken om paniekaanvallen te overwinnen. Het angstsignaal heeft altijd een reden en via therapie kan je deze reden aanpakken.
Therapie
Therapie helpt je in het vinden van methodes voor het omgaan met angst. Samen met de therapeut ga je op zoek naar de prikkel die de angst opwekt en de patronen die hier ondertussen aan vast zitten. Je kan werken rond huidige thema’s, maar ook het verleden kan een rol spelen.
Hierdoor zal je na enkele sessies minder last hebben van paniekaanvallen, ze zullen minder frequent voorkomen en minder intens zijn. Na de therapie zal je in staat zijn om met een paniekaanval om te gaan en een aanval te voorkomen doordat je er geen angst meer voor hebt. Je zal opnieuw op een ontspannen manier weer naar jouw werk kunnen gaan, deelnemen aan sociale activiteiten en van het leven kunnen genieten.
Gesprekstherapie in het algemeen kan baat hebben bij angst, maar ook lichaamsgerichte therapie, creatieve therapie of energetische therapie kan helpen. Ook cognitieve gedragstherapie wordt soms aangeraden voor het aanpakken van angst. Belangrijk is dat je een therapievorm en een therapeut kiest waar jij je goed bij voelt.
Relaxatietherapie kan voor extra kalmte en stabiliteit zorgen, waardoor angstgevoelens minder snel de kop opsteken en je eenvoudiger opnieuw rustig kan worden wanneer de angst toeslaat.
Medicatie
Medicatie kan helpen bij het onderdrukken van de symptomen van een paniekaanval. Omdat het probleem op zich niet wordt aangepakt, raden we in eerste instantie een therapeutische behandeling aan. Medicatie kan wel een ondersteunende rol spelen in combinatie met therapie.
Symptomen paniekaanval
Er zijn een aantal kenmerken die vaak voorkomen bij een paniekaanval. Een typische paniekaanval zal dan ook minstens enkele van de volgende kenmerken hebben:
- Kortademigheid of zelfs hyperventilatie
- Druk op de borst
- Hartkloppingen of een fel verhoogde hartslag
- Misselijkheid
- Duizeligheid
- Gevoelloosheid of net tintelingen
- Zweten
- Trillen of beven
- Hogere alertheid
- Moeilijk kunnen concentreren op iets anders
- Gevoeligheid voor prikkels (licht, geluid, temperatuur, beweging,…)
- Het idee te gaan flauwvallen of overgeven
- Angst voor controleverlies
Bij vaak terugkomende paniekaanvallen
- Vermijding
- Angst voor een aanval
- Hogere spierspanning
- Bang om gek te worden of dood te gaan
- Slaapproblemen
- Spanning in je buik
- Vermoeidheid
De symptomen kunnen erg hevig zijn en zijn doorgaans lichamelijk van aard. Daarom heeft men vaak het gevoel dat er iets ernstigs aan de hand is. Veelal zijn de lichamelijke reacties niet schadelijk.
Denk je last te hebben van paniekaanvallen?
Neem dan contact op met een psychotherapeut voor de behandeling van paniekaanvallen.
Lees hier meer over andere angststoornissen, angst voor terreuraanslagen of angsten in het algemeen.
Verberg informatie over therapeut voor paniekaanvallen - Vind een therapeut voor paniekaanvallenAngst - Sociale angsten
Laat meer zien van therapeut voor 'Angst - sociale angst' - Vind een therapeut voor 'Angst - sociale angst'Angst kan grote invloed hebben op je leven en de relaties die je aangaat. Maar wat is angst eigenlijk, en wat zijn precies de kenmerken van sociale angst? Hoe kan je leren omgaan met angst en je sociale angst overwinnen?
Vind onmiddellijk een psychotherapeut voor de behandeling van sociale angst.
Of lees meer over:
Wat is angst?
Wat is sociale angst?
Angst overwinnen: behandeling sociale angst
Angst bij kinderen
Kenmerken sociale angst
Tips
Wat is angst?
Angst is het gevoel dat je ervaart wanneer je je bedreigd voelt. Net als pijn en stress is het een signaal dat je je in een gevaarlijke situatie bevindt. Daarbij wordt ook je lichaam alert: je hartslag verhoogt, je ademhaling versnelt, je pupillen verwijden en bloed verzamelt zich in de buurt van je vitale organen. Angst is dus een normale reactie van het lichaam. Lees hier meer over angsten in het algemeen.
Angststoornis
Er is echter iets mis als je dat angstige gevoel ook ervaart zonder dat daarvoor een reële aanleiding is, of zonder dat hetgeen jou angst inboezemt ook echt gevaarlijk is. In dat geval heb je te maken met irrationele angst. Van zodra die irrationele angsten jou in je dagelijkse functioneren beginnen hinderen, heb je te maken met een angststoornis. Er zijn diverse angststoornissen. Zo zijn er fobieën, maar ook sociale angst en paniekaanvallen zijn veelvoorkomende problemen. Daarnaast valt ook de gegeneraliseerde angststoornis (GAS) onder angststoornissen en zijn een dwangstoornis en PTSS (post-traumatische stress-stoornis) ook gerelateerd.
Je angst overwinnen? Contacteer hier een therapeut voor angst therapie.
Wat is sociale angst?
Sociale angst of sociale fobie laat zich definiëren als de angst die mensen voelen in of voor contact met andere mensen. Je bent bang bekeken te worden, je bent bang de verkeerde dingen te zeggen of kritiek te krijgen, je bent bang om te beginnen blozen, zweten, trillen, flauwvallen of overgeven. Uit angst gaan mensen sociale situaties vermijden, wat de angst op zich vaak verergert. Sommige mensen leiden hun leven daarom in isolement. Lees meer over de kenmerken van sociale angst.
Agorafobie of pleinvrees is de angst om op onveilige plaatsen te komen waar je niet meteen weg kan en om geen gepaste hulp te krijgen. Meestal zijn dit open ruimtes waar veel mensen kunnen komen, maar ook de angst om buitenshuis te komen (straatvrees) kan gerelateerd worden. Deze angsten kunnen een vorm zijn van sociale angst, hoewel deze eerder gelinkt worden met paniekaanvallen.
Angst overwinnen: behandeling sociale angst
Het lijkt misschien alsof je alleen bent met je angstprobleem. Een groot deel van de mensen kampt echter in zijn leven met een angststoornis. Sociale angst overwinnen doe je best met therapeutische begeleiding, al dan niet ondersteund met medicatie.
Angst therapie
De therapeut is iemand die je kan vertrouwen, die het beste in jou ziet en je niet zal veroordelen of bekritiseren voor jouw angsten. Het is belangrijk dat het klikt tussen jou en de therapeut, zodat jij je veilig voelt om over jouw angst te praten.
Een therapeutische behandeling van sociale angst is zinvol omdat therapie het probleem bij de oorzaak aanpakt en je leert hoe je anders kan omgaan met angst.
Via gesprek of oefeningen ga je op zoek naar wat jij nodig hebt om steviger in je schoenen te staan, neem je jouw gedachtepatronen onder de loep en leer je methodes om je goed te voelen in sociale situaties.
Je zal ervaren dat je door de therapie meer en meer je
open kan stellen in sociale situaties en geen schrik meer hebt voor afkeuring of kritiek van anderen. Je zal je meer ontspannen voelen bv bij het geven van presentaties en jezelf kunnen zijn bij ontmoeten van nieuwe mensen. Therapie kan je ook helpen om geen last meer te hebben van blozen, trillen en paniekaanvallen. Waardoor je opnieuw kan genieten van het leven en deel kan nemen aan alle sociale activiteiten van vrienden, familie en anderen.
Cognitieve gedragstherapie wordt vaak aangeraden bij angst. Maar ook andere vormen van therapie (contextuele therapie, gestalttherapie, integratieve therapie,…) worden veel gebruikt.
Ook assertiviteitstraining, waarbij er wordt gewerkt aan je assertiviteit en zelfverzekerdheid in sociale situaties, kan nuttig zijn. Alsook relaxatietherapie waarbij leren ontspannen en omgaan met stress centraal staan.
Vind hier een therapeut voor de behandeling van angst.
Angstmedicatie
Angstmedicatie kan de symptomen afremmen en sociaal contact opnieuw mogelijk maken. Toch wordt de oorzaak niet aangepakt en zijn er risico’s aan verbonden. Ze staan soms zelfs het overwinnen van de angst in de weg. Therapie is een meer duurzame piste, die uiteraard wel kan worden ondersteund met medicatie. Vraag steeds raad aan je huisarts.
Angst bij kinderen
Angst bij kinderen is een onderdeel van de normale ontwikkeling. Zo leert het de wereld kennen en ermee omgaan.
Maar wanneer de angst te groot wordt, kan dit een zware belasting zijn voor zowel je kind als voor jezelf als ouder.
Ook sociale angst kan voorkomen bij kinderen. Dit uit zich door bv niet meer naar school willen, hoofdpijn, buikpijn, huilen, zenuwachtig zijn,…
In eerste instantie neem de angst ernstig en geef je kind de nodige ondersteuning. Samen kan je stap voor stap zoeken naar geruststelling.
Extra hulp kan je vragen aan een kindertherapeut voor angst.
Kenmerken sociale angst
Een (sociale) angst manifesteert zich zowel lichamelijk als mentaal.
Lichamelijke kenmerken
- Snellere of moeilijkere ademhaling
- Je krijgt het warm, gaat zweten
- Hogere hartslag (Hartkloppingen kunnen voorkomen)
- Gespannen spieren
- Duizeligheid
- Gevoel van misselijkheid
Mentaal en emotionele kenmerken
- Zenuwachtigheid
- Alertheid
- Het gevoel hebben dat je gezien wordt
- Angstdenken en piekeren
- Vermijden van sociale situaties (afspreken met mensen, op restaurant gaan, openbare toiletten, maar ook dagelijkse situaties zoals naar de winkel gaan, de bus of trein,…)
Tips bij angst
- Doe net waar je bang voor bent. De kans bestaat dat je angst voor afkeuring groter is dan dat het ook effectief gebeurt.
- Zie angstig worden niet als falen. Leer stap voor stap omgaan met de angst.
- Vraag als tussenstap een vriend als hulp. Vertel over je angst en ga samen sociale situaties aan. Dit is een veelgebruikte techniek.
- Erover praten lucht op. Net bij sociale angst is dat de grootste drempel. Eens je hierover bent kan de spanning eraf vallen.
- Gebruik geen alcohol of drugs. Dit kan de angst op termijn versterken.
- Methodes om de angst te doorstaan (zoals letten op je ademhaling, kijken naar 1 punt, een voorwerp in je hand nemen,…) helpen wanneer de angst groot is. Zet wel de stap naar duurzame verandering door therapie om het patroon te doorbreken.
Nog vragen?
Een therapeut voor sociale angst kan je meer info geven.
Een andere soort angst? Vind een therapeut voor angst.
Angst voor oorlog
Vind een therapeut voor 'Angst voor oorlog'Angststoornis
Laat meer zien van therapeut voor 'Angststoornis' - Vind een therapeut voor 'Angststoornis'Angst kan een enorme invloed hebben op je dagelijks functioneren. Wanneer spreek je net van een angststoornis? En welke angststoornissen zijn er precies?
Contacteer een psychotherapeut voor angststoornissen.
Of lees meer over:
Wat zijn angststoornissen?
Symptomen
Soorten angststoornissen
Behandeling
Wat zijn angststoornissen?
Iedereen voelt zich af en toe wel eens angstig. Je nerveus voelen komt bijvoorbeeld voor bij een probleem op het werk, het afleggen van een test, het maken van een belangrijke beslissing of een gesprek aanknopen met iemand die je niet kent. Een beetje angst helpt ons te focussen en gericht te handelen.
Angst op zich is een belangrijk overlevingsmechanisme. Het geeft een signaal van gevaar en het helpt ons dit te vermijden of efficiënt te reageren. Soms staat de angst echter niet meer in verhouding tot datgene waar je bang voor bent. Als angst er voor zorgt dat je minder goed functioneert, blokkeert of panikeert en het je moeilijk maakt om een normaal sociaal of beroepsmatig leven te leiden, dan kun je spreken van een angststoornis. Zeker indien dit al 6 maanden of langer zich voordoet.
Een angststoornis kan er voor zorgen dat je gezonde reacties op de realiteit niet meer kan toepassen omdat de angst en angstgedachten zo overheersend zijn. Het onderscheid tussen nuttige en abnormale angst heeft niet te maken met de reacties op zich, maar met het feit dat de angstreacties optreden terwijl er objectief gezien weinig gevaar dreigt.
Angststoornis: symptomen
Angst kan in die mate verlammend zijn dat je situaties gaat vermijden, wat een grote invloed kan hebben op je leven. Hierdoor geraakt je in een vicieuze cirkel wat de angst vergroot en opnieuw het vermijden verhoogt.
Afhankelijk van de soort angststoornis zijn er specifieke symptomen. In het algemeen kan je een angststoornis herkennen aan volgende symptomen:
- Verhoogde of verstoorde hartslag
- Zweten, klamme handen
- Moeilijke ademhaling, benauwdheid
- Verhoogde spierspanning
- Beven
- Duizeligheid, ijlheid
- Moeilijk kunnen concentreren
- Hogere alertheid
- Onrust
- Negatieve aannames
- Verhoogde gevoeligheid voor prikkels (licht, geluid, temperatuur,...)
- Prikkelbaarheid
- Vermijding of vluchtgedrag
- Om ervoor te zorgen dat angst geen beslag neemt op je leven en je in een isolement terecht komt is een tijdige signalisatie nodig. Met een juiste therapeutische behandeling kan je jouw gedachten en gevoelens opnieuw beheersen en je leven weer oppakken.
Soorten angststoornissen
Hoewel het allemaal om een objectief gezien irreële angst gaat, zijn er verschillende soorten angststoornissen te onderscheiden, waaronder:
- Paniekstoornis
- Fobieën (incl. Agorafobie)
- Sociale angststoornis
- Gegeneraliseerde angststoornis
- Scheidingsangst of separatieangststoornis
- Selectief mutisme
- Angststoornis door drugs of medicatie
- Angststoornis door een (andere) medische aandoening
- Ongespecificeerd of anders gespecificeerde angststoornis
Een paniekstoornis houdt in dat angst of paniek je overvalt zonder duidelijke reële aanwijzing. Je wordt vooral de fysieke effecten (vb verhoogde hartslag, moeilijk ademen, zweten, trillen,...) gewaar. Gezien de oorzaak niet altijd duidelijk is, kan het benauwend idee ontstaan van ziek te zijn of gek te worden. De mogelijkheid dat zo’n paniekaanval je overvalt, zorgt voor een vicieuze cirkel van angst voor de angst. Hoe frequenter de aanvallen, hoe sterker de angst voor herhaling en hoe groter de kans op vermijding van situaties waarbij het voorkwam.
Paniekaanvallen zijn veel voorkomend. Bij elke angststoornis kunnen paniekaanvallen voorkomen.
Van fobieën spreken we als je angst voor iets specifiek ontwikkelt. Hoogtevrees, angst voor kleine ruimtes (claustrofobie), open ruimtes met veel mensen (agorafobie), vliegangst of een spinnenfobie zijn daar enkele voorbeelden van. Er bestaan veel soorten fobieën. Een fobie hoeft niet per se problematisch te zijn, maar het kan wel een enorme impact hebben op je dagelijks leven. Een fobie gaat meestal gepaard met vermijding.
Bij sociale angst, ook sociale fobie genoemd, doet de angst zich voornamelijk voor in alledaagse sociale situaties zoals een gesprek aangaan, op openbare plaatsen komen of telefoneren. De zorgen gaan vaak over de vrees om beoordeeld te worden door anderen, om ongepast gedrag te vertonen of uiterlijke kenmerken te vertonen die kunnen leiden tot spot (blozen, trillen, stotteren, fysieke onvolmaaktheden).
Personen met een gegeneraliseerde angststoornis ervaren een algemeen gevoel van angst of piekeren en de vrees dat zaken fout zullen lopen. De intensiteit en regelmaat verschilt gedurende de tijd, maar er is een voortdurende spanning aanwezig. de minste aanleiding is genoeg om je enorm ongerust en angstig te voelen. Ook hier zijn er algemene symptomen van angst, maar meer dan bij de andere angststoornissen zijn voorkomende symptomen ook rusteloosheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, slaapproblemen en vermoeidheid.
Selectief mutisme wordt het meest gezien bij kinderen. Deze kinderen begrijpen en beheersen de taal goed, maar blokkeren in bepaalde sociale situaties waarin ze verondersteld worden wel te spreken, zoals school of kinderopvang. Het zwijgen kan ook voorkomen wanneer vreemde mensen in de buurt zijn. Ondanks de zwijgzaamheid communiceren ze vaak wel non-verbaal (via gebaren, expressie,…). In situaties waar ze zich goed voelen, functioneren ze normaal. Sociale angst ligt meestal aan de basis van selectief mutisme, waarin ze afkeuring of het maken van fouten trachten te vermijden. Perfectionisme gaat hier vaak mee gepaard. Het kan ook zijn dat andere problemen meespelen bij selectief mutisme, zoals een ontwikkelingsstoornis (bijvoorbeeld autisme) of een traumatische ervaring.
Vroeger behoorden ook de Obsessieve-Compulsieve Stoornis (OCS of dwangstoornis), Posttraumatische stressstoornis (PTSS) en de Acute stressstoornis tot de angststoornissen. Deze worden tegenwoordig als afzonderlijke stoornissen omschreven.
Angststoornis: behandeling
Een angststoornis integreert zich meestal sluimerend in je leven. De oorzaak is veelal verborgen of is ontstaan in de kinderjaren. Hierdoor heb je misschien zelf heel wat manieren gevonden om met de angst om te gaan of te vermijden. Omdat angst voor sociale afkeuring vaak inherent is aan angststoornissen is het niet evident hier openlijk hulp voor te zoeken waardoor je er in vast kan geraken.
Nochtans kan het een hele verademing zijn een angststoornis te overwinnen en weer het gevoel te hebben je leven in handen te hebben. Psychotherapie kan daarbij helpen.
Een therapeut is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de therapeut samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren. Hierdoor zal je snel ervaren dat via therapie je niet meer verhinderd bent door angst of paniekaanvallen in het dagelijks leven. Je zal je meer ontspannen voelen, geen angst meer ervaren bij dieren of hoogtes, jezelf kunnen zijn in sociale situaties enzovoort. Na de behandeling heb je opnieuw een gevoel van controle over je leven en de vrijheid herwonnen om je te uiten of te doen wat je altijd al wilde doen.
Algemeen wordt aangenomen dat (cognitieve-) gedragstherapie (mbv exposure, EMDR,...) baat heeft bij angststoornissen. Maar ook andere vormen van therapie zijn raadzaam. Gesprekstherapie in het algemeen (waaronder contextuele therapie, gestalttherapie, systeemtherapie, integratieve therapie ea), maar ook lichaamsgerichte therapie, creatieve therapie of energetische therapie kunnen hulp bieden bij angst.
Voor meer advies of behandeling: contacteer een psychotherapeut voor het behandelen van angststoornissen.
Verberg informatie over therapeut voor 'Angststoornis' - Vind een therapeut voor 'Angststoornis'Assertiviteit
Vind een therapeut voor 'Assertiviteit'Assertiviteitstraining
Vind een therapeut voor 'Assertiviteitstraining'Autisme (spectrumstoornis)
Laat meer zien van therapeut voor 'Autisme (spectrumstoornis)' - Vind een therapeut voor 'Autisme (spectrumstoornis)'Vermoed je dat jij of iemand die je kent autisme heeft? Wil je autisme beter leren begrijpen? Of zoek je naar oplossingen voor dagelijkse problemen? Dan kan een autisme therapeut je zeker helpen.
Vind meteen een therapeut voor autisme
Of lees meer over:
Wat is autisme?
Autisme kenmerken
Vormen van autisme
Therapie bij autisme
Wat is autisme?
Autisme is een prikkelverwerkingsstoornis, waarbij drie factoren centraal staan: moeite met sociale vaardigheden, communicatie en flexibel denken.
Sociaal gedrag bestaan uit vele ongeschreven regels, die voor personen met autisme moeilijk te interpreteren of te begrijpen zijn. Hierdoor zijn sociale situaties vaak stresserend. Het niet begrijpen van lichaamstaal, intonatie en abstracte taal, zorgt voor communicatieproblemen.
Personen met autisme komen vaak stroef en gemaakt over. Afhankelijk van het intelligentieniveau kan een persoon met autisme sociaal gedrag aanleren. De handelingen zijn stereotiep en communicatie blijft vaak oppervlakkig. Veranderingen zijn vaak lastig. Naar de buitenwereld toe probeert men zich zo goed mogelijk aan te passen, maar binnenin is het vaak zeer belastend voor een persoon met autisme. Structuur en duidelijkheid geven meestal rust.
Er bestaan veel verschillende vormen van autisme onder de noemer autismespectrumstoornis.
Autisme kenmerken
Iedereen is anders, waardoor er ook grote verschillen kunnen zitten in de autisme kenmerken die iemand met autisme heeft.
Er zijn wel enkele kenmerken die vaak met autisme in verband worden gebracht, namelijk:
- Moeite met verandering
- Dingen heel letterlijk nemen
- Eerlijk en recht door zee
- Goede analytische vaardigheden
- Aandacht voor details
- Loyaal
- Perfectionistisch
- Moeite met het bewaren van overzicht
- Een minder goed ontwikkelde sociale intuïtie
- Moeite met smalltalk
- Nauwkeurig
- Een hyperfocus
- Aanleg voor specialisatie
- Heel intensief bezig zijn met een beperkt aantal onderwerpen
- Tragere informatieverwerking
- Heel gevoelig of net helemaal niet gevoelig voor zintuigelijke prikkels
- …
Natuurlijk kan je ook één of meerdere van deze kenmerken hebben zonder autistisch te zijn. Vaak is het pas wanneer deze kenmerken voor grote problemen zorgen op het werk, in de vrije tijd of in relaties dat er echt sprake is van autisme. Een psycholoog of therapeut kan via een autisme test deze diagnose stellen.
Vormen van autisme
Er zijn verschillende vormen van autisme die elk hun eigen kenmerken hebben. De verzamelnaam voor al deze verschillende vormen is ASS of Autisme Spectrum Stoornis.
Autistische stoornis
Dit werd vroeger ook wel ‘klassiek autisme’ genoemd. Hierin zijn de basiskenmerken het meest uitgesproken. Maar ook hierin zijn er heel veel nuances en persoonlijke verschillen.
Syndroom van Asperger
Net als bij een autistische stoornis, vertoont iemand met het syndroom van Asperger problemen op sociaal vlak. Er is echter geen sprake van een vertraagde taalontwikkeling of verstandelijke beperking. Mensen met het syndroom van Asperger hebben vooral moeite om te begrijpen wat andere mensen bedoelen, en met zich in te leven in hoe anderen zich voelen. Een ander verschil met ‘klassiek autisme’ is dat mensen met het syndroom van Asperger meer fantasie hebben. Ze hebben meestal een normale tot hoge intelligentie. Door hun intelligentie zijn ze sneller in staat om sociaal gedrag aan te leren. Voor de buitenwereld is dit niet snel zichtbaar, maar intern zorgt het voor heel wat stress. Deze vorm van autisme wordt veelal op latere leeftijd opgemerkt.
