Terug naar boven

De therapeut

Vind eenvoudig jouw therapeut of psychotherapeut door je gemeente, klacht of gewenste therapievorm hierboven in te geven!

Kan therapie tijdens deze Covid-19 - afzonderingsperiode? Ja zeker! Maar wel in aangepast vormen. Lees hier meer.

Lees meer info over:

Wat is een Therapeut: betekenis
Wat doet een therapeut?
Wanneer naar een therapeut?
In therapie: een taboe?
Een goede therapeut vinden
Soorten therapeuten
Therapeut worden?

Wat is een Therapeut: betekenis

Therapeut komt van van het oud-Griekse woord Therapeia of ‘therapie’. Een therapeut is dus iemand die therapie geeft met als doel jouw welzijn of gezondheid te verbeteren.

Een therapeut is veelal gespecialiseerd in het omgaan met psychische, emotionele, sociale of relationele problemen. De betekenis therapeut wordt dan ook meestal gebruikt als afkorting van ‘Psychotherapeut’, deskundige in de psyche van de mens.

Therapeut wordt vaak in combinatie gebruikt met de specialisatie. Hieruit leid je af waarin de therapeut geschoold is of welke methode toegepast wordt. Kijk hiervoor bij verschillende soorten therapeuten.

Wat doet een therapeut?

Een therapeut luistert aandachtig naar je verhaal en gaat samen met jou op zoek naar een antwoord op jouw vraag. Het is meer dan een goed gesprek. Therapeuten hebben naast een luisterend oor ook specifieke therapeutische methodes en vaardigheden om je te helpen met het verwerken van emoties, duidelijkheid te geven en je helpen expressie te geven aan wat je voelt.

Een therapeut luistert op een neutrale, niet oordelende manier naar jouw verhaal en jouw behoeftes. Naast praten met een goede vriend, heeft therapeutische begeleiding een andere waarde. Therapeuten kijken mee vanop een afstand en zijn niet persoonlijk betrokken bij je situatie of bij jezelf. Samen met de therapeut als vertrouwenspersoon kan je in alle vrijheid op zoek gaan naar oorzaken en oplossingen of krijg je gewoon de ruimte en de aandacht om jouw ervaring te delen.

Enkele therapeutische gesprekken kunnen je helpen om terug rust te krijgen, emoties een plaats te geven of los te laten en anders om te gaan met moeilijke situaties.

Een goede therapeut maakt je niet afhankelijk van hulp, maar helpt je net om terug bij je eigen kracht te komen. Zo kan je zelf jouw leven in handen nemen en zorgen voor je eigen geluk.

Vind hier een Therapeut in je buurt.

Of lees meer over hoe psychotherapie werkt?

Wanneer naar een therapeut?

Voel je je dikwijls neerslachtig, verdrietig, moe, ongelukkig of onzeker. Ben je snel prikkelbaar of kwaad. Je voelt je niet goed in je vel, zit vast of loopt aan tegen moeilijke situaties. Je hebt het gevoel het niet alleen te kunnen dragen.

Je partner, vrienden of familie kunnen vaak een luisterend oor zijn. Dit kan opluchten of antwoorden en oplossingen geven.
Het is echter niet altijd voor de hand liggend dat je hierover bij je omgeving terecht kan. Sommige onderwerpen zijn te gevoelig, misschien heb je het hen al zo vaak verteld, je wil hen niet lastig vallen, deze mensen zijn soms zelf een onderdeel van je probleem, of je verlangt naar meer deskundigheid?

Dan is het wellicht een goed idee om een therapeut te raadplegen. Zoek een therapeut in je omgeving of lees meer over wanneer in therapie?

In therapie: een taboe?

Therapie volgen is al lang geen taboe meer. Het idee dat enkel mensen met ernstige problemen naar een psychotherapeut of psycholoog gaan is gelukkig voorbij. Tegenwoordig is het gangbaar dat iemand die in een moeilijkere periode zit en open staat voor hulp een therapeut contacteert. Werken aan jezelf en je geluk wordt nu erg aangemoedigd. Wie naar een therapeut kiest om iets van zijn/haar leven te maken.

Daarnaast blijft in therapie gaan toch spannend en is het een persoonlijk proces. Via deze website kan je anoniem, gemakkelijk en vrijblijvend een therapeut contacteren die bij je past.

Sommige mensen zijn bang dat therapie te confronterend zal zijn en hun leven overhoop zal gooien. Of houden zich vast aan het spreekwoord ‘Tijd heelt alle wonden’. Het tegendeel is echter waar: wat je niet aanpakt, blijft diep vanbinnen voelbaar en draag je mee.
Een goede therapeut gaat stap voor stap mee en zorgt ervoor dat het voor jou draaglijk blijft.
Bespreek eventueel je angst tijdens je 1e gesprek met je therapeut.

