Verlatingsangst: symptomen en overwinnen van verlatingsangst
Ben je bang om afgewezen, verlaten of in de steek gelaten te worden? Pas je jezelf snel aan voor je partner? Heb je het moeilijk om grenzen te stellen? Hoe doorbreek je het patroon van verlatingsangst en welke behandeling is aangewezen?
Vind direct een therapeut voor de behandeling voor verlatingsangst
Of ga meteen naar:
Wat is verlatingsangst?
Symptomen
Behandeling verlatingsangst
Verlatingsangst of bindingsangst?
Wat is verlatingsangst?
Verlatingsangst is een angst waarbij je vreest dat je partner van je weggaat of je in de steek laat.
Bij kinderen is verlatingsangst (of scheidingsangst) een normaal en gezond deel van de ontwikkeling. Rond 8 maanden ontdekt het kind het verschil tussen zichzelf en de ouders en leert hij dat ze kunnen weggaan en terugkomen. Dit vertrouwen heeft het kind te leren door ondervinding. Een gezonde hechting houdt in dat je op jezelf kan zijn, met het vertrouwen dat je kan terugvallen op de ander wanneer dat nodig is.
Alleen zijn blijft vaak moeilijk en spannend, ook voor volwassenen. Wanneer dit de kwaliteit van je relaties bepaalt, kan je spreken van verlatingsangst. Leer meer over de kenmerken van verlatingsangst.
Borderline
Borderline verwijst naar ‘grenzen’ en is een extreme vorm van verlatingsangst, waarbij een soms verstikkende aanhankelijkheid vaak heel plots wordt afgewisseld met periodes van absolute afwijzing. Hierbij is de persoon helemaal niet meer in staat om grenzen aan zichzelf te stellen. Zowel genetische als omgevingsfactoren spelen een rol in het ontstaan hiervan.
Verlatingsangst Symptomen
Er zijn heel wat symptomen die kunnen wijzen op verlatingsangst.
- Alleen zijn is moeilijk.
- je schat jezelf heel laag in doordat je een laag gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen hebt. Je eigenwaarde is afhankelijk van de waardering van de ander. Je zal eerder jezelf afkeuren dan de ander.
- Je voelt (vaak onbewust) angst om afgewezen, verlaten of achtergelaten te worden.
- Je kunt erg ver gaan om de ander te pleasen. Je probeert ervoor te zorgen dat de ander zich steeds goed voelt, vervult de behoeften van de ander en past je vaak aan.
- Je hebt bevestiging en aandacht van de ander nodig en voelt je erg ongelukkig wanneer je dit niet krijgt.
- Je wilt je als het ware versmelten met de ander.
- Dit kan zo ver gaan dat je wil vastklampen aan de ander en dat je de ander nodig hebt.
- Bezorgdheid dat de ander iets zal overkomen.
- Angst om iets alleen te doen, zonder het bijzijn van de ander.
- Je hebt vaak een uiterst romantisch beeld van je relatie en je partner en hebt het gevoel dat deze ene persoon de absolute ware is en dat er niets belangrijker is dan je relatie.
- Grenzen kunnen lastig zijn voor je. Jouw geven is vaak onuitputtelijk. Wanneer je partner een grens aangeeft voelt dit als afkeuring.
- Nood aan controle over de relatie kan ook de kop opsteken. Soms zelf zodanig dat je zelf de relatie verbreekt om zeker niet verlaten te worden.
- Jaloezie ervaar je geregeld en kan heel heftig zijn.
- Een relatiebreuk is heel erg pijnlijk voor je en je hebt veel tijd nodig dit te verwerken.
Herken je jezelf in deze kenmerken dan bestaat de kans dat je last hebt van verlatingsangst. Een therapeut voor verlatingsangst kan je hierin ondersteunen.
Omgaan met verlatingsangst: therapie
Omdat verlatingsangst een grote invloed kan hebben op jezelf en je relaties, is het aangewezen om dit duurzaam aan te pakken. Therapie kan je hierbij helpen.
Via therapie zal je opnieuw in staat zijn om een liefdevolle relatie op te bouwen zonder angst om verlaten te worden. De therapeut zal je eerst en vooral beter leren omgaan met jouw verlatingsangst. In sommige gevallen is het aangeraden om te werken rond assertiviteit of je zelfbeeld. Daarnaast zal je via therapie de onderliggende oorzaken of patronen onderzoeken zodat je jezelf, je partner en jouw relatie beter leert kennen. En ontwikkel je de vaardigheid om op een nieuwe, positieve manier te reageren in een conflict of discussie met jouw partner. Met de nieuwe inzichten en methodes kan je jouw verlatingsangst overwinnen. Op het einde van de therapie zal je je beter voelen in jouw relatie en meer vertrouwen hebben in jouw partner.
Vind hier een therapeut voor verlatingsangst therapie .
Omdat deze angst zich vooral afspeelt binnen je relatie kan relatietherapie ook erg nuttig zijn. De angst staat veelal niet op zichzelf, maar wordt beïnvloed door de hele relatie. Samen kunnen jullie ontdekken en leren wat jullie relatie nodig heeft om de verlatingsangst op de vangen of te veranderen.
Een relatietherapeut kan je hierin begeleiden.
Verlatingsangst of bindingsangst?
Verlatingsangst en bindingsangst zijn erg met elkaar gerelateerd. Het zou goed kunnen dat je zowel symptomen van bindingangst als symptomen van verlatingsangst ondervindt. Vaak heeft het dezelfde achtergrond, maar uit dit zich anders: bij bindingsangst vermijd je gekwetst te worden door een binding uit de weg te gaan en afstand te houden, bij verlatingsangst vermijd je gekwetst te worden door net een sterke binding te verwezenlijken.
Nog vragen?
Contacteer een therapeut die verlatingsangst behandelt. Deze zal je graag verder helpen.
Vind meteen
Verlatingsangst therapeut in Amsterdam - Verlatingsangst therapeut in Rotterdam - Verlatingsangst therapeut in Den Haag - Verlatingsangst therapeut in Utrecht - Verlatingsangst therapeut in Eindhoven - Verlatingsangst therapeut in Groningen - Verlatingsangst therapeut in Almere - Verlatingsangst therapeut in Breda - Verlatingsangst therapeut in Nijmegen - Verlatingsangst therapeut in Enschede - Verlatingsangst therapeut in jouw gemeente.