PDD-NOS of Pervasive Development Disorder Not Otherwise Specified
Net als bij ‘klassiek autisme’ hebben mensen met PDD-NOS sociale en communicatieve problemen, alleen minder uitgebreid. Daarom wordt in dit geval vaak gesproken over ‘aan autisme verwante problematiek’.
Syndroom van RETT
Het syndroom van RETT is een aangeboren afwijking die bijna uitsluitend voorkomt bij meisjes en zich manifesteert tussen 6 en 18 maanden na de geboorte. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal. Er ontstaat geleidelijk een stilstand in de ontwikkeling, gevolgd door een achteruitgang. Dit betekent dat eerder geleerde vaardigheden zoals praten en lopen opnieuw verleerd worden. Het kind zal steeds minder contact met de omgeving maken en vaak in de handen klappen of de handen wringen. De klachten en het verloop van het syndroom van RETT verschillen per kind.
Syndroom van Heller
Het syndroom van Heller is een aangeboren en zeldzame aandoening. Kinderen met het syndroom van Heller ontwikkelen zich de eerste 2 tot 4 jaar na hun geboorte normaal, maar dan treedt er een terugval op. De motorische, taalkundige en sociale vaardigheden ontwikkelen zich niet verder. Er ontstaan problemen met sociale interactie en veranderingen in het gedrag.
Therapie bij autisme
Hoewel autisme zelf niet te genezen valt, zijn er wel verschillende behandelingen die mensen met autisme kunnen helpen. Therapie kan gericht zijn om zo goed mogelijk te leren leven met autisme, de taalontwikkeling te bevorderen, psychische problemen zoals bijvoorbeeld driftbuien of angst te verminderen, enz.
Ook wanneer je samenleeft met iemand met autisme, kan therapie zinvol zijn. Zo leer mensen met autisme beter te begrijpen en praktische tips toe te passen om beter met mensen met autisme om te gaan.
Vind meteen therapie voor autisme in jouw regio.
Vind ook coaches voor autisme op Vind-een-Coach.nl.
Automutilatie
Laat meer zien van therapeut voor 'Automutilatie' - Vind een therapeut voor 'Automutilatie'Wat is automutilatie?
Automutilatie is een ander woord voor zelfverwonding of zelfverminking. Dit gebeurt onder verschillende vormen en voor verschillende redenen. De meest voorkomende manier van automutilatie is zichzelf krabben of snijden, uittrekken van haar of brandwonden maken.
De oorzaak is meestal emotioneel. Vaak heeft dit te maken met schuldgevoelens, een laag zelfbeeld of het verwerken van een trauma of moeilijke situaties, maar de oorzaak is steeds heel persoonlijk bepaald.
B
Bedplassen
Vind een therapeut voor 'Bedplassen'Beroepskeuze
Vind een therapeut voor 'Beroepskeuze'Bevallingstrauma
Vind een therapeut voor 'Bevallingstrauma'Bindingsangst
Laat meer zien van therapeut voor 'Bindingsangst' - Vind een therapeut voor 'Bindingsangst'Heb je angst om een binding aan te gaan? Betrap je jezelf wel eens op excuses maken zodra de ander te dicht bij je komt? Heb je het gevoel dat jouw partner jouw vrijheid in de weg staat? Kom alles te weten rond bindingsangst en hoe je dit kan herkennen.
Vind meteen een therapeut voor de behandeling voor bindingsangst.
Of kijk verder op:
Wat is bindingsangst?
Symptomen
Behandeling: (relatie) therapie
Bindingsangst of verlatingsangst?
Bindingsangst Test
Wat is bindingsangst?
Bindingsangst is een angst waarbij je bang bent om jezelf te binden. Zo zorg je bewust of onbewust ervoor dat een relatie zich nooit zover kan ontwikkelen dat er een heel intieme relatie ontstaat. Dit treedt vooral op wanneer de vorm van intimiteit een meer permanent karakter krijgt voor jou.
Een relatie kan een groot gevoel van verantwoordelijkheid oproepen en je voelt misschien dat je de ander iets verschuldigd bent of niet meer terug kan. Deze last kan zo zwaar worden, dat het de liefde soms geen kans gunt. Ook de angst om gekwetst te worden kan een grote rol spelen.
Plots?
Bindingsangst kan heel plots toeslaan op heel diverse momenten, maar meestal de momenten die ‘voor altijd’ oproepen. Dit kan je overkomen na je eerste nacht van seksuele intimiteit, het moment dat je weet dat de ander op jouw avances ingaat, wanneer je besluit samen te wonen of te trouwen,…
Ergens ontstaat een moment dat je de relatie als ‘te bedreigend’ etiketteert. Voor sommigen is dit al voor er sprake is van een binding, voor anderen dan weer pas na jaren van samenwonen of huwelijk.
Bindingsangst Symptomen
Dubbele gerichtheid
Hét kenmerk van bindingsangst is dubbele gerichtheid; je wenst een nieuwe partner en tegelijkertijd loop je weg van een partner eens je die hebt. Tijdens het moment dat je samen bent, zijn je gevoelens erg oprecht en gemeend, maar wanneer je nadien alleen bent, begin je te twijfelen en slaat de angst toe. Deze tegenstrijdige boodschappen zijn verwarrend voor de partner, maar ook voor jezelf kan dit erg verwarrend zijn aangezien je met een tegenstrijdig verlangen zit. Veelal wil je de angst niet, maar overheerst hij toch.
Afstand houden
Wanneer een relatie te dicht komt kan je zaken vermijden en ontwijken. Dit kan van erg subtiel (vb ‘te moe’ bij seksueel contact) tot heel direct (zoals openlijk flirten met anderen). Sommigen proberen via ontrouw hun angst voor de ontstane intimiteit af te wenden. Ook uitwegen zoeken om niet mee te hoeven naar familiebijeenkomsten of mee op reis te gaan met je partner vergroten de afstand.
Controle
Je wil de touwtjes in handen hebben binnen de relatie, jij wil bepalen hoe snel alles gaat en hoever je wil gaan.
Boos ‘zonder reden’
Wanneer de relatie te verstikkend wordt, kun je plots erg boos worden op je partner omdat deze jouw vrijheid in de weg staat. Dit betekent niet dat je niet van je partner houdt, wel dat je de relatie te dichtbij komt.
Onbewust
Vele mensen zijn zich niet bewust van deze angst. Sommigen denken zelfs aan het ‘huisje-boompje-beestje’-plaatje, maar lopen weg wanneer die persoon daadwerkelijk voor hen staat. Als je je slechts vaag bewust bent van je angst en je de link met je relatie niet meteen kan leggen, zet de angst zich meestal om in fysieke klachten.
‘Geen relatie’
Er zijn koppels voor wie hun verbinding geen relatie mag heten, omdat dit de verbinding te veel benadrukt en zo de angst meer oproept. Zolang het geen echte relatie is, hoef je er ook geen angst voor te hebben.
Veel korte relaties
Mensen met bindingsangst gaan vaak snel nieuwe relaties aan die op hun beurt opnieuw snel weer afbreken.
Doe ook de test rond bindingsangst.
Bindingsangst oplossen: (relatie)therapie
Via therapie krijg je handvaten voor het loslaten van jouw bindingsangst, zodat je opnieuw een intieme relatie kan opbouwen met je partner. Het biedt de mogelijkheid om te exploreren wat de dieperliggende patronen of oorzaken zijn van de angst en wat je nu concreet er aan kan doen. De therapeut volgt jouw tempo en luistert zonder oordeel naar jouw verhaal. Hierdoor kan je in alle vrijheid stap voor stap ontdekken op welke manier jij wel een intieme verbinding kan aangaan. Na de therapie zal je een reëel verschil zien, je zal je meer op je gemak voelen en jezelf kunnen zijn bij jouw liefdespartner.
Klik hier om een goede therapeut voor bindingsangst te vinden.
Waarom relatietherapie een goed idee is:
Bindingsangst is niet alleen afhankelijk van de persoon die angst heeft. Het speelt zich af binnen de relatie. Bij relatieproblemen hebben beide partners er invloed op en kunnen ook beide meehelpen aan de oplossing. De oorzaak toeschrijven aan de ander biedt geen hulp op lange termijn.
De relatietherapeut helpt jullie als koppel inzicht te verschaffen in jullie gezamenlijke situatie met elk een eigen aandeel. Via relatietherapie leer je hoe je de ander als spiegel kunt gebruiken voor jezelf en wat er nodig is om een aangename en veilige relatie te hebben voor beide partners.
Vind je jezelf in de beschrijving? Contacteer hier een relatietherapeut
Bindingsangst of verlatingsangst?
Verlatingsangst en bindingsangst zijn erg met elkaar gerelateerd, en het zou goed kunnen dat je zowel symptomen van bindingsangst als symptomen van verlatingsangst vertoont. Hoewel dit zich op andere manieren uit, kan het over een gelijkaardig patroon gaan. Vaak probeer je (onbewust) te voorkomen dat je gekwetst wordt. Bij verlatingsangst probeer je de relatie zo stevig mogelijk te maken zodat de kans verkleint verlaten te worden, bij bindingsangst hou je jezelf liever op veilige afstand om pijn of ongemak te voorkomen.
Test bindingangst
Bekijk onderstaande stellingen en onderzoek of je misschien bindingsangst hebt.
- Hoewel ik graag een relatie wil, ben ik graag op mezelf
- Ik vind het vervelend om toekomstplannen te maken met mijn partner
- Ik ben liever bij mijn vrienden dan bij mijn partner
- Ik heb het gevoel dat mijn partner me teveel opeist
- Ik vind het niet nodig om mee naar familiebezoeken te gaan
- Voor mij hoeft seks niet te intiem of te romantisch te zijn
- Praten over wat ik voel vind ik moeilijk of niet nodig. Ik ga een gesprek over emoties liever uit de weg.
- Ik wil graag zelf bepalen hoe de relatie verloopt
- Ik zie mijn partner graag maar weet niet of het ‘voor altijd’ is
- Ik heb al veel verschillende relaties gehad van enkele weken tot enkele maanden.
- Ik ben vroeger al eens zwaar gekwetst geweest
- Ik ben bang dat mijn partner mij gaat verlaten of gaat kwetsen
- Enkel mensen die me echt kennen weten wat er in mij omgaat
- Intimiteit maakt me onzeker
- Ik vind het moeilijk anderen te vertrouwen
- Ik kan over alles grapjes maken
- Ik vind dat ik sterk moet zijn. Zwak of kwetsbaar zijn is niet oke
- Ik heb het gevoel me dikwijls te moeten verantwoorden naar mijn partner
- Ik voel me vaak eenzaam
- Relaties aangaan of deze behouden lukt me niet
Ben je het eens met een groot deel van deze stellingen dan bestaat de kans dat je bindingsangst hebt. Contacteer een therapeut voor bindingsangst indien je jouw bindingsangst wil overwinnen.
Nog vragen?
Contacteer een therapeut die bindingsangst behandelt. Deze zal je graag verder helpen.
Verberg informatie over therapeut voor 'Bindingsangst' - Vind een therapeut voor 'Bindingsangst'Bore-out
Vind een therapeut voor Bore-outBurnout / burn-out
Laat meer zien van therapeut voor burn-out - Vind een therapeut voor burn-outTegenwoordig hoor je het vaak: “Ik heb een burn-out.” Maar wat is nu eigenlijk een burnout? Wat zijn de belangrijkste burn-out symptomen? Hoe herken je ze? En hoe kunnen we een burn-out behandelen?
Vind een therapeut voor burn-out
Of lees meer over:
Wat is een burn-out?
Burnout: behandeling en herstel
Burn-out: symptomen
Oorzaken burn-out
Burn-out test
Burnout of depressie?
Burn-out overwinnen
Wat is een burnout?
Voor burn-out bestaat geen exacte definitie. Over het algemeen gebruikt men de term burnout om te verwijzen naar de gevolgen van langdurige blootstelling aan stressvolle situaties. Zo goed als altijd hebben die gevolgen te maken met emotionele of lichamelijke uitputting en een verminderd gevoel van competentie of zelfwaarde.
In het geval van een burnout voel je je emotioneel ‘op’: het ontbreekt je aan motivatie en concentratie, je lijkt geen energie te hebben en het lukt je niet langer om te presteren zoals vroeger.
Symptomen van burnout zijn sterk persoonsgebonden en ze kunnen zich in verschillende gradaties manifesteren. Het kan soms verwarrend zijn om de eerste signalen van een burn-out te interpreteren. Lees hier meer over de symptomen van burn-out.
Gelukkig zijn er diverse behandelingen mogelijk om een burn-out te overwinnen en ook te leren voorkomen. Lees verder over burn-out behandeling.
Of vind hier meteen een therapeut voor burn-out.
Burn-out: behandeling en herstel
Je krijgt te horen dat je wellicht een burn-out hebt. ‘Wat nu?’ vragen mensen zich vaak af. Hoe kan je verder? Wat moet je doen om opnieuw op de rails te geraken? Wat houdt een burn-out behandeling in en hoe lang duurt het herstel?
Burn-out voorkomen
Burn-out kan voorkomen worden. Daarbij kan psychotherapie van nut zijn. Je leert de signalen van overspanning te herkennen, zodat je op tijd de nodige maatregelen kan nemen om een burn-out af te wenden. Leer luisteren naar de signalen van je lichaam en erken op tijd dat er mogelijk iets fout loopt. Hoe sneller je dit aanpakt, hoe minder zwaar de gevolgen zijn voor jou en je omgeving. Lees hierover meer bij de oorzaken van burn-out.
Burnout behandeling
Therapie kan je helpen je bewust te worden van het probleem en van de oorzaken ervan, zodat je de weg vindt naar een evenwichtiger leven. Door de oorzaken bij de wortel aan te pakken leer je in eerste instantie hoe je omgaat met je burnout. Daarnaast krijg je technieken aangeleerd om sterker te staan. Je leert hoe je stress kan verminderen om dezelfde problemen in de toekomst constructief aan te pakken. Assertiviteitstraining geeft je een goede basis voor gezonde zelfzorg.
Daarnaast kan je in therapie onderzoeken wat je kan doen om de arbeidsfactoren aan te pakken. Soms is een gesprek met een leidinggevende nodig of is een kleine aanpassing in je takenpakket voldoende. Ook loopbaanbegeleiding kan verheldering brengen bij een burnout. Je kijkt samen naar wat je behoeften en wensen zijn in je huidige of nieuwe job en je krijgt meer inzicht in wat er voorheen fout liep. Een jobcoach kan je hier meer info over geven.
Veel vormen van therapie zijn nuttig bij een burn-out behandeling. Bekijk de profielen en contacteer vrijblijvend een burn-out therapeut.
Bij overspannenheid of vermoeidheid zijn er tal van ondersteunende methoden die je ademruimte kunnen geven en je dichter bij jezelf brengen. Relaxatietherapie, mindfulness, meditatie, lichaamsgerichte therapie, creatieve therapie en andere zijn voorbeelden van behandelingen die jou een uitweg kunnen bieden.
Burn-out herstel
Het herstel bij een burn-out is sterk verschillend per persoon. Voor sommige mensen gaat het over een periode van een aantal maanden, bij anderen duurt het herstel gemakkelijk een jaar. De duur is sterk afhankelijk van de gradatie van de burn-out. Externe factoren, zoals jonge kinderen of een hoop sociale verplichtingen, kunnen je ook tijdens de herstelperiode (onbedoeld) uitputten en je genezing op die manier vertragen.
Burnout therapie probeert je niet gewoon opnieuw functionerend te maken. Het leert je ook beter luisteren naar je lichaam en geest. Op die manier herken je de signalen van overbelasting, en kan je je leven op tijd bijsturen om een nieuwe burn-out te vermijden.
Burn-out: symptomen
Bij een burn-out ervaar je hoofdzakelijk een gebrek aan energie. Toch manifesteert burnout zich ook op diverse andere manieren. Niet alle kenmerken komen bij iedereen in dezelfde mate voor. Bij sommige mensen is een burn-out meer lichamelijk dan psychisch van aard, of net andersom.
Lichamelijke symptomen
Lichamelijk kan een burn-out zich laten merken door vermoeidheid, futloosheid, duizeligheid, stramme spieren in de schouders, nek of rug, een knoop in je maag, last van je spijsvertering, hartkloppingen, hyperventilatie of aanhoudende hoofdpijn. Ook slaapproblemen zijn veelvoorkomend.
Psychische en emotionele symptomen
Je kan je erg vergeetachtig voelen, je kan je moeilijker concentreren en je begint plots vaker fouten te maken. Je voelt je cynisch en gefrustreerd en je kan bij momenten erg emotioneel zijn. Twijfel, onzekerheid en een gevoel van falen kan de kop op steken. Ook seksuele problemen en algemene lusteloosheid kunnen een teken aan de wand zijn. Je hebt lak aan wat er rondom jou gebeurt. En veelal voel je een grote weerstand bij alle thema’s rond je werk.
Naast de diverse lichamelijke en psychische signalen zijn er drie algemene kenmerken te onderscheiden:
- Je voelt je uitgeblust op emotioneel vlak.
- Als de burn-out aanhoudt krijg je last van depersonalisatie. Je hebt het gevoel dat je buiten de werkelijkheid begint te staan.
- Je hebt het gevoel dat je minder competent bent en je zelfbeeld neemt een duik.
Als je verschillende symptomen bij jezelf herkent, doe je er goed aan contact op te nemen met een burn-out coach. Bekijk ook onze burn-out test en ga na of je jezelf herkent in deze stellingen.
Oorzaken burn-out
Een burn-out wordt doorgaans veroorzaakt door een onevenwicht tussen de energie waarover je eigenlijk beschikt en de energie die je gebruikt op je werk of in andere omgevingen die veel energie vragen. Als dat verschil niet al te groot is, evolueert een burn-out geleidelijk aan naar vermoeidheid. In zulke situaties spreken we soms over een chronische overbelasting. Als het verschil tussen beschikbare en gebruikte energie wel groot is, komt een burn-out vaak relatief snel de kop opsteken.
Er zijn diverse redenen waarom mensen meer energie verbruiken dan ze eigenlijk hebben. In een professionele context leg je de lat vaak hoog voor jezelf om bepaalde carrièredoelen te bereiken of je werk goed te doen; je neemt meer verantwoordelijkheid dan je aankan en doet soms meer werk dan je zou willen. Die extra inspanningen worden bovendien niet altijd erkend, waardoor je kan gaan twijfelen aan jezelf en je inzet. Conflicten of spanningen op de werkvloer doen hier nog een schep bovenop.
Daarnaast kan bijvoorbeeld ook je gezinssituatie meer energie van je vergen dan je eigenlijk te bieden hebt. Een burn-out is daarom niet altijd werkgerelateerd, maar kan te maken hebben met allerlei stresserende omgevingen.
Er zijn diverse risicoverhogende factoren voor burn-out zoals piekergedrag, perfectionisme, laag zelfbeeld, conflicten thuis of op het werk, faalangst, pestgedrag e.a. Ook hoogsensitieve personen zijn extra vatbaar voor stress en burn-out. Uiteraard hebben de werkomstandigheden een cruciale rol bij burn-out: hoge werkdruk, gebrek aan erkenning, tekort aan autonomie, het contact met je collega’s, enzovoort.
Vraag ondersteuning aan een psychotherapeut voor het behandelen van burn-out.
Burnout bij kinderen en jongeren
Ook bij onze jongeren en kinderen liggen de verwachtingen vaak hoog. Ze moeten goede resultaten op school halen, bouwen intussen aan een sociaal leven, hebben veel hobby’s en dat alles in volle lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Bij kinderen met een burn-out zien we vaak angstig of neerslachtig gedrag. Ze verliezen hun interesse, vertonen soms agressief gedrag en beginnen plots minder goed te presteren op school.
Uitgebluste kinderen en jongeren kunnen daarom baat ondervinden bij begeleiding door een kindertherapeut voor burn-out.
Burn-out test
Heb ik een burn-out? Lees de volgende stellingen door. Herken je jezelf hierin?
- Ik heb het gevoel dat mijn collega’s en baas mijn prestaties niet waarderen
- Ik voel me snel geïrriteerd
- Ik zou graag succesvoller willen zijn
- Ik voel weerstand als ik naar mijn werk vertrek
- Ik vergeet veel en kan moeilijker zaken onthouden
- Ik heb het gevoel dat ik in mijn huidige baan blijf vastzitten
- Soms gebruik ik eten, alcohol, medicatie of drugs om me beter te voelen
- Met mijn collega’s heb ik een minder goede verstandhouding
- Ik loopt steeds achter de zaken aan.
- Ik heb het idee dat wat ik doe nooit goed genoeg is.
- Bij mij thuis zijn er behoorlijk wat spanningen
- Ik moet vaak omgaan met files en verkeersstress
- Ik voel me pessimistisch de laatste tijd
- Ik ben de laatste tijd veel ziek (hoofdpijn, buikpijn, verkoudheden, stramme spieren,…)
- Ik vind noch de tijd noch de motivatie om voor mezelf te zorgen
- Na een weekend of vakantie voel ik me toch niet opgeladen om opnieuw aan het werk te gaan
- Ik voel me minder verdraagzaam, alles is me snel te veel
- Stilzitten geeft me onrust. Er valt nog zoveel te doen
- Ik vind het moeilijk om beslissingen te nemen
- Ik voel me niet zelfzeker op mijn werk, veeleer angstig of ongemakkelijk
- Op vergaderingen voel ik me vaak weggedrumd
- Ik vind het erg om fouten te maken
- Ik voel me de laatste tijd vaak boos of neerslachtig zonder echte aanleiding
- Ik heb vaak problemen om ’s avonds in te slapen
- In mijn vrije tijd weet ik niet echt hoe ik het beste kan ontspannen
Stem je in met het merendeel van deze stellingen? Mogelijk loop je risico op een burn-out of heb je ondertussen al te maken met een burnout. Contacteer voor een verkennend gesprek een psychotherapeut voor burn-out.
Burnout of depressie?
Een burnout en een depressie van elkaar onderscheiden is niet altijd even gemakkelijk. Ze delen een aantal symptomen, zoals futloosheid, vermoeidheid en negatieve gedachten. Waar depressie veeleer een stemmingsstoornis is, is burn-out een energiestoornis. Je zou kunnen stellen dat depressie een ruimere en diepgaandere invloed heeft op je leven. Een burn-out is doorgaans werkgerelateerd. Toch kan een burn-out ook door familiale situaties of andere zorgvragen de kop opsteken als het net die situaties zijn die voor langdurige en overmatige overbelasting zorgen.
Heb je het gevoel eerder depressief te zijn, vraag dan raad aan een therapeut voor depressie.
Burn-out overwinnen
Kamp je met een burn-out of ben je bang dat een burnout niet veraf is? Een burn-out kan ernstige gevolgen hebben voor je carrière, lichaam, geest en privé- en werkrelaties. Blijf niet bij de pakken zitten en contacteer vandaag nog een burnout coach.