Een goede therapeut vinden

Door bovenaan je gemeente in te geven kan je zoeken naar therapeuten in je buurt. Hierna kan je jouw klacht of thema invoeren.

Jouw therapievraag

De meeste therapeuten zijn vertrouwd met uiteenlopende problemen. Toch is het nuttig om een therapeut te contacteren die gespecialiseerd is in jouw klacht of probleem. Je kan dit bevragen voordat je een afspraak maakt of via bovenstaande zoekfunctie specifiek zoeken op jouw klacht. Of zoek via de verklaring van de verschillende klachten of behandeling.

Enkele vaak voorkomende vragen zijn depressie overwinnen, burn-out behandeling, omgaan met stress, relatietherapie en relatiebreuk verwerken.

Werkwijze van de therapeut

Naast de praktische keuze (zoals woonplaats) kan je ook een therapievorm zoeken die je ligt en zoeken naar een therapeut waarmee het klikt. Je kan dit gemakkelijk doen door verschillende persoonlijke pagina’s van therapeuten te bekijken. Zo krijg je meteen veel informatie over werkwijze, opleidingen en specialisaties.

Een therapeut die je aanspreekt

Bij het lezen van de tekst van de therapeuten zal je merken dat sommige therapeuten je aanspreken, en andere net niet. Dit komt omdat elke therapeut de pagina opstelt vanuit zijn of haar persoonlijkheid en scholing. Als je een therapeut kiest die je aanspreekt, zal de kans groot zijn dat de therapievorm die hij of zij toepast, jou ook aanspreekt. Om te kijken of het ook persoonlijk klikt, kan je best een vrijblijvend kennismakingsgesprek vragen. Daarna kies je of je samen verder gaat.

Vind via bovenstaande zoekfunctie een therapeut of psychotherapeut in je buurt.

Of lees meer over 'Hoe vind ik een goede therapeut?'

Soorten therapeuten

Afhankelijk van de therapievorm die een therapeut toepast krijgt de therapeut soms een meer specifieke naam zoals gesprekstherapeut, relatietherapeut, gedragstherapeut, kindertherapeut, contextueel therapeut, gestalttherapeut, IV therapeut, enz.

Gesprekstherapeut

De meeste therapeuten gebruiken gesprekstherapie. Een gesprekstherapeut luistert ten volle naar jouw verhaal, stelt verhelderende vragen en via gesprek kan je inzichten krijgen, emoties verwerken en komt er ruimte voor verandering. Jouw verhaal doen lucht dikwijls op en draagt bij aan het veranderingsproces.

Therapeuten die gesprekstherapie toepassen zijn bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapeut, systeemtherapeut, gestalttherapeut, cliëntgerichte therapeut en vele andere.

Relatietherapeut

Een relatietherapeut biedt ondersteuning aan koppels met relatieproblemen of huwelijksproblemen. Door een neutrale onpartijdige houding kan de relatietherapeut luisteren naar beide kanten van het verhaal, communicatie verbeteren en ruimte creëren om als koppel terug dichter bij elkaar te komen.

Relatietherapie helpt om conflicten uit te klaren, terug nieuw leven te blazen in je relatie, maar kan indien nodig ook ondersteuning bieden om je relatie mooi af te ronden.

Andere therapievormen

Ook andere methodes zoals lichaamsgerichte therapie, creatieve therapie, energetische therapie enz. kunnen zeer effectief zijn. Bij deze therapievormen wordt er meer aangesproken dan enkel je bewuste gedachten. Ook je lichaamsbewustzijn, je onderbewuste en verdrongen of vergeten gebeurtenissen komen hier aan bod.

Bekijk ook de omschrijvingen van andere soorten therapie.

Coaches en Counselors

Naast therapeuten zijn ook coaches en counselors gespecialiseerd in het omgaan met sociaal-emotionele moeilijkheden.

Een coach gaat echter meer directief en oplossingsgericht te werk. Ze richten zich op persoonlijke ontwikkeling en gezondheid: personal coach, life coach, mental coach, transformatiecoach, gezondheidscoach ea. Deze vormen van coaching zijn gericht op persoonlijke hulpvragen zoals zelfontplooiing, groei en persoonlijke doelen behalen.
Daarnaast zijn coaches ook werkzaam in het bedrijfsleven (vb loopbaanbegeleiding) of in de sportwereld.

Ook Counselors gaan veelal praktisch en oplossingsgericht aan de slag in hun ondersteuning en bij het beantwoorden van je vragen.

Opleiding Therapeut

Wil je graag therapeut worden?

Vind al onze opleiding en trainingen bij ‘zoek een cursus’ of vind meteen een psychotherapie opleiding.

Heb je nog vragen?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze therapeuten via bovenstaande zoekfunctie.