Of ga meteen naar burn-out therapie Rotterdam, burn-out therapie Utrecht, burn-out therapie Eindhoven, burn-out therapie Den Haag, burn-out therapie Nijmegen, burn-out therapie Groningen, burn-out therapie Amsterdam, burn-out therapie Breda of zoek een therapeut op gemeente.
Vind ook coaches voor burn-out op Vind-een-Coach.nl.
C
Chronische pijn
Vind een therapeut voor 'Chronische pijn'Chronische ziekte
Laat meer zien van therapeut voor 'Chronische ziekte' - Vind een therapeut voor 'Chronische ziekte'Wat is een chronische ziekte?
Een chronische ziekte is een ziekte die gedurende een lange tijd aanwezig is en die vermoedelijk zal blijven of een zware of moeizame behandeling nodig heeft. Sommige chronische ziekten zijn te behandelen, anderen zijn ongeneeslijk. Vaak is het aangewezen om een behandeling te volgen om verergering of achteruitgang te voorkomen en te werken rond een zo'n comfortabel mogelijk leven. Therapie kan hierbij ook ondersteuning bieden.
Verberg informatie over therapeut voor 'Chronische ziekte' - Vind een therapeut voor 'Chronische ziekte'Claustrofobie
Vind een therapeut voor 'Claustrofobie'Coming-out
Vind een therapeut voor 'coming-out'Communicatieproblemen
Vind een therapeut voor 'Communicatieproblemen'Communicatievaardigheden
Vind een therapeut voor 'Communicatievaardigheden'Concentratieproblemen
Vind een therapeut voor 'Concentratieproblemen'Conflicten
Vind een therapeut voor 'Conflicten'Corona angst
Laat meer zien van therapeut voor 'Angst coronavirus' - Vind een therapeut voor 'Angst coronavirus'Heb je angst door de coronamaatregelen? Ben je bang om besmet te geraken door het coronavirus, om iemand te verliezen of om eenzaam te zijn? Of voel je je om een andere reden angstig zoals financiële angst of gezinsdruk? Dan kan therapie bij angst voor corona een grote hulp zijn.
Vind meteen hulp bij coronavirus angst
Of lees meer over:
Wat is angst door het coronavirus?
Symptomen van angst
Tips: wat kan je doen tegen coronavirus angst?
Psychologische hulp tijdens de lockdown
Wat is angst door coronavirus?
Angst is normaal. Het is een gevoel dat werkt als een alarmbel bij bedreigende omstandigheden. Daardoor word je alert en maakt je lichaam zich klaar om te vechten of vluchten. Angst is dus een normale reactie van je lichaam.
Door het coronavirus komen we in uitdagende tijden terecht. Dat jij je nu angstiger voelt dan anders, is dan ook zeker niet vreemd. Je kan angst hebben om besmet te worden door het virus, om je job te verliezen door de coronacrisis, om door de quarantaine ruzie te maken met je partner, om de extra druk door de zorg van de kinderen niet aan te kunnen of net om eenzaam te zijn?
Het is dan ook belangrijk om te weten dat je ook nu tijdens de lockdown op een luisterend oor en psychologische ondersteuning kan rekenen. Veel therapeuten zijn momenteel bereikbaar op afstand en bieden therapie via telefoon, therapie via video call of therapie via chat.
Ook na de crisis kan de angst blijven nazinderen. De toekomst voelt immers heel wat onzekerder. Ook dan kan je terecht bij een therapeut voor angst.
Angst voor het virus zelf
Het is heel normaal dat je bang bent om door het coronavirus besmet te geraken. Je hoeft je hier dan ook zeker niet voor te schamen of je gevoelens te verbergen. Over je angst praten, lucht net op. En je bent zeker niet de enige die zich zo voelt!
Als je bang bent om door het coronavirus besmet te worden, volg dan de richtlijnen van de overheid nauwkeurig op. Was grondig je handen en houd voldoende afstand van andere mensen wanneer je tijdens een essentiële verplaatsing toch naar buiten moet. Wanneer je de richtlijnen goed opvolgt, wordt de kans op besmetting aanzienlijk kleiner.
Wanneer de angst echter de overhand neemt, kan het zijn dat de richtlijnen je niet meer helpen, maar eerder vastzetten. Durf je niet meer naar buiten, was je constant je handen of ervaar je stress ook al ben je in je veilige omgeving thuis? Dan is angst therapie een grote hulp. Samen met een therapeut leer je dan om een realistische inschatting te maken en je angst aan te pakken.
Angst door de coronamaatregelen
Je angst kan ook onrechtstreeks met corona te maken hebben. Zo kan je angst hebben om door de coronacrisis in financiële problemen te komen. Of misschien heeft je angst te maken met de coronamaatregelen zoals de verplichte quarantaine. Misschien maak je je zorgen over je sociale contacten of heb je relatieproblemen. Of misschien is er een heel andere reden waarom jij je angstig voelt.
Praat erover met anderen. Enerzijds lucht praten op, anderzijds kan het een steun zijn om te horen dat er nog mensen met gelijkaardige angstgevoelens zitten. Je kan naast vrienden of familie ook een therapeut contacteren om over je angsten te praten.
Merk je dat je specifiek moeite ondervindt met je partner of huisgenoten tijdens de quarantaine? Relatiemoeilijkheden worden hierdoor extra onder druk gezet. Veel relatietherapeuten geven momenteel online relatietherapie, bijvoorbeeld via Skype of Zoom. Relatietherapie is altijd een goed idee om je relatie te verbeteren of versterken. Jullie leren duidelijker communiceren en pijnpunten worden doeltreffend aangepakt. Dit helpt je relatie nu tijdens de crisis, maar ook nadien komt het jullie relatie ten goede.
Symptomen van angst
Angst is een vorm van stress. Je ervaart een onveiligheidsgevoel en dit pikt ook de rest van je lichaam op. Enkele symptomen van angst zijn onder andere:
- Oppervlakkig ademen
- Slaapproblemen
- Hoger hartritme
- Hogere spierspanning (wat voor spierpijn, hoofdpijn, nekpijn,… kan zorgen)
- Onrust
- Paniekaanvallen
- Hyperventilatie
- Maag- en darmklachten
- …
Als je angst hebt voor corona kan je net door deze angst lichamelijke symptomen krijgen die lijken op corona. Denk bijvoorbeeld maar aan een oppervlakkige ademhaling of een druk op de borst.
Het is belangrijk om te weten dat de symptomen van angst onaangenaam maar niet gevaarlijk zijn. Wanneer de angstige gevoelens verdwijnen, bijvoorbeeld omdat de situatie verandert of door therapie, verdwijnen ook de symptomen van angst.
Twijfel je of je gevoelens door angst of door corona zelf komen? Bel je huisarts even op en leg je klachten uit. Een dokter zal het subtiele verschil herkennen en je hierover uitstekend advies geven.
Tips: wat kan je doen tegen angst door corona?
Hoewel angst heel normaal is, is het niet fijn. Gelukkig zijn er al enkele tips die je makkelijk zelf kan toepassen:
Aanvaard hoe je je voelt
Soms kan het lijken alsof we ons allemaal de hele tijd gelukkig moéten voelen. Niks is echter minder waar. Ook jouw minder positieve gevoelens mogen er zijn. Je hoeft deze niet weg te duwen of te negeren. Angst wegduwen vergroot trouwens vaak de angst. Angst beschermt je een stukje. Zo zal je bijvoorbeeld sneller de juiste maatregelen zoals social distancing opvolgen, waardoor de kans op besmetting met corona kleiner wordt.
Focus je op dit moment
Vaak wordt angst gevoed door gedachten als ‘Wat als…?’. Besef dat dat momenteel helemaal nog niet aan de orde is. Probeer je te focussen op het hier en nu. Om je hierbij te helpen kan je bijvoorbeeld online starten met yoga of mindfulness.
Besef dat de coronacrisis niet blijft duren
De coronacrisis is zeker niet leuk maar wel tijdelijk. Ook aan de coronamaatregelen komt een einde. Het aantal besmettingen zal afnemen, er zal een vaccin komen, er zal groepsimmuniteit optreden… Probeer de toekomst positief tegemoet te zien.
Zorg voor routines
Zelfs als je anders heel rustig bent, kan je je door de coronamaatregelen angstig voelen. We worden namelijk massaal uit onze dagelijkse routines gehaald. Zorg tijdens deze periode dus voor nieuwe routines waardoor je weer grip op de situatie krijgt. Routines zorgen bovendien ook voor meer evenwicht in je leven.
Psychologische hulp tijdens de lockdown
Heb je behoefte aan een luisterend oor? Wil je meer tips over hoe je met je angst om kan gaan? Of wil je via therapie je angsten aanpakken?
Ook tijdens de lockdown kan je een therapeut bereiken. Hier vind je een handig overzicht van therapeuten die therapie op afstand geven:
- Therapie via de telefoon
- Therapie via videogesprek (zoals Skype, Zoom, Whereby, Praatbox…)
- Therapie via chat
Je kan kiezen voor een kortlopend traject speciaal voor tijdens corona. Of net een langlopend traject starten waarbij je je angstgevoelens grondig aanpakt en je de therapie na de coronamaatregelen zelfs face to face bij je therapeut kan verderzetten. Je kan je traject eenvoudig op voorhand met je therapeut afstemmen.
Verberg informatie over therapeut voor 'Angst coronavirus' - Vind een therapeut voor 'Angst coronavirus'Corona stress
Laat meer zien van therapeut voor 'Stress coronavirus' - Vind een therapeut voor 'Stress coronavirus'Heb je stress door het coronavirus? Voel je je gespannen door de genomen coronamaatregelen of door het telewerken in quarantaine? Of voel je je om een andere reden gestresseerd? Dan is therapie bij stress door corona aangewezen.
Vind meteen therapie bij stress door coronavirus
Of lees meer over:
Wat is stress door corona?
Stress door de quarantaine
Symptomen stress
Tips: wat doen tegen stress bij corona?
Therapie bij stress tijdens lockdown
Wat is stress door corona?
Stress is het gespannen gevoel dat je ervaart wanneer je onder druk staat. Je lichaam reageert op een situatie door zich te verweren of een bepaalde situatie te ontvluchten. Daardoor ervaar je bij stress symptomen zoals een versnelde ademhaling of een versnelde hartslag. Ook het stresshormoon cortisol komt vrij. Dat zorgt ervoor dat je alert blijft.
Op zich is een beetje stress dus niet slecht. Uitzonderlijke omstandigheden zoals bijvoorbeeld de huidige coronacrisis kunnen echter zorgen voor langdurige stress. Of voor stress die zich opstapelt. Je kan je zorgen maken over het telewerken, je financiële situatie, je relatie, wat de toekomst door de coronacrisis zal brengen, enz.
Je bent zeker niet de enige die momenteel met meer stress te kampen heeft. De uitzonderlijke coronamaatregelen zorgen namelijk voor extra uitdagingen die de nodige spanningen met zich mee kunnen brengen.
Stress wordt problematisch als je overbelast wordt. Dat betekent dat je langdurig met meer stress wordt geconfronteerd dan je eigenlijk verdragen kan. In dat geval is het goed om hulp in te schakelen om je stress onder controle te krijgen. Vind hier een therapeut specifiek voor stress door de coronacrisis.
Stress door de quarantaine
Om ons te beschermen tegen het coronavirus heeft de overheid social distancing verplicht. Deze opgelegde quarantaine kan echter extra stress en spanningen met zich meebrengen.
Misschien heb je moeite met de combinatie van telewerken en voor de kinderen zorgen. Of zorgt de bezorgdheid over familieleden voor extra stress. Of misschien lopen de spanningen tussen jou en je partner door de quarantaine plots hoog op nu jullie steeds in dezelfde ruimte moeten vertoeven. Erover praten, lucht op.
Bots je op een irritatie binnen je gezin? Probeer dit dan op een respectvolle manier ter sprake te brengen zodat jullie hier samen kunnen aan werken. Soms kan het helpen om een objectieve derde partij te raadplegen. Een relatietherapeut kan jullie online de nodige tips aanreiken om jullie relatie te versterken. Tijdens zo’n crisis worden pijnpunten namelijk extra in het licht gezet: het ideale moment dus om deze aan te pakken! Tijdens online relatietherapie leren jullie hoe jullie open kunnen communiceren en hoe jullie bepaalde struikelblokken uit de weg kunnen werken. De quarantaine wordt zo een stuk minder stresserend.
Symptomen stress
Stress kan zich op je lichaam zetten en fysieke klachten veroorzaken. Daarnaast heeft stress op lange termijn ook een effect op je emotioneel welzijn.
Enkele mogelijke lichamelijk klachten bij stress zijn:
- Vermoeidheid en slaapproblemen
- Maag- en darmklachten (bijvoorbeeld maagpijn, buikpijn, diarree)
- Hoofdpijn en migraine
- Kortademigheid en hyperventilatie
- Haaruitval
- Hartkloppingen
- Spierpijn, gespannen spieren of trillende spieren bij ontspanning
- …
Emotioneel kan stress leiden tot:
- Prikkelbaarheid
- Gespannen gevoelens
- Angst of paniekaanvallen
- Boosheid
- Vlagen van verdriet
- …
Hoe vroeger je stress aanpakt, hoe minder last je krijgt van deze symptomen.
Tips: wat te doen bij stress tijdens corona?
Heel veel mensen voelen momenteel meer spanningen dan gewoonlijk. Gelukkig kan je zelf al heel wat doen om deze stress en spanningen aan te pakken, bijvoorbeeld via onderstaande tips tegen stress:
Zorg voor structuur
Een van de meest voorkomende redenen voor stress tijdens de coronacrisis is het wegvallen van de dagelijkse structuur. Veel mensen zitten momenteel met veel vragen zoals ‘Hoe kan ik mijn job met het zorgen voor kinderen combineren?’ of ‘Hoe lang zal de crisis duren?’
Door structuur aan te brengen, kan je al een groot deel van de spanningen verlichten. Door elke dag hetzelfde ritme aan te houden, komt er een mate van voorspelbaarheid, wat rust brengt in je lichaam en je hoofd. Sta op hetzelfde uur op, maak op hetzelfde uur een wandeling, plan je werktijden en je ontspanningsmomenten met je kinderen.
Aanvaard de situatie
Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om structuur aan te brengen. In dat geval is het goed om je gevoelens te aanvaarden. Iedereen gaat op een andere manier met deze crisis om en dat is oké. Het is echter belangrijk om lief voor elkaar én jezelf te blijven.
Gaat het momenteel wat moeizamer? Verwijt jezelf dan niks. Het is normaal dat je in een uitdagende situatie zoals de coronacrisis anders functioneert dan gewoonlijk. Door dit te aanvaarden, zorg je voor minder spanning dan wanneer je jezelf te hoge verwachtingen oplegt.
Probeer te ontspannen
Net wanneer je erg gespannen en gestresseerd bent, is het goed om tijd te maken voor ontspanning. Maak tijd voor een wandeling in het nabijgelegen park. Plan een yogamomentje in ’s ochtends. Of ga even fietsen in de natuur of rustige straten. Je zal merken dat beweging je goed doet en helpt om je hoofd even leeg te maken.
Therapie bij stress tijdens lockdown
Lukt het je zelf niet om weer tot rust te komen? Wil je even je hart luchten? Zoek je een manier om te kunnen ontspannen in deze uitdagende tijden? Of wil je leren hoe je stress doeltreffend kan aanpakken?
Ook tijdens de lockdown kan je een therapeut bereiken. Hier vind je een handig overzicht van therapeuten die therapie op afstand geven:
- Therapie via de telefoon
- Therapie via videogesprek (zoals Skype, Zoom, Whereby, Praatbox…)
- Therapie via chat
Je kan kiezen voor een kortlopend traject speciaal voor tijdens corona. Of net een langlopend traject starten waarbij je je langdurige stress en spanningen grondig aanpakt en je de therapie na de coronamaatregelen zelfs face to face bij je therapeut kan verderzetten. Je kan je traject eenvoudig op voorhand met je therapeut afstemmen.
Verberg informatie over therapeut voor 'Stress coronavirus' - Vind een therapeut voor 'Stress coronavirus'CVS - chronisch vermoeidheidssyndroom
Laat meer zien van therapeut voor 'CVS - chronisch vermoeidheidssyndroom' - Vind een therapeut voor 'CVS - chronisch vermoeidheidssyndroom'Wat is CVS - Chronisch vermoeidheids syndroom
CVS is een chronische ziekte waarbij het centrale symptoom extreme vermoeidheid is. Deze vermoeidheid heeft vele gradaties. Vermoeidheid komt bij een groot deel van de bevolking voor, maar de diagnose CVS wordt enkel gesteld als er geen duidelijke oorzaak is voor deze extreme vermoeidheid. Naast vermoeidheid komen ook de volgende symptomen voor: lage concentratie (vaak door hoofdpijn), niet vitaler na rust, lang herstel bij inspanning, spierpijn en weinig kracht.
Verberg informatie over therapeut voor 'CVS - chronisch vermoeidheidssyndroom' - Vind een therapeut voor 'CVS - chronisch vermoeidheidssyndroom'D
Daderschap
Vind een therapeut voor 'Daderschap'Darmklachten
Vind een therapeut voor 'Darmklachten'Depressie
Laat meer zien van therapeut voor depressie - Vind een therapeut voor depressieDe diagnose depressie wordt snel gegeven, maar wat is een depressie nu eigenlijk? Hoe overwin je een depressie? En welke behandeling is aangewezen?
Vind een therapeut voor depressie
Of lees meer informatie over:
Wat is een depressie
Depressie herkennen: Symptomen
Burn-out of depressie?
Behandeling: Therapie
Antidepressiva
Oorzaken
Omgaan met depressie: Tips
Soorten depressie
Wat is een depressie?
Depressie is een veelvoorkomende klacht waarbij een sombere stemming en verlies van interesse en plezier centraal staan.
De lijn tussen je een tijd depressief voelen en het kunnen spreken van een echte depressie is vaag. De intensiteit en ernst kunnen erg verschillen.
Er is op zich niets mis met eens een mindere dag hebben, je verdrietig of ontevreden voelen over een bepaalde gang van zaken of rouwen om een afscheid. Indien je langere tijd depressieve gevoelens hebt zoals neerslachtigheid en negatieve gedachten die je dagelijks functioneren verstoren, dan kan er sprake zijn van een depressie.
Een depressie herkennen: Symptomen
De meest voorkomende symptomen van depressie zijn:
- Neerslachtigheid
- Interesse en plezier verliezen van alledaagse dingen
- Verstoorde eetlust: minder eetlust of juist overdreven eetlust
- Slecht slapen of net moeilijk uit bed komen
- Rusteloos zijn of juist loomheid ervaren
- Weinig energie of moe zijn
- Gevoelens van waardeloosheid of schuldgevoelens
- Moeilijk kunnen concentreren, geheugenproblemen of besluiteloosheid
- Gevoelens van wanhoop en gedachten aan zelfmoord
Men kan van een depressie spreken wanneer je minstens 5 van de 9 symptomen ervaart, waarvan minstens één van de eerste twee. En wanneer je deze bijna elke dag voor het grootste deel van de dag ervaart.
Voor een daadwerkelijke diagnose zijn er meer bepalende factoren. Bespreek dit verder met een deskundige.
Herken je een aantal van deze symptomen? Lees dan verder over depressie behandeling of neem contact op met een psychotherapeut voor therapie bij depressie.
Depressie of burn–out
Depressies en een burn-out worden vaak verward. Een burn-out vertoont gelijklopende symptomen, maar heeft ook belangrijke verschillen.
Bij een burn-out ligt de nadruk op het energietekort, de fysieke, mentale en emotionele uitputting door overbevraging. Bij depressie staat het neerslachtig gevoel centraal.
In het geval van burn-out is specifieke therapie voor burn-out aangewezen.
Twijfel je hierover bespreek dit dan met je psychotherapeut.
Depressie behandeling: Psychotherapie
Een therapeut kan jou helpen om je depressie te overwinnen zodat je opnieuw je gelukkig en fit in je vel voelt om de uitdagingen van het leven aan te gaan.
Psychotherapie helpt je om te kijken naar dieperliggende oorzaken en zo de depressie duurzaam te behandelen. Factoren die meegespeeld hebben in het ontstaan en verergeren van jouw klachten worden ook onder de loep genomen. Je kan samen nieuwe levensdoelen vinden om naartoe te werken. De therapeut zal je handvaten geven om deze zaken aan te pakken, zodat een volgende depressie voorkomen wordt. Goede therapeutische begeleiding helpt je stap voor stap om je depressieve klachten te overwinnen. Via de therapie zal je ervaren dat je opnieuw je leven in de hand hebt en zin hebt in de toekomst!
Klik hier voor een therapeut voor psychotherapie bij depressie in je buurt.
Medicatie: Antidepressiva
Medicatie voor depressie is bij lichte en middelmatige vormen meestal niet nodig om je depressie aan te pakken. Want uit onderzoek blijkt dat psychotherapie even effectief of zelfs effectiever is én er minder kans is op terugval. Bij langdurige en zware vormen van depressie is medicatie wel aangewezen of zelf noodzakelijk.
Overleg met je therapeut voor depressie therapie en je huisarts of medicatie nodig is.
Afhankelijk van de medicatie kan het 2 tot 6 weken duren voor antidepressiva werkt en er moet dikwijls gezocht worden naar de juiste medicatie en dosis. Een antidepressivum wordt doorgaans 6 tot 12 maanden of langer voorgeschreven. Antidepressiva kunnen bijwerkingen geven alsook zorgen voor afvlakking van zowel onaangename alsook fijne emoties. En het plots stoppen van de antidepressiva kan ontwenningsverschijnselen (zogenaamde onttrekkingsverschijnselen) veroorzaken. Het is dan ook aangeraden om het afbouwen of stoppen in overleg met je huisarts of psychiater te doen.
Ook als je antidepressiva neemt is het aangewezen om psychotherapie te volgen voor een doeltreffende behandeling van je depressie.
Donkere gedachten: Blijf er niet mee zitten!
Gedachten aan zelfmoord kunnen opkomen bij depressie. In dat geval kan het raadzaam zijn om naast een psychotherapeut ook je huisarts, teleonthaal (telefoonnummer 106) of de zelfmoordlijn (telefoonnummer 1813) te contacteren. Telefoneren is steeds gratis en anoniem. Of contacteer een psychotherapeut die vertrouwd is met therapie voor zelfmoordgedachten.
Oorzaken van depressie
De oorzaken van een depressie zijn uiteenlopend en vaak is het een samenloop van omstandigheden en factoren.
Moeilijke omstandigheden en gebeurtenissen
Moeilijke omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je terecht komt in een depressie. Relatieproblemen, ziekte, rouw bij dood of verlies, seksueel misbruik, stress op het werk of in je gezin, burn-out, pesten, moeilijke kinderjaren,… Maar ook andere ingrijpende gebeurtenissen, zoals een geboorte (postnatale depressie) of verhuizen, kunnen een oorzaak zijn voor depressie.
Lichamelijke factoren
Erfelijkheid, hormonale veranderingen (menstruatiecyclus, moeder worden of menopauze), maar ook druggebruik of alcohol kan het krijgen of onderhouden van een depressie beïnvloeden.
Psychische factoren
Je draagkracht, vaardigheden van omgaan met moeilijke situaties, je opvoeding, je karakter,… bepalen mee of je vatbaar bent voor depressieve gevoelens.
Indien gewenst kan je samen met een specifieke therapeut voor depressie opzoek gaan naar de oorzaak van jouw depressie.
Omgaan met depressie: Tips!
Naast het krijgen van een degelijke behandeling kunnen volgende tips je helpen bij het omgaan met depressie.
- Erken je gevoelens en besef dat hulp misschien aangewezen is. Verandering is mogelijk.
- Zorg voor regelmaat in je dag. Sta 's morgens op tijd op, ga op tijd slapen en eet 3 maal per dag op vaste tijdstippen.
- Beweeg! Beweging heeft een genezend effect op je lichaam en je geest. Het zorgt voor serotonine (hormoon waardoor je je beter voelt), het haalt afvalstoffen uit je lichaam en het zorgt voor een fysieke moeheid waardoor je beter slaapt. Kies voor verschillende korte momenten per dag (vb kwartiertje fietsen of een half uurtje wandelen.)
- Kom minstens 1 keer per dag buiten. (vb naar de bakker gaan)
- Praat over je gevoel met mensen uit je omgeving of met lotgenoten. Of zoek vrienden en familie op om je zinnen te verzetten.
En vooral: neem tijd om even stil te staan. Deze periode van inkeer biedt ruimte om je leven te overschouwen. Therapie voor depressie kan je hierbij helpen.
Soorten depressie
Depressie wordt vaak gemakkelijk in de mond genomen, maar er zijn verschillende soorten depressie.
Majeure of reguliere depressie
Dit is de meest voorkomende vorm van depressies. Wanneer minimum 5 van de 9 bovenvernoemde symptomen voorkomen, spreek je over een (majeure) depressie.
Dysthymie
Men spreekt van dysthymie als je een lichtere maar langer durende depressie hebt.
Recidiverende of terugkerende depressieve stoornis
Heb je vaak een depressieve periode (of episode), dan spreekt men van een recidiverende depressieve stoornis. Dit wordt vaak veroorzaakt door een onvolledig herstel waardoor er een hogere kans is op een terugval.
Postnatale depressie
Door hormonale, lichamelijke of sociale veranderingen kan een postnatale depressie ontstaan na de geboorte (of miskraam of abortus). De symptomen zijn vergelijkbaar met de kenmerken van een depressie, samengaand met thema’s zoals een goede mama zijn, zelfvertrouwen, zorg voor je kindje, verlies van wat er vroeger was.
Winterdepressie
Is je sombere periode seizoensgebonden, dan lijd je mogelijk aan een herfst- of winterdepressie. Een winterdepressie of winterblues kan ontstaat door de verminderde hoeveelheid aan (zon)licht alsook door de slechte weersomstandigheden. De herfst en de winter nodigen je uit om opnieuw dichter bij jezelf te komen. Hierdoor kun je te maken krijgen met gevoelens van eenzaamheid, oude trauma’s, verlangens…
Lichttherapie alsook psychotherapie voor winterdepressie kan hierbij werkzaam zijn.
1 symptoom depressie
Je hebt een symptoom depressie wanneer je voornamelijk één van de symptomen van depressie ervaart.
Manische depressie of bipolaire stoornis
Bij een bipolaire stoornis wisselen periodes van neerslachtigheid (depressie) en uitgesproken levendigheid (manie) elkaar af. Meestal gaat de manische de depressieve periode vooraf, met nadien soms lange neutrale perioden. De manische periode, die vaak samen gaat met weinig slaap en een hoge graad van opwinding, zijn vaak erg vermoeiend en soms gevaarlijk voor de persoon in kwestie. Dikwijls doet men tijdens deze periode grote aankopen of neemt men belangrijke beslissingen.
Nog vragen?
Contacteer vrijblijvend een therapeut die depressie behandelt.
Deze zal je graag verder helpen.
Verberg informatie over therapeut voor depressie - Vind een therapeut voor depressieDiscipline
Vind een therapeut voor 'Discipline'Dissociatieve stoornis
Laat meer zien van therapeut voor 'Dissociatieve stoornis' - Vind een therapeut voor 'Dissociatieve stoornis'Wat is een dissociatieve stoornis?
Een dissociatieve stoornis is een stoornis waarbij men zich afsluit van de werkelijkheid. Vaak is angst of een trauma de oorzaak hiervan, waarbij het nodig was als beschermingsreactie. Dit afsluiten kan nadien ook automatisch en plots opkomen, waardoor dit storend kan zijn voor het functioneren. Normale dissociaties komen vaak voor (zoals dagdromen), maar bij de dissociatieve stoornis gebeurt het dat men plots voor een lange tijd geestelijk niet meer bij het bewustzijn is.
Verberg informatie over therapeut voor 'Dissociatieve stoornis' - Vind een therapeut voor 'Dissociatieve stoornis'Doelloosheid
Vind een therapeut voor 'Doelloosheid'Drugsgebruik
Vind een therapeut voor 'Drugsgebruik'Dwangstoornis
Laat meer zien van therapeut voor 'Dwangstoornis' - Vind een therapeut voor 'Dwangstoornis'Wat is een dwangstoornis?
Een dwangstoornis wordt gekenmerkt door het dwangmatig hebben van gedachten en/of het dwangmatig uitvoeren van handelingen. Iedereen heeft wel rituelen en nauwkeurigheden, maar een persoon met een dwangstoornis ervaart dit als een extreem ‘moeten’ en zal dit herhaaldelijk en obsessief uitvoeren, zonder dat dit rust geeft. Een dwangneurose maakt deel uit van een angststoornis, de oorzaak van de dwanggedachten of dwanghandelingen is vaak angst. Een dwangstoornis komt voor in verschillende gradaties. Het wordt gezien als stoornis wanneer dit het dagelijks functioneren verstoort of wanneer de persoon zelf of de omgeving hier last van ondervindt.
Dwangstoornis wordt ook dwangneurose of OCS (obsessief compulsieve stoornis) genoemd.
Verberg informatie over therapeut voor 'Dwangstoornis' - Vind een therapeut voor 'Dwangstoornis'E
Echtscheiding
Vind een therapeut voor 'Echtscheiding'Eenzaamheid
Laat meer zien van therapeut voor 'Eenzaamheid' - Vind een therapeut voor 'Eenzaamheid'Voel jij je eenzaam of valt het alleen zijn je zwaar? Misschien is de eenzaamheid tijdens Corona extra confronterend? Therapie kan helpen wanneer je op zoek bent naar een luisterend oor en je de eenzaamheid wil doorbreken.
Vind meteen een therapeut voor eenzaamheid
Of lees meer over:
Wat is eenzaamheid?
Soorten eenzaamheid
Tips: eenzaamheid doorbreken
Therapie bij eenzaamheid door corona
Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is een gevoel van leegte of gemis waarbij je je niet verbonden voelt met andere mensen. Iedereen voelt zich wel eens voor een korte of langere periode alleen, maar wanneer dit een lange tijd aanhoudt kan dit voor een grote zwaarte in je leven zorgen.
Je kan je eenzaam voelen omdat je weinig of geen contact met anderen hebt. Maar het is zeker ook mogelijk om je eenzaam te voelen wanneer je wel contact met anderen hebt, maar je dit contact te oppervlakkig vindt of wanneer er geen oprechte interesse is. Hierdoor heb je nog steeds het gevoel dat er verbondenheid ontbreekt.
Sommige mensen vinden het net fijn om alleen te zijn. Eenzaamheid ontstaat pas als iemand het gemis aan contact met andere mensen en verbondenheid als negatief ervaart. Het is een gevoel dat bij alle leeftijden voorkomt.
Eenzaamheid bij ouderen
Ouderdom brengt vaak een verlies van waardevolle relaties met zich mee, zoals het overlijden van je partner of andere leeftijdsgenoten of wanneer je kinderen hun eigen leven leiden. Het is dan ook een belangrijke oorzaak van eenzaamheid bij ouderen.
Ook kan beperkte mobiliteit ervoor zorgen dat je minder zelfstandig naar buiten kan. Het uitstapje naar de bakker of slager valt weg. Je kan niet meer zelf bij je kinderen of kleinkinderen op bezoek. Omdat je mobiliteit wegvalt wordt je afhankelijker van anderen. Hierdoor kan een gevoel van eenzaamheid ontstaan.
Als je je eenzaam voelt, is 1-op-1 contact een echte meerwaarde. Een therapeut kan bijvoorbeeld aandacht besteden aan je levensvragen. Zingeving is namelijk essentieel in het aanpakken van eenzaamheid bij ouderen.
Als je zelf niet naar een therapiepraktijk kan gaan, is zeker ook therapie op afstand mogelijk, zoals bijvoorbeeld therapie via de telefoon. De therapeut kan ook tot bij jou komen voor therapie aan huis.
Eenzaamheid bij jongeren en jongvolwassenen
Maar ook bij jongeren en jongvolwassenen kan eenzaamheid spelen. Eenzaamheid kan veel oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld een nieuwe school, een verhuizing, een scheiding van de ouders,… Maar vaak geeft het missen van aansluiting bij leeftijdsgenoten, gepest worden of je niet begrepen of onzeker voelen een gevoel van eenzaamheid.
In veel gevallen verdwijnt het eenzame gevoel wanneer je opnieuw beter in je vel zit. Maar soms kan eenzaamheid heel intens aanvoelen of lang blijven duren.
Dan kan het deugd doen om met iemand te spreken over de eenzaamheid. Dit kunnen bijvoorbeeld leeftijdsgenoten zijn die met dezelfde gevoelens kampen of een therapeut die helpt om de gevoelens van eenzaamheid te kaderen en te helpen doorbreken.
Soorten eenzaamheid
Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben en zich op verschillende manieren uiten. Enkele veelvoorkomende soorten eenzaamheid zijn:
Emotionele eenzaamheid
Bij emotionele eenzaamheid is er een emotionele behoefte. Je mist een hechte, intieme band met iemand. Dit kan bijvoorbeeld het missen van een partner, vrienden of familie zijn.
Ook emotionele eenzaamheid in een relatie kan voorkomen. Dit is het geval wanneer je je niet verbonden voelt met je partner. Je voelt je alleen of onbegrepen, ook al heb je een relatie. Relatietherapie kan bijvoorbeeld helpen om de band tussen jou en je partner weer te doen opflakkeren of te versterken.
Sociale eenzaamheid
Bij sociale eenzaamheid heb je een klein sociaal netwerk. Je hebt minder contact met andere mensen dan je eigenlijk zou willen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je wou dat je meer vrienden had of dat je een beter contact had met je collega’s. Hier gaat het om een sociale behoefte.
Niet alleen het contact met mensen speelt hierbij, maar ook de mogelijkheid om activiteiten te doen. Alleen gaan sporten, uit eten gaan, op café gaan of cultuur opsnuiven is behoorlijk spannend.
Existentiële eenzaamheid
Het kan ook zijn dat je gevoelens van eenzaamheid helemaal niks te maken hebben met andere mensen of de relaties die je hebt. Bij existentiële eenzaamheid vraag je je af wat de zin van het leven is. Je voelt je verloren en bent op zoek naar jouw eigen plek of rol in het leven. Er is dan een existentiële behoefte, een behoefte aan zingeving of een diepere verbondenheid met het geheel.
Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. De ene persoon heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de andere. Bovendien kan je niet aan iemand zien of die persoon eenzaam is of niet. Dat maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten. Het is iets wat jij alleen zelf kan voelen.
Tips om eenzaamheid te doorbreken
Afhankelijk van de oorzaak van je eenzaamheid, zijn er verschillende manieren om je eenzaamheid te doorbreken. Enkele tips die je kunnen helpen om je minder alleen te voelen, zijn:
- Maak een lijst van mensen die je al lang niet meer gesproken hebt. Dit kunnen collega’s van vroeger zijn, oude schoolvrienden, je achternicht,… En nodig eens enkele mensen uit om samen met jou een kopje koffie te gaan drinken
- Kies voor een activiteit. Wanneer je samen iets actief doet (zoals samen joggen, schilderen of Spaanse les volgen) heb je meteen een gespreksonderwerp!
- Daag je mindset uit. Jouw geluk hoeft niet persé afhankelijk te zijn van andere mensen. Je kan bijvoorbeeld starten met ontspanningsoefeningen voor meer innerlijke rust of de moed verzamelen om alleen te gaan wandelen of naar een museum te gaan. Misschien ontdek je wel dingen waarvan jij kan genieten.
- Jij bent de held(in). De eerste stap is namelijk de spannendste. Iedereen vindt sociaal contact moeilijk, ook al tonen mensen dit niet. Stuur als eerste een bericht, vraag concreet om af te spreken, spreek bij het sporten zelf mensen aan of schrijf je in in een cursus (dat is dé place to be voor nieuwe contacten). Extra tip: maak vooraf een lijstje waarover je kan praten met zowel thema’s over jezelf als vragen die je kan stellen aan de ander (en spiek gerust op het toilet als je het even niet meer weet ;) )
- Kijk of jij je kan inzetten voor de gemeenschap. Je kan bijvoorbeeld vrijwilliger worden bij het Rode Kruis. Of meehelpen bij het plaatselijke buurtfeest. Door anderen te helpen, zal je merken dat je je minder eenzaam gaat voelen.
- Weet dat je hierin niet alleen bent. Natuurlijk is het niet leuk dat je je alleen voelt, maar weet dat je absoluut niet de enige bent. Meer nog, 1 op de 3 mensen geeft aan zich ooit eenzaam te voelen. Dat jij je nu eenzaam voelt, betekent bovendien niet dat dit zo zal blijven. Misschien kom je volgende maand wel je lief tegen. Of ontmoet je heel leuke, nieuwe vrienden.
Misschien heb je al veel pogingen ondernomen en is de uitdaging te groot om je eenzaamheid zelf aan te pakken. Een therapeut kan je hierin begeleiden en samen met jou onderzoeken hoe je eenzaamheid kan doorbreken.
Therapie bij eenzaamheid door corona
Natuurlijk kan het ook zijn dat je je momenteel eenzaam voelt tijdens de lockdown. Je voelt je afgezonderd van je vrienden en familie. Of je voelt je gestrest of angstig en hebt behoefte aan een luisterend oor.
Ook tijdens de coronamaatregelen kan je met een therapeut over je eenzaamheid spreken. Je kan hierbij kiezen voor therapie op afstand, zoals:
Je zal merken dat therapie verlossend werkt en je tot nieuwe inzichten kan brengen. Ook wanneer je deze volgt van thuis uit.
Verberg informatie over therapeut voor 'Eenzaamheid' - Vind een therapeut voor 'Eenzaamheid'Eetstoornis
Laat meer zien van therapeut voor 'Eetstoornis' - Vind een therapeut voor 'Eetstoornis'Bij een eetstoornis is het eetpatroon ernstig verstoord. De meest voorkomende eetstoornissen zijn anorexia en boulimie. Maar wat is het en hoe wordt het behandeld?
Wens je professionele hulp? Vind meteen een therapeut voor een eetstoornis behandeling.
Of lees meer over:
Wat is een eetstoornis?
Soorten eetstoornissen
Anorexia
Boulimie
Binge eating disorder
Eetstoornis NAO
Oorzaken
Heb ik een eetstoornis?
Behandeling
Wat is een eetstoornis?
Een eetstoornis is een ziekte die gekenmerkt wordt door een ernstige verstoring van het eetpatroon. Wie een eetstoornis heeft, is doorgaans overmatig bezorgd om zijn of haar gewicht en uiterlijk en ontwikkelt een ongezonde verhouding tot voedsel. Als je aan een eetstoornis lijdt, eet je meestal te weinig of te veel. In veel gevallen, maar niet in alle, leidt zo’n ongezond eetpatroon tot ondergewicht of overgewicht.
Iedereen kan een eetstoornis ontwikkelen. Mannen en vrouwen van alle leeftijdscategorieën kunnen aan de ziekte lijden. Er zijn dan ook verschillende oorzaken van een eetstoornis.
Een eetstoornis heeft vaak alarmerende gevolgen voor zowel de fysieke als psychosociale levenskwaliteit. Een eetstoornis therapeut kan daar een oplossing voor bieden.
Soorten eetstoornissen
Eetstoornissen zijn er in verschillende soorten. Wij sommen de meest voorkomende alvast voor je op.
Anorexia
Anorexia nervosa is de meest gekende eetstoornis. Slachtoffers van anorexia vinden zichzelf te dik, terwijl ze vaak net ondergewicht hebben. Wie aan anorexia lijdt, wil niets liever dan afvallen. Die drang om gewicht te verliezen gaat samen met de inname van zeer kleine, gecontroleerde porties en een bovenmatig gebruik van de weegschaal.
Soms wordt een onderscheid gemaakt tussen het purgerende (het zelf opwekken van braken), laxerende type (gebruik van laxeermiddelen) en het beperkende type. De grens met boulimie is niet altijd even duidelijk.
Andere fysieke en mentale symptomen van anorexia zijn:
- een opvallend gewichtsverlies
- de weigering om bepaalde soorten voedsel te eten
- een zelfbeeld dat afhangt van het cijfer op de weegschaal
- het ontkennen van een hongergevoel
- de angst om aan te komen
- de ontwikkeling van voedselrituelen
- sociale isolatie
- maaltijden overslaan
- excessief sporten
- maskeren van gewichtsafname
Boulimie
Ook wie aan boulimie lijdt, is ontevreden met zijn of haar lichaamsvorm en heeft een sterk verlangen naar afvallen. Anders dan mensen met anorexia, doet iemand met boulimie zich vaak tegoed aan eetbuien, die hij of zij vervolgens compenseert met overgeven, laxeren of vasten. Wie met boulimie worstelt, heeft doorgaans dan ook een normaal gewicht.
Andere fysieke en mentale symptomen van boulimie zijn:
- een fluctuerend gewicht
- een zelfbeeld dat afhangt van het cijfer op de weegschaal
- de angst om aan te komen
- opgezwollen kaken
- verkleurde tanden
- een gebrek aan controle over porties
- heimelijk eten
- gevoelens van schaamte en schuld
- excessief sporten
Binge eating disorder
De binge eating disorder of eetbuistoornis wordt net als boulimie gekenmerkt door eetbuien en een gebrek aan controle. Ook hier zijn gevoelens van schaamte en schuld geen uitzondering.
Mensen met een eetbuistoornis willen echter niet afvallen en proberen de eetbuien dan ook niet te compenseren. Eetbuien zijn hier eerder een manier voor omgaan met gevoelens, zoals stress en verdriet. Wie een eetbuistoornis heeft, heeft vaak te kampen met overgewicht.
Eetstoornis NAO
De eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven) is de diagnose die je krijgt wanneer jouw symptomen een mengelmoes lijken van verschillende eetstoornissen. Niet elke eetstoornis valt immers in een hokje te plaatsen.
Heb je het gevoel te lijden aan een eetstoornis, dan kan eetstoornis therapie hulp bieden.
Oorzaken anorexia en andere eetstoornissen
Iedereen is vatbaar om anorexia of een andere eetstoornis te ontwikkelen en de oorzaken van de ziekte zijn dan ook erg uiteenlopend. Bepaalde risicofactoren kunnen het ontstaan van een eetstoornis wel in de hand werken:
- bepaalde persoonlijkheidskenmerken zoals een angstige, onzekere of perfectionistische aard en een laag zelfbeeld
- gevoeligheid voor de maatschappelijke druk om slank of fit te zijn (met name in het geval van balletdansers, modellen of atleten)
- familieleden die lijden aan een eetstoornis, depressie of verslaving van drugs of alcohol
- pesten gericht op het eetpatroon, het gewicht of de lichaamsbouw
- trauma’s zoals emotioneel of seksueel misbruik of rouw bij verlies van een naaste
- familiale problemen
- stress op het werk of op school
Heb ik een eetstoornis?
Huisartsen maken vaak gebruik van een vijftal vragen om vast te stellen of iemand al dan niet aan een eetstoornis lijdt. Ben je niet zeker? Doe zelf de test!
- Geef je weleens opzettelijk over?
- Heb je het gevoel controle te willen hebben over wat en hoeveel je eet?
- Ben je recent in minder dan drie maanden tijd minstens zes kilo afgevallen?
- Vind je jezelf dik terwijl je volgens anderen te dun bent?
- Kan je stellen dat eten je leven beheerst?
Als het antwoord op twee of meer vragen ‘ja’ is, bestaat de kans dat je lijdt aan anorexia of een andere eetstoornis. Je neemt best contact op met een therapeut voor eetstoornissen.
Behandeling
Therapie kan je helpen om opnieuw een gezond lichaam te hebben en een positief lichaamsbeeld op te bouwen. De therapeut geeft je handvatten om een duurzame en nieuwe houding te ontwikkelen tegenover wat en hoeveel je eet, jouw gewicht en uiterlijk.
In het begin bestaat de behandeling van een eetstoornis uit het creëren van een normaal lichaamsgewicht en eetpatroon. Maar een gezond lichaam en een verantwoorde levensstijl alleen lossen het probleem niet op. Het verhelpen van een eetstoornis heeft veel te maken met het psychisch herstel. Psychotherapie stimuleert je om de dieperliggende oorzaken van je problemen aan te pakken, zoals het verwerken van emoties en het versterken van je eigenwaarde.
Therapie heeft zijn doeltreffendheid bij eetstoornissen bewezen. Bekijk welke therapeuten een eetstoornis behandelen.
Verberg informatie over therapeut voor 'Eetstoornis' - Vind een therapeut voor 'Eetstoornis'Eigenwaarde
Vind een therapeut voor eigenwaardeEmotionele problemen
Laat meer zien van therapeut voor 'Emotionele problemen' - Vind een therapeut voor 'Emotionele problemen'Therapie bij emotionele problemen
Verberg informatie over therapeut voor 'Emotionele problemen' - Vind een therapeut voor 'Emotionele problemen'Etniciteit
Laat meer zien van therapeut voor 'Etniciteit' - Vind een therapeut voor 'Etniciteit'Etniciteit of sociaal-culturele identiteit is een belangrijk gegeven in onze huidige maatschappij. Zit je met vragen rond etniciteit? Behoor je tot een etnische minderheid? Of heb je bezorgdheden of bedenkingen die je hier verder wil bespreken? Een therapeut voor therapie rond etniciteit kan je hier goed in begeleiden.
Vind meteen therapie rond etniciteit
Of lees meer over:
Etniciteit betekenis
Wat zijn etnische minderheden
Therapie rond etniciteit
Etniciteit betekenis
Etniciteit komt van het Griekse woord ‘ethnikos’ en betekent ‘behorende tot een volk’. Het slaat op de sociaal-culturele identiteit die een bepaalde groep mensen verbindt. Dit gevoel van verbondenheid ontstaat meestal op basis van nationaliteit, religie, taal, cultuur, geschiedenis of kenmerkende fysieke karakteristieken zoals huidskleur.
Etniciteit kan dus slaan op een bepaalde nationaliteit van een persoon, maar kan ook ruimer zijn. Zo is het mogelijk om Belg in België te zijn maar op basis van religie, cultuur, bepaalde waarden en normen, uiterlijke kenmerken zoals huidskleur, enz. toch tot een etnische minderheid te behoren.
Soms worden bepaalde mensen op basis van hun etniciteit benadeeld. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in discriminatie of racisme. Therapie kan helpen om meer inzicht te krijgen in de huidige vraagstukken rond etniciteit en hoe deze aangepakt kunnen worden.
Vind meteen een therapeut die rond etniciteit werkt.
Wat zijn etnische minderheden
Er wordt gesproken over een etnische minderheid wanneer een bepaalde bevolkingsgroep, of een bepaalde groep mensen, een minderheid vormt in het land waar ze verblijft.
Een etnische minderheid kan een allochtone bevolkingsgroep zijn, bijvoorbeeld Syriërs in België. Maar de etnische minderheid kan ook een autochtone bevolkingsgroep zijn die al langer ter plaatse woont dan de huidige meerderheid van de bevolking, zoals de Native Americans in Amerika.
Een ander voorbeeld van een etnische minderheid zijn moslims of joden in Nederland. Deze etnische minderheid staat dan los van nationaliteit maar slaat op het verschil in religie met het grootste deel van de bevolking.
Idealiter is er sprake van een multiculturele, verdraagzame samenleving waarbij de mensenrechten door iedereen worden nageleefd. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd het geval te zijn en kunnen minderheden op basis van hun etniciteit problemen ondervinden. Zo is het mogelijk dat je te maken krijgt met vooroordelen, discriminatie, racisme of zelfs rassenhaat.
Therapie rond etniciteit
Als je tot een etnische minderheid behoort, kan het zijn dat je hierdoor stress ervaart of, in meer extreme gevallen, zelfs mentale trauma’s hebt opgelopen. Bijvoorbeeld door de confrontatie met discriminatie of racisme, of door de focus op jouw ‘anders zijn’. Een therapeut kan je helpen om met deze stress of negatieve gevoelens om te gaan, bijvoorbeeld via EMDR-therapie, gesprekstherapie of cognitieve gedragstherapie.
Ook wanneer je zelf niet tot een etnische minderheid behoort maar hierover wel het gesprek wil aangaan, kan therapie een leidraad bieden. Therapie rond etniciteit is ook nuttig voor bijvoorbeeld bedrijfsleiders die de sfeer op de werkvloer willen verbeteren, leerkrachten, iedereen die verbindend wil leren communiceren, enz.
Vind meteen therapie rond etniciteit bij jou in de buurt.
Verberg informatie over therapeut voor 'Etniciteit' - Vind een therapeut voor 'Etniciteit'F
Faalangst
Laat meer zien van therapeut voor faalangst - Vind een therapeut voor faalangstSoms kan de angst om te mislukken veel invloed hebben op je leven. Wat is faalangst juist? Wat zijn de oorzaken en hoe herken je faalangst? En hoe kan je faalangst overwinnen?
Vind onmiddellijk therapie voor faalangst.
Of lees meer over:
Wat is faalangst?
Faalangst overwinnen
Kenmerken faalangst
Oorzaken
Faalangst bij kinderen
Tips bij faalangst
Wat is faalangst?
Bij faalangst ben je bang dat wat je doet zal mislukken. Veelal gaat dit over het uitvoeren van iets concreets zoals een taak, een examen, een werkopdracht ed.
Je bent voortdurend bang om niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van de anderen. De angst om afgekeurd te worden of om te falen is zo groot dat je ofwel blokkeert, uitstelt of net uitermate hard gaat werken.
Bij faalangst kan je spreken over een vicieuze cirkel. Door de ervaring te hebben niet goed genoeg te zijn, ervaar je de volgende keer opnieuw spanning waardoor je minder goed presteert en dus een nieuwe faalervaring in de hand werkt. Angst en behoefte aan controle (alsook perfectionisme) worden verhoogd.
Hierdoor kom je terecht in een spiraal van irreële angst en onconstructieve gedachten die je zelfbeeld aantasten. Je bent niet meer in staat je eigen kunnen naar behoren in te schatten.
Lees meer over de oorzaken van faalangst. Of vind meer herkenningspunten bij de kenmerken van faalangst.
Faalangst overwinnen
Gezonde spanning is niet nodig om te behandelen, daarbij kunnen onze tips je al een eind verder helpen. Wanneer de last te groot wordt is het aan te raden om faalangst aan te pakken met psychotherapie.
Via therapie zal je je sterker in je schoenen voelen staan en geen angst meer hebben voor presentaties te geven, examens of een uitdagende opdracht op het werk af te maken. Je zal concrete handvaten krijgen om stressvolle situaties op een betere manier aan te pakken, zodat je niet meer geremd wordt door uitstelgedrag of vermijdingsgedrag.
Samen met de therapeut ga je op zoek naar mogelijke oorzaken en oplossingen voor je faalangst. Via gesprek leer je jezelf en je beweegredenen beter kennen en vind je misschien dieperliggende oorzaken. In therapie krijg je soms ook oefeningen waar je mee aan de slag kan en manieren om gezond te leren omgaan met verwachtingen en afkeuring. Na de therapie zal je een positief beeld hebben over jezelf en jouw prestaties.
Cognitieve gedragstherapie heeft zijn effectiviteit bewezen bij angst, maar vele vormen van therapie zijn zeer geschikt voor het behandelen van faalangst.
Vind hier een therapeut met ervaring in het behandelen van faalangst.
Kenmerken faalangst
Wanneer je faalangst ervaart kan dit gepaard gaan met algemene kenmerken van angst:
- verhoogde hartslag
- je krijgt het warm of begint te zweten
- moeilijke ademhaling
- zenuwachtig gevoel in je buik, benen of armen
- spanning in je spieren, nek of schouders
- je alertheid verhoogt
- duizeligheid en hartkloppingen kunnen zich voordoen
Daarnaast toont faalangst ook meer specifieke kenmerken zoals
- blozen, stotteren of moeilijk uit je woorden geraken
- laag zelfbeeld
- negatief –of doemdenken
- jezelf vaak bekritiseren
- extra hard of lang werken
- perfectionisme
- uitstelgedrag
- lang werken aan dezelfde taak
- moeilijk keuzes kunnen maken
- slechte nachtrust
- black-outs kunnen voorkomen
Faalangst oorzaken
Waar komt faalangst vandaan?
Enerzijds is faalangst een reactie op de prestatiedruk die veel mensen iedere dag voelen. In de westerse samenleving wordt identiteit (of wie je bent) verward met sociale status, geld, succes en relaties. Prestatiedruk uit zich soms in een relatief kleine, onschadelijke dosis stress, maar het idee niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen (je familie, werkgever, school) zorgt voor angst.
Je kan ook zelf de lat torenhoog leggen. Perfectionisme en faalangst gaan vaak hand in hand. Je wil een perfecte prestatie en gunt jezelf geen fouten of middelmaat. Net door deze interne druk wordt ook de angst groter.
Anderzijds kan faalangst tot stand komen door de angst voor algemene afkeuring.
Meer dan met prestatiedruk heeft dit te maken met een laag zelfbeeld. In alledaagse situaties kan faalangst de kop op steken. Overal waar je in contact komt met mensen loop je het risico afgekeurd, uitgelachen of niet goed genoeg gevonden te worden. Dit wordt ook sociale angst genoemd.
Mogelijks ligt de oorzaak van het geschonden zelfvertrouwen in je kinderjaren of bij een negatieve ervaring.
Bekijk samen met een therapeut voor faalangst waar jouw faalangst mee te maken kan hebben.
Faalangst bij kinderen
Faalangst komt bij heel wat kinderen en jongeren voor, veelal op school. Net omdat kinderen vaak leren door goed -of afkeuring, kunnen kinderen erg gevoelig zijn voor hoge verwachtingen.
Kenmerken
Ook bij kinderen staan negatieve gedachten over zichzelf en hun kunnen centraal. Lichamelijk toont faalangst zich door onrust, blozen of rode vlekken, zweten, snelle hartslag, veel moeten plassen en maag-en darmklachten. Gedragsmatig zijn ze soms heel erg gedreven en kunnen geagiteerd zijn, maar evengoed verlegen en teruggetrokken. Bij het studeren zijn ze vaak ongestructureerd, gericht op details en lijken snel afgeleid.
Oorzaken
Faalangst bij kinderen is geen karaktertrek of persoonlijkheidseigenschap. Faalangst is het gevolg van een ervaring. Als een kind regelmatig het gevoel krijgt te falen, dan heeft dat invloed op zijn zelfbeeld en hun identiteit.
De gevoeligheid voor afkeuring kan per kind wel verschillen. Dit kan versterkt worden door de aanpak: te beschermend waardoor het kind niet leert te falen; verwaarlozend wanneer het kind faalt en hierin niet wordt ondersteund; bij perfectionisme is de prestatiedruk van de omgeving te hoog; ook ongeduld vergroot de kans op het gevoel van falen.
Bespeur je faalangst bij je kind? Neem contact op met een therapeut voor faalangst bij kinderen.
Tips bij faalangst
Bij perfectionistische faalangst:
- Ontspan voldoende, bij voorkeur met lichaamsbeweging.
- Ga op zoek naar een geschikte, efficiënte studeer -of werkmethode.
- Plan je dag en bedenk goed hoeveel tijd je wil uittrekken voor elke klus. Zo voorkom je te hoge inspanning.
- Hou en gezond dag en nachtritme aan, met vaste tijdstippen om op te staan, te eten en te slapen.
- Pas af en toe ontspanningsoefeningen toe bij spanning. (vb ademhalingsoefeningen)
- Leer accepteren dat je niet alles in de hand hebt en dat sommige dingen mis kunnen gaan. Geef jezelf de tijd om je gedrag te veranderen.
Bij uitstelgedrag:
- Probeer te werken met deadlines.
- Probeer afleiding tot een minimum te reduceren. Voorzie eventueel al de benodigdheden (koffie, boeken, schrijfmateriaal) voor je volgende opdracht.
- Als je toch uitstelt: doe iets nuttigs.
- Beloon jezelf met iets leuks wanneer de taak (al dan niet goed) volbracht is. Het doen op zich is al een hele prestatie!
Dit zijn maar enkele tips. Aarzel niet om therapie voor faalangst te zoeken om het probleem te doorgronden.
Verberg informatie over therapeut voor faalangst - Vind een therapeut voor faalangstFamiliale moeilijkheden
Vind een therapeut voor 'Familiale moeilijkheden'G
Game- of schermverslaving
Vind een therapeut voor 'Gameverslaving of schermverslaving'Geboortetrauma
Vind een therapeut voor 'Geboortetrauma'Gedragsproblemen
Vind een therapeut voor 'Gedragsproblemen'Gender
Laat meer zien van psychotherapeut voor 'Gender' - Vind een psychotherapeut voor 'Gender'Iedereen kan zich weleens ontevreden voelen over zijn eigen lichaam. Heb je echter soms het gevoel dat je in het verkeerde lichaam zit? Of voel je je niet comfortabel met de genderrol die de maatschappij je opdringt? Dan kan het helpen om hierover te praten met een therapeut.
Vind meteen therapie rond gender
Of lees meer over:
Geslacht of gender?
Genderidentiteit en genderexpressie
Genderproblemen
Therapie bij genderproblemen
Gespreksbegeleiding transgenders
Tarieven en terugbetaling
Geslacht of gender
Het verschil tussen geslacht, sekse en gender is niet altijd even duidelijk omdat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Geslacht of sekse is biologisch bepaald. Op het moment dat een baby ter wereld komt, wordt gekeken of het een jongen of meisje is. Dat is het geslacht of de sekse van het kind.
Gender heeft dan weer niks te maken met deze uiterlijke kenmerken. Het is de rol die vaak aan vrouwen of mannen wordt toegeschreven in de maatschappij, bijvoorbeeld het wel of niet dragen van make-up, voetballer worden, op ballet gaan, een huis metsen,… Onbewust schrijven we deze voorbeelden eerder toe aan een man of vrouw. Dat is gender. Soms kan een man zich beter voelen bij de gendereigenschappen van een vrouw of omgekeerd.
Genderidentiteit en genderexpressie
De meeste kinderen voelen zich duidelijk jongen of meisje. Dit is genderidentiteit. Ze stellen gedrag dat door de maatschappij wordt aanvaard als passend bij hun geboortegeslacht. Dit gedrag is de genderexpressie. Er zijn ook kinderen die niet voldoen aan de stereotype rolverwachtingen die bij hun geslacht komen kijken. Zo zijn er meisjes die net zo graag in bomen klimmen als jongens, hun haar kort willen knippen en liever met auto’s dan met poppen spelen. Of jongens die liever verkleed als prinses dan als ridder naar het feestje gaan. En dat is natuurlijk allemaal prima.
Wanneer je als kind of volwassene echter zelf heel ongelukkig bent en ernstige problemen ondervindt met de genderbeleving, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Een therapeut voor gender kan je uitstekend begeleiden in de zoektocht naar jezelf.
Genderproblemen
Het moment waarop er problemen met gender ontstaan, verschilt van persoon tot persoon. Soms merk je als kind al dat je liever een jongen of meisje was geweest. Of komen de problemen pas tot uiting in de puberteit of zelfs nog later. Ook wanneer de seksuele identiteit meer op de voorgrond komt (bijvoorbeeld het krijgen van je eerste lief) kunnen genderproblemen de kop opsteken.
De klachten die hieruit voortvloeien zijn vooral een grote onvrede met het lichaam, en zelfs soms met zichzelf als persoon. Soms krijgen mensen die zich niet aan de stereotype genderrollen houden te maken met pestgedrag of afwijzing, wat de verwarring en kans op depressie vergroot.
In onze maatschappij wordt er, gelukkig al minder dan vroeger, dualistisch gedacht: je bent man of vrouw. Maar het kan ook zijn dat je je in geen van beide geslachten volledig herkent. Misschien voel je je geen man, maar ook geen vrouw. Of voel je je net beide.
Bij genderdysforie, of geslachtsidentiteitsstoornis, voelt iemand zich diep ongelukkig omdat het geboortegeslacht niet overeenstemt met de genderidentiteit. Vaak gaat dit samen met de wens om van geslacht te veranderen.
Therapie bij genderproblemen
Heb je twijfels over je genderidentiteit? Of zit je met vragen? Dan kan een gesprek met een therapeut je zeker helpen. Samen met je therapeut kan je bijvoorbeeld werken aan het aanvaarden van jezelf en het verbeteren van je zelfbeeld.
Ben je overtuigd dat je van geslacht wil veranderen? Ook dan is therapie een grote steun. Samen met een gespecialiseerde therapeut bekijk je verschillende mogelijkheden op de lange termijn zoals bijvoorbeeld het starten van een hormoonbehandeling. Hierdoor kunnen de stem, lichaamsbouw en beharing veranderen. Ook medische ingrepen om van geslacht te veranderen behoren tot de mogelijkheden. Het traject van man naar vrouw of van vrouw naar man kan jaren in beslag nemen. Psychologische begeleiding kan je leren omgaan met alle ingrijpende veranderingen en mogelijke reacties van de buitenwereld.
Genderproblemen zijn er in veel verschillende vormen en maten en zijn dan ook bij elke persoon anders. Erover praten met je vrienden, familie of een therapeut helpt.
Gespreksbegeleiding transgenders
Wanneer je besloten hebt dat je wil starten met je transitie naar man of vrouw, is psychologische begeleiding zeker nuttig. Dit kan ook samen met je ouders, partner, kinderen,… doorgaan omdat ook zij soms met onverwerkte emoties of vragen zit.
Het behandelplan bij de therapeut is daarom altijd enorm geïndividualiseerd en varieert van persoon tot persoon. Voor sommige transgenders volstaat gesprekbegeleiding terwijl anderen net nood lijken te hebben aan verdere stappen. Voor je start met chirurgie is het alleszins belangrijk om voldoende geïnformeerd te zijn zodat je een weldoordachte keuze kan maken.
Heb je een verwijsbrief nodig om met een medische behandeling te starten? Vraag dan zeker bij je eerste contactopname even na of je therapeut deze kan opstellen.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel therapie rond gender kost, hangt onder andere af van het benodigde aantal sessies, het aantal personen en de invulling van het traject. Gemiddeld betaal je voor een sessie van een uur ongeveer €50. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je therapeut.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van psychotherapie. Contacteer hiervoor je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor psychotherapie.
Verberg informatie over psychotherapeut voor 'Gender' - Vind een psychotherapeut voor 'Gender'Gevoelloosheid
Vind een therapeut voor 'Gevoelloosheid'Gilles de la Tourette
Vind een therapeut voor 'Gilles de la Tourette'Gokproblemen
Vind een therapeut voor 'Gokproblemen'Grenzen stellen
Vind een therapeut voor 'Grenzen stellen'H
Hechtingsstoornis
Vind een therapeut voor 'Hechtingsstoornis'Holebi specifieke problemen
Vind een therapeut voor 'Holebi specifieke problemen'Hoofdpijn en migraine
Laat meer zien van therapeut voor 'Hoofdpijn en migraine' - Vind een therapeut voor 'Hoofdpijn en migraine'Wat is migraine?
Migraine zijn terugkerende aanvallen van langdurige hoofdpijn. De intensiteit en frequentie van de aanvallen verschilt per persoon. Een voorbode op een migraine-aanval kan een verandering in (visuele) prikkels zijn en de hoofdpijn gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor impulsen, vermoeidheid of duizeligheid. Een migraine aanval duurt tussen 4u en 72u en verergert vaak bij lichamelijke inspanningen.
Verberg informatie over therapeut voor 'Hoofdpijn en migraine' - Vind een therapeut voor 'Hoofdpijn en migraine'Hoogbegaafdheid
Vind een therapeut voor 'Hoogbegaafdheid'Hormonale problemen
Vind een therapeut bij 'Hormonale problemen'HSP - Hoogsensitief
Laat meer zien van therapeut voor 'HSP' - Vind een therapeut voor 'HSP'HSP is een klacht waar veel mensen last van hebben, vaak zonder zich daarvan bewust te zijn. Wat is hooggevoeligheid dan precies? Hoe kan je omgaan met hooggevoeligheid en hoe leer je hoogsensitiviteit te gebruiken als kracht?
Of lees meer over:
Wat is HSP?
Hoogevoeligheid: symptomen
HSP-test
Hoogsensitief kind
Behandeling HSP: therapie en tips
Hoogsensitief en hoogbegaafd
HSP als kracht
Wat is HSP?
HSP of hoogsensitieve personen zijn meer dan andere mensen gevoelig voor prikkels zoals geluiden, bewegingen, aanraking en licht. Dankzij hun sensitiviteit pikken HSP’ers ook meer abstracte dingen op, zoals de sfeer in de kamer waar ze binnenkomen of de stemming van de mensen waarmee ze praten. Die overdaad aan prikkels werkt soms overweldigend.
HSP wordt hierdoor vaak ervaren als een last. Door het herkennen van je hoogsensititeit en door te leren omgaan met je klachten, kan je HSP ook zien als talent.
Oorzaak HSP
Hoewel velen zich er niet bewust van zijn, is hoogsensitiviteit veelvoorkomend. Maar liefst 10 tot 20% van de mensen zouden hooggevoelig zijn.
Volgens Elaine Aron, de eerste die overgevoeligheid wetenschappelijk beschreef, zou hooggevoeligheid gekoppeld zijn aan een gevoelig zenuwstelsel. Verder zou hypersensitiviteit in de meeste gevallen aangeboren zijn.
Hooggevoeligheid: symptomen
Ieder hoogsensitief persoon ervaart zijn hooggevoeligheid op een eigen manier. Aan de basis ligt steeds zintuiglijke of emotionele overprikkeling, maar de symptomen zijn verscheiden.
Veelal merk je overprikkeling aan je humeur of krijg je signalen van je lichaam: je voelt je gewoon prikkelbaar of hebt last van een verhoogde hartslag, duizeligheid, ademnood, innerlijke onrust, vermoeidheid, moeite met nadenken, luisteren of lezen. Maar ook ernstigere klachten kunnen gelinkt worden met HSP zoals paniekaanvallen, sociale angst, stress, faalangst, depressie en burn-out.
Sociale situaties zijn vaak een uitdaging voor hooggevoelige personen. Het omgaan met externe prikkels en het ervaren van stemmingen en emoties van anderen kan je in de war brengen. Je hebt meer behoefte aan rust en duidelijkheid en je voelt je anders dan anderen. Je verlangt vooral naar echte, oprechte contacten. Onechte communicatie verwart je en doet je twijfelen aan jezelf. Sociale situaties, groepen of emotionele personen ga je liever uit de weg. Ook alledaagse situaties, zoals de supermarkt of de bus, kunnen belastend zijn.
Wil je weten of je hoogsensitief bent? Doe de HSP-test!
Of contacteer direct een therapeut voor HSP-therapie.
HSP test
Doe onderstaande hooggevoeligheid test en kijk of de stellingen op jou van toepassing zijn.
- Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving
- De stemming van anderen beïnvloedt mij
- Ik ben nogal gevoelig voor pijn
- Op drukke dagen voel ik de behoefte om me terug te trekken en op mezelf te zijn
- Ik ben erg gevoelig voor cafeïne
- Fel licht, geluiden, sterke geuren of ruwe weefsel ervaar ik als onprettig
- Mijn belevingswereld is rijk en complex
- Ik voel me oncomfortabel bij luide muziek of lawaai
- Kunst en muziek kunnen me enorm raken
- Ik ben een gewetenspersoon
- Ik schrik snel
- Ik voel me opgejaagd als ik veel taken in korte tijd moet uitvoeren
- Ik weet goed hoe ik een ongezellige kamer moet veranderen opdat mensen zich er op hun gemak zouden voelen
- Ik raak geïrriteerd als mensen me verschillende dingen op hetzelfde moment vragen
- Ik probeer altijd te vermijden dat ik fouten maak of dingen vergeet
- Naar geweld op televisie kijk ik nooit
- Het voelt ongemakkelijk als er veel om me heen gebeurt
- Erge honger beïnvloedt mijn humeur en concentratie
- Veranderingen in mijn leven maken me onrustig
- Ik heb aandacht voor de fijne kanten van smaak, geluid en geur
- Overweldigende situaties probeer ik zoveel mogelijk uit de weg te gaan
- Ik presteer minder goed als ik op de vingers wordt gekeken of als ik met iemand moet concurreren
- Ouders en leraren vonden me gevoelig en soms verlegen overkomen
- In grote groep voel ik me vaak onzeker en ongemakkelijk. 1 op 1 contact vind ik aangenaam
Komen minstens 15 van deze stellingen je bekend voor? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent.
Een HSP-therapeut kan je hierover meer duidelijkheid geven. Ondertussen kan je al aan de slag met deze HSP tips!
Hoogsensitief kind
Hoogsensitieve kinderen (ook wel nieuwetijdskinderen genoemd) staan door hun gevoeligheid vaak voor andere problemen dan volwassenen met HSP.
Minder dan hooggevoelige volwassenen zijn ze zich immers bewust van hun probleem en van manieren waarop ze ermee kunnen omgaan. Daarom kan een doordeweekse schooldag voor een hooggevoelig kind bijzonder overweldigend zijn. Hoogsensitieve kinderen voelen misschien veel aan, maar dat wil nog niet zeggen dat ze weten wat best is voor zichzelf of een ander. Overprikkeling bij een HSP kind kan zich uiten in angst, slaapproblemen, boosheid, woedebuien en verlegenheid of asociaal gedrag. Ook depressie bij kinderen of ADHD kunnen in verband gebracht worden met HSP.
HSP bij volwassenen zorgt soms voor een perfectionistische aanleg, waarvoor ook hoogsensitieve kinderen vatbaar zijn. Precies daarom kan een hypersensitief kind faalangst ervaren. Hierbij kan een therapeut voor faalangst ondersteuning bieden, of contacteer een kindertherapeut voor HSP.
HSP-test kinderen
Wil je weten of je kind hooggevoelig is? Bekijk onderstaande stellingen:
- Mijn kind beleeft dingen op een zeer intense manier
- Mijn kind presteert het best wanneer er geen onbekenden bij zijn
- Mijn kind gaat moeilijk om met grote verrassingen en heeft behoefte aan voorspelbaarheid
- Mijn kind leert meer uit een vriendelijke terechtwijzing dan een strenge preek
- Mijn kind lijkt soms gedachten te kunnen lezen
- Mijn kind is erg zorgzaam en is gevoelig voor het lijden van anderen
- Mijn kind gebruikt moeilijke woorden
- Mijn kind heeft een scherpe neus voor vreemde geuren
- Mijn kind heeft een fijn gevoel voor humor
- Mijn kind handelt en denkt zeer intuïtief
- Mijn kind slaapt moeilijk in na een drukke dag
- Mijn kind schrikt snel
- Mijn kind heeft last van kriebelende kleren
- Mijn kind heeft het moeilijk met grote veranderingen
- Mijn kind houdt niet van natte of zanderige kleren
- Mijn kind stelt veel vragen
- Mijn kind stelt diepzinnige vragen
- Mijn kind is een perfectionist
- Mijn kind heeft oog voor het verdriet van anderen
- Mijn kind heeft een voorkeur voor rustige spelletjes
- Mijn kind is erg gevoelig voor pijn
- Mijn kind houdt niet van luidruchtige plekken
- Mijn kind heeft oog voor detail
- Mijn kind kijkt eerst of iets wel veilig is
Herken je je kind voor een groot deel in deze stellingen? Dan bestaat de kans dat je kind hoogsensitief is. Bekijk onderstaande tips voor enkele vuistregels, of raadpleeg een therapeut voor HSP.
Hoe omgaan met hooggevoeligheid?
HSP kan heel wat alledaagse situaties en contacten een stuk moeilijker maken. Het is daarom verstandig rekening te leren houden met je gevoeligheid. Dat kan je zelf leren, maar er bestaan ook diverse therapievormen die jou begeleiden in het omgaan met hooggevoeligheid.
Behandeling hoogsensitiviteit
In een HSP behandeling zorgt de therapeut ervoor dat je lichaam, je gevoel en jijzelf opnieuw met elkaar in contact komen.
Psychotherapie, coaching of energetische therapie helpt je om je terug goed in je vel te voelen en meer zelfvertrouwen te krijgen als HSP’er. Via therapie zal je beter in staat zijn om jouw eigen signalen te leren herkennen, je gevoeligheid te aanvaarden en zelfzorg te voorzien zodat je minder overprikkeld bent. Je leert op omgaan met jouw gevoeligheid, de therapeut zal je o.a. leren gronden zodat je minder last hebt van de stemming van anderen of andere stressfactoren in jouw omgeving.
Daarnaast worden onderliggende patronen geëxploreerd die mede oorzaak of instandhouders zijn van jouw klachten. Door nieuwe, patronen aan te leren zal je via therapie een duurzaam en positief effect zien in jouw leven. Bovenal zal je leren om jouw unieke talenten als HSP’er te ontwikkelen!
Bij overprikkeling kan relaxatietherapie of ontspanningsoefeningen rust brengen en je technieken geven om zelf de stressmomenten om te buigen. Assertiviteitstraining kan zorgen voor de nodige zelfzorg. Ook lichaamsgerichte therapie, ademtherapie of yoga kan heilzaam zijn en je leren luisteren naar de signalen van lichaam.
Met therapie voor hooggevoeligheid kun je leren hoe je ‘ontprikkelt’ en welke aanpassingen in je leef- en denkpatroon jou kunnen helpen verdere overprikkeling te voorkomen.
Hooggevoeligheid tips
De volgende tips zijn algemene vuistregels die je kunnen helpen bij omgaan met HSP.
- Neem de tijd om prikkels in alle rust te verwerken. Ook gedurende de dag kunnen korte pauzes je daarbij helpen.
- Ontspan met rustige lichaamsoefeningen, zoals met yoga of door wandelingen. Een rustige ademhaling is deugdzaam.
- Leer waar de huidige stressfactoren in je leven liggen. En leer zware prikkels herkennen en vermijden. Dat is geen vlucht maar zelfzorg.
- Hou een stabiele avond- en ochtendroutine aan.
- Gun jezelf voorspelbaarheid door vooruit te plannen en vooraf even stil te staan bij wat gaat komen.
- Geef expressie aan je innerlijke wereld door bijvoorbeeld te schilderen, te zingen of te schrijven.
- Praat erover met je omgeving. Als je uitlegt wat je ervaart, kan je omgeving hier rekening mee houden.
- Wees assertief: je kan bijvoorbeeld altijd vragen of het niet wat rustiger of zachter mag.
Deze tips zetten je alvast op de juiste weg. Consulteer een HSP-therapeut om een gebalanceerde leefwijze op maat van je leefomstandigheden en persoonlijke eigenschappen uit te stippelen.
Hoogsensitief en hoogbegaafd?
Hypersensitiviteit moet niet verward worden met hoogbegaafheid. Hoogbegaafde mensen geven blijk van opvallend hoge intelligentie of creativiteit. Dat kan gepaard gaan met een hoge zintuiglijke gevoeligheid. Daarom zijn hoogbegaafde mensen regelmatig ook hooggevoelig, waardoor men hooggevoeligheid en -begaafdheid vaak met elkaar associeert.
Ook voor het omgaan met hoogbegaafdheid kan therapie nuttig zijn.
Hoogsensitiviteit als kracht
Als je jouw hypersensitiviteit aanvaart en ermee leert omgaan, kan je je hoogsensitiviteit gebruiken als kracht.
Hooggevoeligheid kan uitdagingen met zich meebrengen, maar maakt van HSP’s op veel vlakken ook uiterst bijzondere personen. Hypergevoelige kinderen en volwassenen hebben een enorm inlevingsvermogen, een groot rechtvaardigheidsgevoel en zijn vaak creatief onderlegd. Ze voelen zich erg verbonden met vrienden, familie en partners en weten zich oprecht ontroerd door natuur en kunst. Hun plichtsgetrouwheid kenmerkt hen als betrouwbare werkkrachten en partners. Je kan je hooggevoeligheid leren appreciëren als een positieve eigenschap of talent, op voorwaarde dat je met prikkels leert omgaan.
Nog vragen?
Neem contact op met een therapeut voor hoogsensitiviteit.
Vind ook coaches voor HSP - hoogsensitiviteit op Vind-een-Coach.nl.
Verberg informatie over therapeut voor 'HSP' - Vind een therapeut voor 'HSP'Huidklachten
Vind een therapeut voor 'Huidklachten'Hyperacusis
Vind een therapeut voor hyperacusisHyperventilatie
Laat meer zien van therapeut voor 'Hyperventilatie' - Vind een therapeut voor 'Hyperventilatie'Wat is hyperventilatie?
Door een foute manier van ademhalen komt er teveel zuurstof in het bloed, wat o.a. kan leiden tot duizeligheid, tintelingen, benauwdheid, verhoogde hartslag of spierklachten.
Spanning, stress, angst, vermoeidheid of een lichamelijke klacht kan ervoor zorgen dat de ademhaling verstoort geraakt.
I
Identiteitsproblemen
Laat meer zien van therapeut voor 'Identiteitsproblemen' - Vind een therapeut voor 'Identiteitsproblemen'Hoe herken je identiteitsproblemen?
Iemand die last heeft van identiteitsproblemen worstelt met zijn eigenheid. Het is niet duidelijk wie je bent, wat je wil of hoe anderen jou zien. Vaak is dit een probleem in de puberteit, maar ook volwassenen kunnen hierop vastlopen. Een lage eigenwaarde, verwardheid, onzekerheid, moeilijk kunnen omgaan met emoties en een moeilijk contact met anderen kunnen uitingsvormen zijn. Ook onduidelijkheden over seksuele geaardheid kunnen hieronder vallen. Vaak uit een identiteitsprobleem zich enkel in een fase. Wanneer deze diepgeworteld zit, kan dit een psychiatrische vorm aannemen zoals bijvoorbeeld borderline.
Verberg informatie over therapeut voor 'Identiteitsproblemen' - Vind een therapeut voor 'Identiteitsproblemen'Impulsbeheersing
Laat meer zien van therapeut voor 'Impulsbeheersing' - Vind een therapeut voor 'Impulsbeheersing'Wat is impulsbeheersing?
Personen die last hebben van een dysfunctionele impulsbeheersing hebben weinig of geen controle over hun drang of lust. Dit kan zich op verschillende manieren uiten zoals stelen, gokken, brand stichten of het beheersen van seksuele impulsen. Het resultaat is vaak niet van belang en de drang wordt meestal bepaald door spanning of fascinatie.
Verberg informatie over therapeut voor 'Impulsbeheersing' - Vind een therapeut voor 'Impulsbeheersing'Innerlijke conflicten
Vind een therapeut voor 'Innerlijke conflicten'Intrafamiliaal geweld
Vind een therapeut voor 'Intrafamiliaal geweld'J
K
Kanker (ondersteuning)
Vind een therapeut voor 'Kanker (ondersteuning)'Keuzemoeilijkheden
Vind een therapeut voor 'Keuzemoeilijkheden'Kind - ouder problemen
Vind een therapeut voor 'Kind - ouder problemen'Kindermishandeling
Vind een therapeut voor 'kindermishandeling'Kinderwens
Vind een therapeut bij een 'Kinderwens'L
Laag zelfbeeld
Vind een therapeut voor 'Laag zelfbeeld'Leerproblemen
Vind een therapeut voor 'Leerproblemen'Levensvragen
Vind een therapeut voor 'Levensvragen'Lichamelijke klachten
Vind een therapeut voor 'Lichamelijke klachten'Loopbaanbegeleiding
Vind een therapeut voor 'Loopbaanbegeleiding'M
Maag- en darmklachten
Vind een therapeut voor 'Maag- en darmklachten'Midlifecrisis
Laat meer zien van therapeut voor 'Midlifecrisis' - Vind een therapeut voor 'Midlifecrisis'Wat is een midlife-crisis?
Tijdens een midlife-crisis wordt een persoon geconfronteerd met het ongenoegen dat gegroeid is gedurende de jaren. Vaak beseft men dat het leven dat men leidt niet meer bij zich past, dat de helft van het leven al voorbij is en botst men op zingevingsvragen. Angst voor de toekomst en ontevredenheid en frustratie over werk, partner en de invulling van vrije tijd zorgen ervoor dat personen in een midlife-crisis vaak behoefte hebben om hun leven radicaal over een andere boeg te gooien. Vaak is dit een vluchten in plaats van te reflecteren over zichzelf en het leven.
Vind ook coaches voor midlifecrisis op Vind-een-Coach.nl.
Verberg informatie over therapeut voor 'Midlifecrisis' - Vind een therapeut voor 'Midlifecrisis'Misofonie
Laat meer zien van therapeut voor misofonie - Vind een therapeut voor misofonieIemand die te luid rommelt in z’n zak chips in de bioscoop vinden we allemaal maar niks. Maar word jij oprecht woedend wanneer je iemand hoort kauwen? Misschien word je wel helemaal gek van het geluid van iemand die geeuwt of snuffelt? Of is het net de tikkende klok of de richtingsaanwijzer in je auto die je over de rooie laat gaan?
Misschien is er dan wel sprake van misofonie.
Vind meteen een therapeut voor misofonie
Lees meer over misofonie:
Wat is misofonie? Is het een ziekte?
Misofonie en autisme, OCD, ADHD…
Hoe omgaan met misofonie: behandeling en therapie
Wat is misofonie?
Misofonie is een neurologische aandoening waarbij bepaalde geluiden een (vaak intense) emotionele respons veroorzaken. De benaming is een combinatie van het Griekse ‘misos’, voor ‘haat’, en ‘phónè’, voor ‘stem of geluid’.
We gebruiken het woord ‘aandoening’ en niet ‘ziekte’ omdat dat laatste doorgaans een mogelijkheid tot genezing impliceert. Momenteel is er echter nog geen genezing mogelijk bij misofonie. Een ‘aandoening’ wordt gezien als een afwijking van de gezonde toestand van het lichaam en/of de geest; daaraan voldoet misofonie dus wel.
De geluiden waarop personen met misofonie reageren, worden ook wel ‘triggers’ genoemd. Reacties op deze geluiden of bewegingen kunnen uiteenlopen van extreme boosheid, woede, walging en haat tot paniek en drang om te vluchten.
Personen met misofonie reageren niet op lawaai of geluid in het algemeen, maar wel op zeer specifieke zaken.
Wanneer een specifiek geluid een reactie uitlokt, wordt gesproken van een auditieve trigger.
Wanneer een bepaalde beweging de reactie veroorzaakt, is er sprake van kinesthetische triggers. Deze vorm wordt ook wel misokinesie genoemd.
Het is niet exact geweten hoe veel personen ermee te maken krijgen, maar sommige bronnen geven aan dat niet minder dan 15 à 20% van de volwassen bevolking ermee te maken zou krijgen.
Voorbeelden van misofonie
Bij zij die te maken krijgen met misofonie, lopen de triggers sterk uiteen.
Sommigen reageren sterk op geluiden die met de mond gemaakt worden, zoals kauwen, smakken of boeren, maar ook fluitergeluiden of het geluid van een kus kunnen een trigger zijn.
Anderen reageren op ademhalingsgeluiden. Denk aan hikken, niezen, een fluitende ademhaling, geeuwen…
Nog anderen hebben het moeilijk met bepaalde stemgeluiden, zoals zeer nasale of net zeer hese stemmen, het veelvuldig gebruiken van stopwoorden of -geluiden…
Omgevingsgeluiden zoals een tikkende klok, een druppende kraan, het geluid van een draaiende auto, geblaf of gemiauw en meer kunnen ook soms triggers vormen.
Ten slotte kunnen ook andere lichaamsgeluiden zoals een rommelende maag of krakende vingers voor reacties zorgen bij mensen met misofonie.
Voorbeelden van misokinesie zijn o.a. bewegende vingers, gepruts aan haar, op-en-neer bewegende benen of eet-gerelateerde bewegingen zoals eten in de mond stoppen.
Hoe ontstaat misofonie?
Over het ontstaan van misofonie is eigenlijk weinig concreet geweten. Het is dus onduidelijk waar deze hevige reactie op geluiden bij velen vandaan komt.
Er wordt wel vermoed dat het meestal ontstaat op jongere leeftijd, aan het begin van de puberteit. Er zou dan sprake zijn van een Pavloviaanse reactie. Je lichaam koppelt het geluid dus aan de negatieve gevoelens, waardoor een reflex ontstaat.
Op zo’n moment wordt er in het lichaam veel adrenaline aangemaakt, waardoor de hartslag omhoog gaat, de bloeddruk stijgt en de ademhaling versnelt. Je lichaam komt in een ‘fight or flight’ reactie terecht.
Omdat niet iedereen die zich ergert aan storende geluiden ook misofonie ontwikkelt, wordt rekening gehouden met een mogelijk erfelijk aspect.
Misofonie en autisme, OCD, ADHD…
Gedurende het onderzoek naar misofonie zijn connecties met bepaalde psychologische aandoeningen opgedoken.
Zo werden onder andere verbanden opgetekend tussen misofonie en mensen met autisme, ADHD, OCD of depressieve of angststoornissen.
Het gaat echter om correlaties – niet iedereen die met deze aandoeningen te maken krijgt, heeft automatisch ook misofonie.
Momenteel heeft misofonie nog geen eigen plekje in de DSM V, het handboek van de psychiatrische diagnostiek. Wegens de ernst en impact van de aandoening en de vele verbonden aandoeningen wordt hier wel voor geijverd.
Behandeling en therapie bij misofonie
Omdat er nog zo weinig geweten is over de oorzaak en het ontstaan van misofonie, is er ook nog geen medicatie beschikbaar.
Daarnaast is een behandeling ook niet voor de hand liggend, omdat de intense reactie na het waarnemen van de trigger zo instant ervaren wordt.
Toch wordt bij een meerderheid (56%) van zij die de misofonie-diagnose kregen een positief effect genoteerd na therapie. Die resultaten lijken ook blijvend: zowel fysiek, mentaal als sociaal functioneerden deze personen na een jaar nog steeds beter dankzij therapie.
Specifiek worden personen met misofonie vaak behandeld met behulp van Cognitieve Gedragstherapie. Daarbij worden technieken meegegeven om de last die je ervaart door de misofonie te verminderen. De therapie kan ook helpen om sociaal isolement door het willen vermijden van de triggers te beperken.
Naast de Cognitieve therapie wordt aan de Universiteit van Amsterdam ook gewerkt met Psychomotorische therapie. Hierbij wordt eerder gekeken naar de lichamelijke reactie op de triggers: door het toepassen van o.a. ontspanningsoefeningen en andere relaxatie- en aandachttraining kan de fysieke respons verlicht worden.
Naast deze specifieke therapievormen kunnen ook andere vormen van therapie soelaas brengen.
Wegens de duidelijke connectie tussen misofonie en andere psychologische aandoeningen, het sociale isolement dat soms optreedt en de algemeen grote impact op de stress-ervaring, is een degelijke begeleiding in therapie een vanzelfsprekende meerwaarde.
Op zoek naar verlichting voor jouw misofonie klachten, of de klachten van iemand in je omgeving? Doe beroep op één van onze therapeuten voor de behandeling van misofonie
Verberg informatie over therapeut voor misofonie - Vind een therapeut voor misofonieMoeilijkheden met sociaal contact
Vind een therapeut voor 'Moeilijkheden met sociaal contact'Motivatie
Vind een therapeut voor motivatieN
Nachtmerries
Vind een therapeut voor 'Nachtmerries'Narcisme
Vind een therapeut voor narcismeNiet goed in je vel zitten
Vind een therapeut voor 'Niet goed in je vel zitten'Nieuw samengestelde gezinnen
Vind een therapeut voor 'Nieuw samengestelde gezinnen'O
Onzekerheid
Vind een therapeut voor 'Onzekerheid'Oogklachten
Vind een therapeut voor 'Oogklachten'Oorlogstrauma
Vind een therapeut voor 'Oorlogstrauma'Opvoeding
Vind een therapeut voor 'Opvoeding'Ouder worden
Vind een therapeut voor 'Ouder worden'Ouderschap
Vind een therapeut voor 'Ouderschap'Overgang / menopauze
Laat meer zien van consulent voor 'Overgang' - Vind een consulent voor 'Overgang'Wat is de overgang of de menopauze?
De menopauze is het moment waarop het vrouwelijk lichaam hormonaal verandert en de menstruele cyclus stopt waardoor ze in haar onvruchtbare periode komt. Bij sommige vrouwen gaat deze overgang gepaard met warmteopvliegers, een droge schede, een verminderd libido of blaasontstekingen. Ook hoofdpijn, gewichtstoename en emotionele spanning komt soms voor. De gemiddelde leeftijd voor het krijgen van de menopauze ligt rond 50 jaar.
Verberg informatie over consulent voor 'Overgang' - Vind een consulent voor 'Overgang'Overgewicht
Vind een therapeut voor 'Overgewicht'Overspannen
Vind een therapeut bij 'Overspannenheid'P
Partnergeweld
Vind een therapeut voor 'Partnergeweld'PDS - prikkelbare darm syndroom
Vind een therapeut voor 'PDS prikkelbare darm'Perfectionisme
Vind een therapeut voor 'Perfectionisme'Persoonlijke ontwikkeling
Vind een therapeut voor 'Persoonlijke ontwikkeling'Postnatale depressie
Vind een therapeut voor Postnatale depressiePosttraumatische stress PTSS
Laat meer zien van therapeut voor 'Posttraumatische stress PTSS' - Vind een therapeut voor 'Posttraumatische stress PTSS'Wat is een posttraumatische stress stoornis - PTSS?
Wanneer iemand een trauma meegemaakt heeft, is er kans op posttraumatische stress. Deze stress werd initieel veroorzaakt door het trauma, hoewel dit niet altijd zichtbaar is. Herbeleving van het trauma (door herinnering, nachtmerries,…), een verhoogde waakzaamheid, angst, depressieve gevoelens, woede of lichamelijke klachten zijn enkele manieren waarop PTSS zich uit.
Verberg informatie over therapeut voor 'Posttraumatische stress PTSS' - Vind een therapeut voor 'Posttraumatische stress PTSS'Problemen bij baby's
Vind een therapeut voor 'Problemen bij baby's'Psychiatrische problemen
Vind een therapeut voor 'Psychiatrische problemen'Q
R
Re-integratie bij ziekte
Vind een therapeut voor 'Re-integratie bij ziekte'Relatiebreuk verwerken
Vind een therapeut voor 'Relatiebreuk verwerken'Relatieproblemen
Laat meer zien van therapeut voor relatieproblemen - Vind een therapeut voor relatieproblemenElke persoon en elke relatie is anders. Een goede relatie is een kwestie van het juiste evenwicht vinden tussen jullie beide. En dat doe je samen. Ook al lijkt het soms uitzichtloos, even stilstaan bij je relatie, tijd maken voor elkaars behoeften en enkele concrete oefeningen kunnen je relatie verbeteren.
Heel wat relatieproblemen kunnen een fijne relatie in de weg staan: aanslepende ruzies, onenigheid over de opvoeding, ongelijke verdeling van de taken, wantrouwen, jaloezie, bedrog of vreemdgaan, onbegrip, te kort aan affectie, seksuele problemen (verschillend libido, pijn, angst, impotentie,…), moeizame communicatie,...
Stress heeft een directe invloed op jezelf en je relatie, dit verhoogt de druk en kan impliciet je relatie op de proef stellen. Stress op het werk, veranderingen na het krijgen van een kind, financiële moeilijkheden,… Het probleem ligt dus niet altijd aan de relatie op zich. Structurele aanpassingen of leren efficiënt te communiceren in tijden van stress kan de relatiestress verlichten.
Relatietherapie hoeft geenszins een laatste oplossing te zijn; therapie kan op elk moment preventief gegeven worden om te voorkomen dat spanningen uitgroeien tot meer diepgaande problemen of een relatiebreuk. Soms kan relatietherapie ook dienen als een soort tussentijdse evaluatie: waar staan we vandaag, wat zijn onze doelen en hoe kunnen we die bereiken?
Rouwverwerking
Vind een therapeut voor 'Rouwverwerking'Rug- en nekklachten
Vind een therapeut voor 'Rug- en nekklachten'S
Schoolmoe
Vind een therapeut voor 'Schoolmoe'Seksueel misbruik
Vind een therapeut voor 'Seksueel misbruik'Seksuele problemen man
Vind een therapeut voor 'Seksuele problemen man'Seksuele problemen vrouw
Vind een therapeut voor 'Seksuele problemen vrouw'Seksverslaving
Vind een therapeut voor 'Seksverslaving'Slaapproblemen
Laat meer zien van therapeut voor 'Slaapproblemen' - Vind een therapeut voor 'Slaapproblemen'Iedereen heeft wel eens slapeloze nachten, maar vanaf wanneer spreken we van een slaapprobleem? Hoe kunnen we deze herkennen en hoe raken we ervan af?
Contacteer direct een therapeut voor slaapproblemen en slaaptherapie.
Of lees meer over:
Wat zijn slaapproblemen?
Vermoeidheid of Slapeloosheid?
Oorzaken
Gevolgen
Slaapproblemen oplossen: behandeling
Soorten slaapproblemen
Tips
Wat zijn slaapproblemen?
Slapeloosheid of insomnia is een veelvoorkomende klacht waarbij je moeilijk in slaap raakt of kunt doorslapen. We spreken van insomnia als je gedurende drie maanden minstens drie nachten per week de slaap niet kunt vatten. En dat ondanks voldoende slaapgelegenheid.
Slaapbehoefte is persoons-en leeftijdsgebonden. Ook de mate van activiteit tijdens de dag speelt een rol. De kwaliteit van de slaap speelt een grotere rol dan de kwantiteit.
Vermoeidheid of Slapeloosheid?
Vermoeidheid wordt veroorzaakt door een inspanning of slaaptekort. Vermoeidheid treedt op wanneer de slaapbehoefte ’s nachts niet bevredigd wordt. Een verleidelijke, maar verkeerde oplossing lijkt dan een middagdutje; dit kan echter leiden tot een verstoring van de nachtrust.
Dutten is echter wel een oplossing in stress-situaties, zoals conflicten, onverwachts verlies, te zware geestelijke belasting thuis of op het werk. In dergelijke situaties dient de slaap als middel om geestelijk en lichamelijk nieuwe energie te krijgen. Door deze extra slaap zal je ook vaak beter kunnen omgaan met problemen.
Belangrijk om te weten is dat vermoeidheid zelf kan leiden tot slapeloosheid.
Oorzaken van slaapproblemen
De oorzaken van slapeloosheid kunnen vaak niet gereduceerd worden tot één probleem, maar zijn een samenspel van factoren.
Een slechte nachtrust kan liggen aan een slecht bed of verkeerde eet-en drinkgewoontes. Daar kun je zelf gemakkelijk wat aan doen.
Wanneer spanningen en verkeerde slaapgewoonten daarentegen aan de basis liggen, is het aangeraden professionele hulp in te roepen.
Vaak ontstaat er een vicieuze cirkel; Je raakt niet in slaap door problemen of spanningen en door te lang wakker te liggen kun je niet meer in slaap geraken waardoor de spanning of frustratie opnieuw stijgt.
Door te leren om je geestelijk te ontspannen, verhoog je de kans opnieuw ongestoord te kunnen slapen. Lees meer over hoe slaapproblemen oplossen.
Insomnia kan optreden naast- of als gevolg van een reeds bestaande mentale aandoening (bv. depressie), een medische aandoening (bv. Pijn) of verstoord dag –en nachtritme.
Gevolgen van slaapproblemen
Goed uitgerust zijn is essentieel voor een goed functioneren. De verstoring van de slaap zorgt dan ook voor ene moeilijk sociaal en beroepsmatig functioneren.
Dit kan zich op verschillende manieren uiten:
- Je humeur: prikkelbaarheid, snel boos of emotioneel worden, lusteloosheid of vastkomen in negatieve gedachten
- Mentaal functioneren: verminderd concentratievermogen, verminderd reactievermogen (vb in de auto), fouten maken, geheugenproblemen
- Fysieke gezondheid: veel ziek worden (verkoudheden, ontstekingen aan de luchtwegen, ea), buikklachten, migraine, belasting voor je hart, algemeen energietekort, CVS,…
- Maar ook depressie, burn-out ea kunnen deels het gevolg zijn van slaaptekort.
Zoek een slapeloosheid-therapeut voor slaaptherapie en meer advies.
Slaapproblemen oplossen: therapie
Doordat slapeloosheid vaak in combinatie voorkomt met een andere mentale moeilijkheden, is het aan te raden voor beiden een behandeling te volgen.
Therapie
In therapie pak je mogelijke onderliggende problemen aan. Samen met de therapeut ga je enerzijds op zoek naar een mogelijke oorzaak en behandel je deze (via gesprek, oefeningen, het bekijken van je gedachten,…)
Anderzijds leer je concreet wat te doen bij slaapproblemen. In relaxatietherapie leer je hoe te ontspannen en wat je daarvoor nodig hebt.
Vind hier een therapeut voor slaapproblemen en slaaptherapie.
Slaapmedicatie
Rond slaappillen is er een debat over de voor-en nadelen. Het is hoe dan ook een goed idee jouw slaapprobleem verder uit te diepen. Zo ontdek je of een slaapmiddel gerechtvaardigd is of er een oplossing in therapie ligt.
Vraag steeds eerst raad aan je arts voordat je start met slaapmedicatie, want naast het gewenste effect zijn er ook risico’s aan verbonden.
Natuurlijke middelen kunnen ook tijdelijke ondersteuning bieden. Ze hebben vaak een kalmerend en rustgevend effect. Maar ook hier is deskundig advies aangewezen.
Soorten slaapproblemen
Spanningen en Piekeren
Piekeren kan de slaap soms ernstig verstoren. Je blijft maar malen en ’s nachts krijg je zelfs vaak het gevoel dat het allemaal erger wordt.
Zowel bij het inslapen als bij ’s nachts wakker worden kunnen piekeren en spanningen opduiken, wat frustratie of zelfs angst tot gevolg kan hebben.
Belangrijk hierbij is te leren je gedachten ’s nachts los te laten of de irrationele gedachten om te buigen naar gedachten die werkelijk kloppen. Therapie bij slaapproblemen kan je hierbij helpen.
Nachtmerries
Nachtmerries zijn dromen met een beangstigende inhoud. Er staat geen leeftijd op nachtmerries, al komen ze vaker voor bij kinderen. Bij volwassenen kan dit een gevolg zijn van spanningen, stress of trauma’s, maar ook van overmatig alcohol of abrupt stoppen met slaapmiddelen.
We kunnen een onderscheid maken tussen nachtmerries en nachtangst of angstaanvallen, waarbij je met een schreeuw wakker wordt, in paniek bent en meteen klaarwakker bent.
Hypersomnia
Hypersomnia lijkt net het omgekeerde van insomnia: je slaapt te veel of je voelt je voortdurend slaperig. De klachten bestaan uit overdreven slaperigheid, gedurende minstens een maand, in die mate dat het je normale functioneren hindert. Hypersomnia manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds slaap je erg lang en ondervind je moeite om op te staan. Anderzijds heb je overdag last van een slaperig gevoel.
Een vorm van hypersomnia is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Slaapapneu
Een slaapapneu is een verstoring in je ademhaling tijdens het slapen. Wanneer je ademhaling stopt voor minstens 10 seconden, spreek je over een apneu. Door wakker te schieten start de ademhaling opnieuw. Steeds wakker worden zorgt voor vermoeidheid en een tekort aan diepe slaap. Ernstige apneus kunnen zuurstoftekort tot gevolg hebben.
Narcolepsie
Narcolepsie of ongewild slapen overdag kan overal optreden: midden in een gesprek, op het werk, in de klas, wachtend voor een stoplicht,…
Zo’n aanval duurt twee tot vijf minuten en wordt soms voorafgegaan door emoties (lachen, boosheid, angst, (seksuele) opwinding) en leidt tot verlies van controle over de spieren.
De oorzaak van narcolepsie is het overslaan van diepe slaapfasen. Patiënten zullen zelf hun nachtelijke rust omschrijven als ‘vaak onderbroken’.
Symptomen van narcolepsie zijn:
- Spierverslapping: korte algehele zwakte
- In elkaar zakken, volledig bij bewustzijn en gedurende enkele seconden-minuten op de grond blijven liggen. Je bent niet bewusteloos, al schijnt dat soms zo omdat de oogleden gesloten zijn en spreken onmogelijk is. Zo’n aanval heeft geen lichamelijke gevolgen.
- Akelige droombeelden tijdens inslapen
- Slaapverlamming: na het wakker worden niet kunnen bewegen
Tips voor een betere nachtrust
- Om in te slapen ben je best moe, heb je het warm genoeg en lig je in een comfortabele houding.
- Zorg dat je geen honger hebt en niet teveel hebt gegeten.
- Ga dagelijks op hetzelfde ogenblik slapen, zodat je biologische klok weet wanneer het lichaam zal rusten.
- Zorg ervoor dat de slaapkamer rustig, donker en goed geventileerd is.
- Neem geen genotmiddelen (koffie, alcohol, nicotine) voor het slapengaan. Deze stimuleren het centraam zenuwstelsel, waardoor je energieker zal zijn.
- Zorg ervoor dat je niet op een klok kan kijken, dit verhoogt enkel de spanning.
- Terugkerende voorspelbare (geluids)prikkels kunnen slaapverwekkend zijn. Soms kan rustgevende muziek of een geleide meditatie helpen om je gedachten af te leiden.
- Schrijf op waar je aan denkt, leg het weg en neem het ’s morgens al je wil opnieuw op.
- Praat over je zorgen. In eerste instantie met je vrienden of familie, of zet de stap naar een therapeut.
Nog vragen?
Contacteer een psychotherapeut die slaapproblemen behandelt
Verberg informatie over therapeut voor 'Slaapproblemen' - Vind een therapeut voor 'Slaapproblemen'Slaapproblemen bij baby's
Vind een therapeut voor 'slaapproblemen bij baby's'Slachtofferhulp
Vind een therapeut voor 'Slachtofferhulp'SOLK (Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten)
Laat meer zien van therapeut voor 'SOLK' - Vind een therapeut voor 'SOLK'Wat is SOLK?
Psychosomatische klachten zijn fysieke klachten die veroorzaakt worden door emotionele of mentale verstoringen. Vaak worden deze klachten ten onrechte over-gerelativeerd of teniet gedaan als onwaar. Psychosomatische klachten zijn aanwezig in de gewaarwording van de persoon en kunnen zich in het lichaam manifesteren. Deze klachten kunnen zich bevinden over het hele lichaam en zijn afhankelijk van de oorzaak. Ook emotionele klachten kunnen psychosomatisch zijn.
Verberg informatie over therapeut voor 'SOLK' - Vind een therapeut voor 'SOLK'Spirituele vragen
Vind een therapeut voor 'Spirituele vragen'Stemproblemen
Vind een therapeut voor 'Stemproblemen'Stoppen met roken
Vind een therapeut voor 'Stoppen met roken'Stotteren
Vind een therapeut voor stotterenStress
Laat meer zien van Stresstherapeut - Vind een Stresstherapeut
Stress is een veelvoorkomend fenomeen binnen onze maatschappij. Maar wanneer is stress nu problematisch, waar komt stress precies vandaan? En hoe gaan we daarmee om?
Vind onmiddellijk een therapeut voor stress.
Of lees meer over
Wat is stress?
Stress symptomen en gevolgen
Behandeling van stress
Stress bij kinderen
Stress door corona
Stresstest
Tips tegen stress
Wat is stress?
Stress is het gespannen gevoel dat je krijgt als je onder druk staat.
Biologisch gezien reageert je lichaam op situaties waarbij jij of je dierbaren in gevaar komen. In zulke omstandigheden komt het fight or flight-mechanisme in werking: je hart gaat sneller slaan zodat je spieren meer zuurstof krijgen, je pupillen worden groter en je ademhaling versnelt. Ook komt het stresshormoon cortisol vrij. Je lichaam maakt zich op chemische wijze klaar om zich te verweren of de gevaarlijke situatie te ontvluchten.
Op dezelfde manier reageert je lichaam op situaties die jij belangrijk acht en hierdoor stress geven. Doelen die je stelt, verwachtingen van jezelf of van anderen, werkprestaties, sociale situaties,… Er is geen onmiddellijk gevaar, maar je wil die situaties wel tot een goed einde brengen.
Stress maakt ons alert en zorgt ervoor dat we optimaal kunnen presteren in prangende situaties. Veel mensen hebben wat druk nodig om scherp te blijven. Werkdruk bijvoorbeeld is niet altijd slecht, maar helpt je ook om je doelen te bereiken op een gemotiveerde manier.
Problematische stress
Stress wordt problematisch als je overbelast wordt. Dat betekent dat je langdurig met meer stress wordt geconfronteerd dan je eigenlijk verdragen kan. Veel voorkomende situaties zijn relatiebreuken, chronisch te hoge werkdruk en conflicten op het werk, maar de oorzaken van langdurige en zware stress zijn erg divers en persoonsgebonden. In het geval van problematische stress kunnen de psychische en fysieke gevolgen schadelijk zijn.
Denk je onder meer druk te staan dan goed voor je is? Probeer een verkennend gesprek met stresscoach. Die kan wellicht aangeven of je situatie problematisch is en hoe je je stress aanpakken moet. Bekijk ook onze stresstest.
Stress symptomen en gevolgen van stress
Hoe laat stress zich opmerken, wat zijn de gevolgen en symptomen in problematische gevallen?
Stress kan zich fysiek uiten en leiden tot lichamelijke klachten, maar stress heeft ook een invloed op je emotioneel welzijn.
Mogelijke lichamelijke klachten
- Vermoeidheid en slaapproblemen
- Maag en darmklachten (maagpijn, maagzweren, buikpijn, diarree)
- Hoofdpijn en migraine
- Kortademigheid en hyperventilatie
- Haaruitval
- Hartkloppingen en eventueel zelfs hartritmestoornissen
- Spierpijn, gespannen spieren of schokkende spieren bij ontspanning
- Veelvuldig ziekzijn (verkoudheden, griep, buikgriep,…)
Mogelijke emotionele klachten
- Burnout of Depressie
- Angst of paniekaanvallen
- prikkelbaarheid, boosheid of agressie
- PTSS (post-traumatische stressstoornis) na extreem stresserende situaties zoals een trauma.
Gedragsmatig probeer je stress te vermijden of te verminderen. Ook dit kan problematisch worden indien je
- steeds meer anti-stress pillen gebruikt
- drugs en alcohol gebruikt om te ontspannen
- sociaal contact vermijdt en zo geïsoleerd geraakt
Behandeling van stress
Er zijn diverse vormen van stressbehandeling. In de eerste plaats moet wie overspannen is opnieuw leren ontspannen. Anderzijds is het ook belangrijk om andere gedragspatronen aan te leren om anders te reageren in stressvolle situaties. Daarnaast kan het zinvol zijn zowel praktische oorzaken als dieperliggende patronen aan bod te laten komen.
Bij een stresstherapeut kan je terecht om in alle vertrouwen te vertellen over wat jou stress geeft, hoe dit voor jou aanvoelt en waar jij mogelijke oorzaken ziet. De therapeut zal je helpen om opnieuw te ontspannen. En samen met jou op zoek gaan naar oplossingen om op een andere manier om te gaan met stressvolle situaties. Na enkele sessies merk je dikwijls al een verbetering op in je klachten en kan je stressvolle situaties beter aan. Na verloop van tijd voel je jou rustig, ook in situaties die je vroeger stress gaven.
Vind hier een een therapeut voor stress.
Diverse vormen van stress therapie
Indien je al een specifieke therapie in gedachten hebt, dan kun je via onderstaande linken een geschikte therapeut vinden:
- Psychotherapeut: Samen met de therapeut kijk je naar oorzaken en oplossingen van je stress. Zowel praktische oorzaken als dieperliggende patronen kunnen aan bod komen.
- Cognitief gedragstherapeut: Via deze therapie kijk hoe je manier van denken invloed heeft op je stressgehalte. Via inzichten en oefeningen verandert je gedrag en vermindert ook de stress.
- Meditatie: Hierbij combineer je het lichamelijke en geestelijke aspect van rust en ontspanning.
- Mindfulness en yoga: Zo herstel je jouw innerlijke rust en leer je dit te behouden
- Relaxatietherapeut: Ontspanningsoefeningen staan hier centraal. Je leert wat je lichaam nodig heeft om te ontspannen.
- Ademtherapeut: zo leer je op een correcte manier te ademhalen waardoor je beter omgaat met stress.
Bekijk ook de cursussen van onze therapeuten.
Medicatie tegen stress
Stress kan verminderd worden met anti-stresspillen. Toch is alleen anti-stressmedicatie geen goede basis om stress aan te pakken. Medicatie vlakt de symptomen van stress uit, maar leert je niet op een gezonde, productieve manier omgaan met druk. Anderzijds kan medicatie herstel wel vergemakkelijken in combinatie met een grondige therapeutisch stress behandeling.
Stress bij kinderen
Ook onze kinderen en jongeren hebben last van stress. Net zoals bij volwassenen kan die stress problematisch worden. School kan een belangrijke factor zijn, maar ook hun drukke sociale leven, sociale verwachtingen en persoonlijke ontwikkeling stellen hen vaak voor stresserende situaties. Het is mogelijk dat je kind slechter begint te presteren op school, agressief of emotioneel gedrag vertoont of diverse lichamelijke klachten heeft.
Maak een afspraak met een kindertherapeut voor stress. Neem eventueel ook een kijkje bij onze tips om te kijken hoe je hun stress kan verlichten.
Stress door corona
Heb je stress door het coronavirus? Voel je je gespannen door de genomen coronamaatregelen of door het telewerken in quarantaine? Of voel je je om een andere reden gestresseerd? Dan is specifieke therapie bij stress door corona aangewezen.
Stresstest
Twijfel je of je last hebt van stress? Doe onze stresstest en kijk of je jezelf herkent volgende stellingen?
- Ik vind het moeilijk me te ontspannen
- Ik heb het gevoel nooit rond te geraken met wat ik moet doen
- Ik ga vaak laat slapen omdat ik nog zoveel te doen heb of veel behoefte heb om me nog te ontspannen
- Emotioneel kan in soms heftiger reageren dan nodig (boosheid, frustratie, verdriet,…)
- Mijn hart slaat de laatste tijd erg snel, onregelmatig of springt soms precies
- Ik heb geregeld last van hoofdpijn, maagpijn of darmklachten
- Ik sla soms pauzes over op het werk
- Ik drink geregeld koffie of andere drank met cafeïne of ik rook
- Ik lig vaak wakker of kan de slaap niet vatten
- Ik stel hoge verwachtingen aan mezelf
- Ik sta altijd paraat voor iedereen
- Mijn seksleven staat op een erg laag pitje
- Mijn zelfbeeld is een stuk lager tegenwoordig
- Het grootste deel van de dag zit ik neer (werk, auto, tv,…)
- Ik sta geregeld in de file of moet door de verkeersdrukte
- Ik heb het gevoel soms moeilijker te kunnen ademen
- Op mijn werk ligt het werktempo hoog of wordt er veel verwacht
- De relatie met mijn familie of gezin kan erg beladen zijn
- Ik voel me soms angstig, zonder echte reden
- Ik kan me snel ergeren aan mensen of situaties
- Ik heb onlangs iets ernstig meegemaakt (werk verliezen, relatiebreuk, ongeluk,…)
- Ik kan me moeilijk concentreren en maak tegenwoordig meer fouten
- Soms sla ik maaltijden over of werk ik tijdens het eten. Ik heb de neiging veel zoetigheid te eten
- Ik heb iets nodig om rustig te worden (medicatie, alcohol,…)
- Ik heb vaak last van gespannen spieren in mijn rug, schouders of nek
Klopt het merendeel van deze stellingen, dan bestaat de kans dat je last hebt van stress. Bekijk dit samen met een therapeut voor stress behandeling.
Tips tegen stress
- Rust is belangrijk. Maak tijd vrij voor jezelf om te doen wat je graag doet.
- Beweeg genoeg. Ga sporten voor of na je werk, of neem bijvoorbeeld de fiets als je je moet verplaatsten.
- Sla geen maaltijden over en probeer gezond te eten. Je vertering stimuleert je lichaam om tot rust te komen.
- Een goede nachtrust doet wonderen. Ga op tijd slapen, zorg voor minstens een half uur ontspanning voor je gaat slapen en zorg voor een rustig avondritueel (een douche, rustige muziek, een paar bewegingoefeningen,...)
- Neem je werk niet mee naar bed. Schrijf eventueel op wat je voor de volgende dag niet mag vergeten en laat het dan los.
- Een duidelijke dagindeling en –planning verkleint de kans op onvoorziene, stressvolle situaties.
- Er bestaan diverse oefeningen die je kunnen helpen om stress tijdelijk te verlichten en tot jezelf te komen. Denk bijvoorbeeld aan yoga, meditatie of mindfulness.
- Probeer de grootste oorzaken van stress in je leven te identificeren. Kan je iets veranderen aan die situaties?
Maak een afspraak met je therapeut voor stress therapie voor meer tips.
Vind ook coaches voor stress op Vind-een-Coach.nl.
T
Time management
Vind een therapeut voor 'Timemanagement'Tinnitus - oorsuizen
Laat meer zien van therapeut voor 'Tinnitus - oorsuizen' - Vind een therapeut voor 'Tinnitus - oorsuizen'
Kreeg je van je dokter de tinnitus-diagnose? Of zit je met een vervelende pieptoon in je oor en vermoed je zelf dat tinnitus de oorzaak is? Misschien heb je al langer tinnitus en ben je actief op zoek naar manieren om je tinnitus te verminderen?
Wat jouw situatie ook is: misschien kan therapie soelaas bieden.
Vind een therapeut voor tinnitus / oorsuizen
Lees meer over tinnitus – oorsuizen:
Wat is de oorzaak van tinnitus?
Tinnitus behandeling: kan je tinnitus verminderen of genezen?
Wat is tinnitus/oorsuizen?
Tinnitus is de medische term voor oorsuizen. Het is één van de meest voorkomende oorklachten: maar liefst 1 op 5 volwassenen en 1 op 20 kinderen krijgt ermee te maken.
Mensen die aan tinnitus lijden, horen geluiden in hun hoofd/oren die anderen rondom hen niet kunnen horen.
Het soort geluid verschilt van persoon tot persoon. Sommigen horen een pieptoon, anderen een ruis, gerinkel, gebrom, gezoem…
Niet iedereen die tinnitus heeft hoort het storende geluid continu of heel luid. Soms verdwijnt het geluid af en toe, en bij anderen gaat het om een zachte toon.
Ook hoeft tinnitus niet in beide oren aanwezig te zijn. Je kan het storende geluid ook enkel links of enkel rechts horen.
Heb je tinnitus? Dan kan dat ook gepaard gaan met hyperacusis (overgevoeligheid voor dagelijkse geluiden) of misofonie (overgevoeligheid voor zeer specifieke geluiden).
Wat is de oorzaak van tinnitus?
De oorzaak van tinnitus valt vaak niet of moeilijk te achterhalen en is daardoor bij velen onduidelijk.
De meeste mensen zijn het bekendst met gehoorschade door luide muziek. De zenuwcellen in je binnenoor zijn dan beschadigd en sturen daardoor geluidsprikkels naar je hersenen, die de aanhoudende toon veroorzaken.
Luide muziek is echter niet de enige oorzaak van beschadigde gehoorcellen. Ook andere luide geluiden zoals een ontploffing kan de schade veroorzaken, net als een langdurige (oor)ontsteking of een ongeval waarbij je schedel beschadigd raakt.
Verder zijn er nog enkele zaken die oorsuizen kunnen veroorzaken:
- Je gehoor-hersencellen zijn overactief, waardoor je ineens een geluid kan horen.
- Je gehoorbeentjes zijn beschadigd (otosclerose).
- Je hebt een vernauwd bloedvat in je hoofd of bij je oor, waardoor je je eigen hartslag hoort.
Heb je last van tijdelijke oorsuizen, dan kunnen bepaalde medicatie (bv. acetylsalicylzuur), een verkoudheid, verstopt oor en zelfs stress aan de oorzaak liggen.
Tinnitus behandeling: kan je tinnitus verminderen of genezen?
Oorsuizen van een tijdelijke aard gaan uiteindelijk over. Zo is het raadzaam om (uiteraard in samenspraak met je arts) je medicatie aan te passen als je ervaart dat die je tinnitus veroorzaakt. Bij een verstopt oor of verkoudheid kan je druppeltje krijgen om je oor te helpen genezen.
Voor vele mensen is tinnitus echter een permanente aanwezigheid in hun dagelijkse leven. Dat kan zwaar zijn, zeker wanneer het geluid dat ze waarnemen een hoge frequentie heeft, of luid is. Er bestaat geen medicatie voor tinnitus.
Doorgaans zijn er wel bepaalde zaken die helpen om de indringendheid van het geluid te beperken, bv. geconcentreerd bezig zijn met werk of een hobby, intensief sporten of intense ontspanning.
Ook muziek of ander geluid kan helpen om de toon tegen te gaan. Zo kan je naar muziek luisteren met oordopjes (uiteraard op een laag volume) en bestaan er ook ‘tinnitus-maskeerders’, een klein apparaatje dat een aangenaam geluid produceert dat de oorsuizen overstemt.
Mensen die slechthorend zijn en tinnitus hebben, zijn vaak gebaat bij gebruik van een hoorapparaat. De omgevingsgeluiden komen zo sterker binnen en overstemmen de oorsuizen.
Tot slot kan ook therapie helpen. Met behulp van Tinnitus Retraining Therapy krijg je technieken aangeleerd om zelf de impact van je tinnitus op je levenskwaliteit te verminderen.
Naast TRT kunnen ook andere vormen van therapie waardevol zijn. De impact van deze aandoening op levenskwaliteit, interpersoonlijke relaties etc. mag namelijk niet onderschat worden.
Therapie bij tinnitus: Tinnitus Retraining Therapy
Omdat tinnitus voor velen permanent en continu aanwezig is, kan het een grote impact hebben op het dagelijkse leven en op de mentale gezondheid. Zo’n 25% van tinnitus patiënten geeft aan het als (uitermate) hinderlijk te ervaren.
Om die impact te beperken en de aanwezigheid van de tinnitus een minder centrale rol te laten spelen, wordt een specifieke vorm van therapie aangeraden, namelijk Tinnitus Retraining Therapy.
Tinnitus Retraining Therapy of TRT is een vorm van cognitieve gedragstherapie.
Tijdens de sessies TRT krijg je verschillende tools aangeleerd die je helpen om te gaan met de emotionele en lichamelijk reacties die je ervaart. Je leert als het ware om de oorsuizen mentaal te dimmen.
Daarnaast blijkt ook stress een belangrijke factor bij tinnitus: in het veroorzaken ervan, maar ook in het verergeren van randklachten. Zo kan stress bijdragen tot gehoorverlies, wat tinnitus kan veroorzaken of verergeren.
Een kwalitatieve begeleiding bij tinnitus is dus onmisbaar.
Met één van onze therapeuten aan de slag rond jouw tinnitus klachten? Hier vind je alle therapeuten die werken rond tinnitus →
Verberg informatie over therapeut voor 'Tinnitus - oorsuizen' - Vind een therapeut voor 'Tinnitus - oorsuizen'Traumaverwerking
Laat meer zien van therapeut voor 'Traumaverwerking' - Vind een therapeut voor 'Traumaverwerking'Wat is een trauma?
Een trauma is een gebeurtenis die een negatieve diepgaande indruk achterlaat. Dit kunnen kortstondige, langdurige, eenmalige of weerkerende gebeurtenissen zijn en ze kunnen doelbewust toegebracht zijn of per ongeluk. Hoewel we in staat zijn om trauma’s te verwerken, heeft het meemaken van een trauma vaak grote gevolgen op de persoonlijkheid of op emoties zoals angst, een laag zelfbeeld, wantrouwen, stress of depressie.
Verberg informatie over therapeut voor 'Traumaverwerking' - Vind een therapeut voor 'Traumaverwerking'U
V
Verlatingsangst
Laat meer zien van therapeut voor 'Verlatingsangst' - Vind een therapeut voor 'Verlatingsangst'Ben je bang om afgewezen, verlaten of in de steek gelaten te worden? Pas je jezelf snel aan voor je partner? Heb je het moeilijk om grenzen te stellen? Hoe doorbreek je het patroon van verlatingsangst en welke behandeling is aangewezen?
Vind direct een therapeut voor de behandeling voor verlatingsangst
Of ga meteen naar:
Wat is verlatingsangst?
Symptomen
Behandeling verlatingsangst
Verlatingsangst of bindingsangst?
Wat is verlatingsangst?
Verlatingsangst is een angst waarbij je vreest dat je partner van je weggaat of je in de steek laat.
Bij kinderen is verlatingsangst (of scheidingsangst) een normaal en gezond deel van de ontwikkeling. Rond 8 maanden ontdekt het kind het verschil tussen zichzelf en de ouders en leert hij dat ze kunnen weggaan en terugkomen. Dit vertrouwen heeft het kind te leren door ondervinding. Een gezonde hechting houdt in dat je op jezelf kan zijn, met het vertrouwen dat je kan terugvallen op de ander wanneer dat nodig is.
Alleen zijn blijft vaak moeilijk en spannend, ook voor volwassenen. Wanneer dit de kwaliteit van je relaties bepaalt, kan je spreken van verlatingsangst. Leer meer over de kenmerken van verlatingsangst.
Borderline
Borderline verwijst naar ‘grenzen’ en is een extreme vorm van verlatingsangst, waarbij een soms verstikkende aanhankelijkheid vaak heel plots wordt afgewisseld met periodes van absolute afwijzing. Hierbij is de persoon helemaal niet meer in staat om grenzen aan zichzelf te stellen. Zowel genetische als omgevingsfactoren spelen een rol in het ontstaan hiervan.
Verlatingsangst Symptomen
Er zijn heel wat symptomen die kunnen wijzen op verlatingsangst.
- Alleen zijn is moeilijk.
- je schat jezelf heel laag in doordat je een laag gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen hebt. Je eigenwaarde is afhankelijk van de waardering van de ander. Je zal eerder jezelf afkeuren dan de ander.
- Je voelt (vaak onbewust) angst om afgewezen, verlaten of achtergelaten te worden.
- Je kunt erg ver gaan om de ander te pleasen. Je probeert ervoor te zorgen dat de ander zich steeds goed voelt, vervult de behoeften van de ander en past je vaak aan.
- Je hebt bevestiging en aandacht van de ander nodig en voelt je erg ongelukkig wanneer je dit niet krijgt.
- Je wilt je als het ware versmelten met de ander.
- Dit kan zo ver gaan dat je wil vastklampen aan de ander en dat je de ander nodig hebt.
- Bezorgdheid dat de ander iets zal overkomen.
- Angst om iets alleen te doen, zonder het bijzijn van de ander.
- Je hebt vaak een uiterst romantisch beeld van je relatie en je partner en hebt het gevoel dat deze ene persoon de absolute ware is en dat er niets belangrijker is dan je relatie.
- Grenzen kunnen lastig zijn voor je. Jouw geven is vaak onuitputtelijk. Wanneer je partner een grens aangeeft voelt dit als afkeuring.
- Nood aan controle over de relatie kan ook de kop opsteken. Soms zelf zodanig dat je zelf de relatie verbreekt om zeker niet verlaten te worden.
- Jaloezie ervaar je geregeld en kan heel heftig zijn.
- Een relatiebreuk is heel erg pijnlijk voor je en je hebt veel tijd nodig dit te verwerken.
Herken je jezelf in deze kenmerken dan bestaat de kans dat je last hebt van verlatingsangst. Een therapeut voor verlatingsangst kan je hierin ondersteunen.
Omgaan met verlatingsangst: therapie
Omdat verlatingsangst een grote invloed kan hebben op jezelf en je relaties, is het aangewezen om dit duurzaam aan te pakken. Therapie kan je hierbij helpen.
Via therapie zal je opnieuw in staat zijn om een liefdevolle relatie op te bouwen zonder angst om verlaten te worden. De therapeut zal je eerst en vooral beter leren omgaan met jouw verlatingsangst. In sommige gevallen is het aangeraden om te werken rond assertiviteit of je zelfbeeld. Daarnaast zal je via therapie de onderliggende oorzaken of patronen onderzoeken zodat je jezelf, je partner en jouw relatie beter leert kennen. En ontwikkel je de vaardigheid om op een nieuwe, positieve manier te reageren in een conflict of discussie met jouw partner. Met de nieuwe inzichten en methodes kan je jouw verlatingsangst overwinnen. Op het einde van de therapie zal je je beter voelen in jouw relatie en meer vertrouwen hebben in jouw partner.
Vind hier een therapeut voor verlatingsangst therapie .
Omdat deze angst zich vooral afspeelt binnen je relatie kan relatietherapie ook erg nuttig zijn. De angst staat veelal niet op zichzelf, maar wordt beïnvloed door de hele relatie. Samen kunnen jullie ontdekken en leren wat jullie relatie nodig heeft om de verlatingsangst op de vangen of te veranderen.
Een relatietherapeut kan je hierin begeleiden.
Verlatingsangst of bindingsangst?
Verlatingsangst en bindingsangst zijn erg met elkaar gerelateerd. Het zou goed kunnen dat je zowel symptomen van bindingangst als symptomen van verlatingsangst ondervindt. Vaak heeft het dezelfde achtergrond, maar uit dit zich anders: bij bindingsangst vermijd je gekwetst te worden door een binding uit de weg te gaan en afstand te houden, bij verlatingsangst vermijd je gekwetst te worden door net een sterke binding te verwezenlijken.
Nog vragen?
Contacteer een therapeut die verlatingsangst behandelt. Deze zal je graag verder helpen.
Verberg informatie over therapeut voor 'Verlatingsangst' - Vind een therapeut voor 'Verlatingsangst'Verlegenheid
Vind een therapeut voor 'Verlegenheid'Vermoeidheid
Laat meer zien van therapeut voor 'Vermoeidheid' - Vind een therapeut voor 'Vermoeidheid'Moe zijn, dat ervaart iedereen wel eens. Maar wat te doen bij aanhoudende vermoeidheid? Wat zijn de oorzaken en symptomen? En hoe kan je vermoeidheid verminderen?
Je vermoeidheid overwinnen? Vind direct een therapeut voor de behandeling van vermoeidheid
Of lees meer over:
Wat is vermoeidheid?
Symptomen van vermoeidheid
Behandeling van vermoeidheid
Oorzaken van vermoeidheid
Wat is vermoeidheid?
Vermoeidheid treedt doorgaans op na langdurige of extra zware inspanning of bij slaaptekort. Daarbij hoeft het niet noodzakelijk om lichamelijke inspanning te gaan: emotioneel belastende of stresserende situaties kunnen evenzeer tot vermoeidheid lijden. Lees meer over de oorzaken van vermoeidheid.
Vermoeid zijn na een bijzondere inspanning is normaal. Rust is de belangrijkste remedie. Soms is er echter meer aan de hand.
Aanhoudende vermoeidheid verdwijnt niet na een paar keer goed slapen of fysiek herstel. Vaak knaagt deze vermoeidheid stil aan je dagelijks leven, zonder dat je goed en wel beseft dat het bergaf gaat. Zeker in deze drukke tijden van hard werken en hoge sociale en familiale standaarden komt vermoeidheid erg vaak voor.
Vermoeidheid is een signaal van je lichaam dat er een grens overschreden is. Wanneer je hier niet naar luistert, kan dit gevolgen hebben voor je geestelijk en fysiek welzijn.
CVS
CVS of chronisch vermoeidheidssyndroom is een uitgesproken vorm van vermoeidheid. Bij deze ziekte is je lichaam in een chronische staat van uitputting.
Lees meer over CVS.
Symptomen van vermoeidheid
Veelvoorkomende symptomen bij vermoeidheid zijn
- Vaak moe zijn overdag en het gevoel niet uitgeslapen te geraken
- Futloosheid en weinig motivatie
- verminderde concentratie en geheugen
- prikkelbaarheid of emotioneel
- Ook piekeren en innerlijke onrust is een vaak gehoorde klacht
- Slaapproblemen: moeite met inslapen of vaak wakker worden ’s nachts
- Je lichaam en je ogen kunnen zwaar aanvoelen
- Pijnlijke spieren en gewrichten kunnen voorkomen
- Hoofdpijn of migraine kan ook te maken hebben met vermoeidheid
Herken je de meeste symptomen, kan bestaat de kans dat je (over)vermoeid bent. Mogelijks is er een reden voor die je kan aanpakken.
Bekijk dit samen met een therapeut die vermoeidheid behandelt.
Behandeling van vermoeidheid
Psychotherapeutische behandeling van vermoeidheid
Bij heel wat vormen van vermoeidheid spelen stress, zorgen of overbevraging een belangrijke rol. Therapie kan je helpen deze moeilijkheden te vermijden of aan te pakken, zodat je vermoeidheid kan overwinnen.
Via therapie krijg je opnieuw een rustpunt voor jezelf en een luisterend oor. De therapeut zal je samen met jouw de oorzaken en instandhoudende factoren van overbevraging onderzoeken. Vaak spelen stressoren in onze omgeving een rol, zoals een hoge werkdruk, verbouwingen, gezinsveranderingen enzovoort. Je leert deze stressoren en jouw signalen van belasting beter herkennen.
Daarnaast leer je via therapie jouw eigen patronen onderzoeken, zodat je beter kan omgaan met stressoren. Je ontwikkelt de vaardigheid om te ontspannen. Hierdoor vind je opnieuw de balans tussen activiteit en relaxatie. Op die manier kunnen heel wat lichamelijke klachten vermeden worden.
Zinvolle therapeutische behandelingen bij vermoeidheid zijn gesprektherapie, assertiviteitstraining, relaxatietherapie, mindfulness en vele andere.
Fysieke behandeling
Afhankelijk van de oorzaak van je vermoeidheid zijn er een aantal medische oplossingen. Bij CVS kan bepaalde medicatie voor een basisniveau aan energie zorgen. Verder kan een analyse van je voedingspatroon bijvoorbeeld helpen om bepaalde vitaminetekorten op te sporen. Voor het aanpakken van slaapproblemen of een slaapstoornis kan slaapmedicatie een duwtje in de rug betekenen. Bedenk echter dat medicatie in veel gevallen niet de oorzaak van de vermoeidheid aanpakt en risico’s inhoudt. Er zijn diverse therapeutische behandelingen beschikbaar die je kunnen leren hoe je kan omgaan met vermoeidheid of hoe je vermoeidheid verminderen kan.
Neem zeker ook eens een kijkje bij onze cursussen voor assertiviteitstrainingen, ontspanningsoefeningen en meditatiecursussen om je herstel te bevorderen en effectief te leren ontspannen.
Oorzaken van vermoeidheid
Aan de basis van vermoeidheid ligt vaak een overdaad aan inspanning. Dit kan zowel fysieke inspanning zijn als geestelijke inspanning (zorgen, stress, kwaadheid…)
Slaapproblemen (vb verstoord slaapritme, wakker worden), ongezonde voedingspatronen of een ongezonde levensstijl (weinig fysieke inspanning, overdreven tv of internet gebruik,…) zijn andere mogelijke oorzaken van vermoeidheid.
Uiteraard is het nodig om ook alle medische oorzaken te onderzoeken.
Toch komt vermoeidheid ook erg vaak voor als symptoom van een onderliggend probleem zoals bijvoorbeeld depressie, burn-out, angst of zelfs PTSS, na een traumatische ervaring.
Heb je het vermoeden dat je vermoeidheid een symptoom is van een dieperliggend probleem? Een behandeling bij vermoeidheid kan je helpen het patroon te doorbreken. Aarzel niet om op zoek te gaan naar therapie voor vermoeidheid.
Nog vragen?
Contacteer een therapeut voor vermoeidheid voor meer info.
Verberg informatie over therapeut voor 'Vermoeidheid' - Vind een therapeut voor 'Vermoeidheid'Verslaving
Vind een therapeut voor 'Verslaving'Verwerking kinder- en jeugdtijd
Vind een therapeut voor 'Verwerking kinder- en jeugdtijd'Verzamelwoede
Vind een therapeut voor 'Verzamelwoede'Vliegangst
Vind een therapeut voor 'Vliegangst'Voeding & dieet
Vind een therapeut voor 'Voeding & dieet'Voedingsintolerantie
Vind een therapeut voor 'Voedingsintolerantie'Vreet- en eetbuien
Vind een therapeut voor hulp bij vreet- en eetbuienVruchtbaarheidsproblemen
Vind een therapeut voor 'Vruchtbaarheidsproblemen'W
Weinig zelfvertrouwen
Vind een therapeut voor 'Weinig zelfvertrouwen'Winterdepressie
Laat meer zien van therapeut voor 'Winterdepressie' - Vind een therapeut voor 'Winterdepressie'Winterdip?
Het weer kan een negatieve invloed hebben op je emoties en je humeur. Prikkelbaarheid, somberheid, vermoeidheid of futloosheid kunnen je zwaar vallen. Weersomstandigheden kunnen gevolgen hebben zoals te weinig zonlicht, minder beweging of sociaal isolement. Ook de winterse feestdagen kunnen emotioneel zwaar zijn in deze periode.
Tips om een winterdip te voorkomen
Zo maak je van jouw winter een gezellige en aangename tijd:
- Kom toch buiten, ook al is het koud en nat. Zuurstof is belangrijk. De frisse lucht zorgt ook voor een goed contrast en helpt je bloed stromen.
- Let the light in! Zet je naast een raam of ga tijdens je pauze even naar buiten. Hoe meer licht, hoe beter je je voelt!
- Beweeg! Beweging geeft je een warm gevoel, verspreid de zuurstof gemakkelijker en verhoogt het serotonine-gehalte in je bloed: serotonine maakt je blij.
- Lachen helpt. Vraag achter grappige verhalen of vertel er zelf één, of hang een foto op waar je spontaan van lacht.
- Drink warme dranken zoals kruidenthee, soep of warme appelsap met kaneel. Het brengt ontspanning en gezelligheid. Vermijd koffie of zwarte thee.
- Let op met vet of suikerrijke voeding. Hier grijp je automatisch meer naar wanneer je je somber voelt. Dit geeft echter net minder energie dan meer energie.
- Behoud je sociaal contact. Schrijf bv kaartjes of neem eens de telefoon voor een goed gesprek.
- Plan iets voor jezelf waar je naar kan uitkijken.
- Gebruik deze tijd om wat te verstillen zoals de natuur dat doet. Er is een tijd voor actie en ondernemen en een tijd voor rust en cocoonen.
- Schrijf op wat je voelt. Als het allemaal zwaarmoedige dingen zijn, maak dan tijd om stil te staan bij wat er wel fijn was vandaag en schrijf deze ernaast. Beide mogen er zijn.
- Valt het je toch zwaar? Praat er over. In eerste instantie met je omgeving, maar ook bij een therapeut kan je terecht met je verhaal.
Winterdip of Winterdepressie?
Hoewel de symptomen gelijk lopen, zijn de kenmerken van een reële winterdepressie meer uitgesproken. Bij een winterdip zijn de invloed op je humeur en je fysiek welzijn eveneens voelbaar, maar aanhoudende stemmingsproblemen zijn minder prominent.
Bij een winterdepressie ervaar je dezelfde symptomen als die van een depressie.
Behandeling Winterdepressie
Hoewel een winterdepressie van voorbijgaande aard is, kan dit toch een zware last zijn. Om te voorkomen dat dit jaarlijks terugkomt, kan je een winterdepressie best duurzaam aanpakken.
Via therapie zal je beter leren omgaan met een winterdip, zodat je in de toekomst geen last meer hebt van de symptomen. De therapeut zal je helpen om sneller de tekenen van een winterdip te herkennen en leren voorkomen dat je dit jaar opnieuw hervalt. Therapie kan je helpen om op zoek te gaan naar onderliggende oorzaken of je concrete oefeningen of methodes aanleren om dit patroon te doorbreken. Je hebt een nieuwe vaardigheid aangeleerd zodat je de winter opnieuw op een positieve manier kan beleven.
Vind hier een therapeut die winterdepressie behandelt .
Er zijn enkele specifieke therapievormen die vaak gebruikt worden bij winterdepressie.
Gezien het tekort aan zonlicht een winterdepressie in de hand werkt, kan lichttherapie baat hebben. Ook bewegingstherapie kan aangeraden worden.
Blijf er vooral niet mee zitten en praat erover.
Nog vragen?
Contacteer een therapeut voor winterdepressie voor meer info.
Verberg informatie over therapeut voor 'Winterdepressie' - Vind een therapeut voor 'Winterdepressie'X
Y
Z
Zelfmoordgedachten
Vind een therapeut voor 'Zelfmoordgedachte'Zelfontplooiing
Vind een therapeut voor 'Zelfontplooiing'Ziekte, omgaan met
Vind een therapeut voor 'Ziekte, omgaan met'Zingeving en zingevingsvragen
Laat meer zien van therapeut voor 'Zingeving en zingevingsvragen' - Vind een therapeut voor 'Zingeving en zingevingsvragen'Wat zijn zingevingsvragen?
Het stellen van zingevingsvragen is het stilstaan bij de zin of de betekenis zin van het leven. De zin van het leven begrijpen is vaak een houvast en geeft je persoonlijk leven ook meer waarde. Het is heel normaal om af en toe zingevingsvragen te stellen, ter ondersteuning van je persoonlijke ontwikkeling. Soms is het goed om hierin hulp te krijgen, wanneer je je niet goed voelt in je vel of wanneer je toekomstperspectief niet duidelijk is.
Verberg informatie over therapeut voor 'Zingeving en zingevingsvragen' - Vind een therapeut voor 'Zingeving en zingevingsvragen'