Terug naar boven

Hoe vind ik een goede therapeut?

PsychotherapiegesprekEen geschikte therapeut vinden kan soms een hele klus zijn. Via onze zoekfunctie kun je eenvoudig een therapeut zoeken. Lees hieronder alles wat je moet weten om een goede therapeut te vinden!


Of lees hieronder info over:

Wat is een goede therapeut?
Een goede therapeut? Dat moet klikken!
Erkende psychotherapeuten
Tips

Wat is een goede therapeut?

Er bestaat niet zoiets als de perfecte therapeut of psychotherapeut. Omdat elke mens uniek is, is de vraag niet: Wat is een goede therapeut? Maar wel: Wat is een goede therapeut voor jou?

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de therapievorm, jouw klacht of thema, de bereikbaarheid, het geslacht en de leeftijd van de therapeut, de persoonlijkheid van de therapeut en de wisselwerking tussen jullie.

De ene heeft bij een heel rationele benadering, en de andere net een gevoelsmatige benadering. De ene wil vooral praten of nadenken, de andere heeft er al genoeg over gepraat en wil een creatieve of lichaamsgerichte therapie proberen. Niets is goed of fout, het is afhankelijk van je persoonlijkheid en je noden.

Geslacht

Je kan een voorkeur hebben voor een vrouwelijke of net een mannelijke therapeut. Beiden hebben hun kwaliteiten. Je thema kan hierin bepalend zijn, maar ook je gevoel van comfort en veiligheid en je levensfase hebben invloed. Volg hierin je gevoel of vraag voor een kennismakingsgesprek als je twijfelt.

Leeftijd

De leeftijd van de therapeut kan een rol spelen bij jouw keuze. Voel je je meer op je gemak bij iemand die wat ouder is dan jou? Of verkies je een therapeut die even oud of jonger is dan jou? Soms stelt men dat de therapeut best ongeveer 10 jaar ouder is dan jou. Maar dat is zeker geen voorwaarde. Ook jonge therapeuten hebben kwaliteiten en andere vaardigheden dan therapeuten die al lang in het vak staan.

Jouw klacht

Bij het kiezen van een geschikte therapeut is het raadzaam te bekijken wie deze therapeut is en wat hij of zij precies doet: wat zijn de specialisaties, heeft de therapeut ervaring met jouw klacht, wat is zijn of haar opleiding? De meeste therapeuten zijn capabel om uiteenlopende klachten te behandelen. In het kennismakingsgesprek kan je jouw klacht bespreken en kijken of de therapeut iets voor je kan betekenen.

Bereikbaarheid

De praktische kant mag je niet uit het oog verliezen. Een therapeut in je buurt kan je beter combineren met werk, gezin of vrije tijd. Indien je niet beschikt over een auto kan een therapeut bereikbaar met openbaar vervoer handig zijn. Soms kan het ook comfortabeler zijn een therapeut te kiezen die net iets verder woont. Dit kan je allemaal instellen in onze zoekfunctie.

Verschillende therapievormen

Binnen de psychotherapie zijn er zeer veel stromingen en methodes. Ze maken de aanpak specifiek, maar aan de basis werken ze vaak hetzelfde.

De manier van werken kan vooral zijn met gesprekstherapie, met lichaamsgerichte therapie of eerder op een creatieve of alternatieve manier. Probeer te voelen wat jou aanspreekt. Soms moet je een bepaalde therapievorm eerst ondergaan voordat je weet of ze bij jou past. Maar ook via een kort gesprek met de therapeut over de therapievorm zal je er al veel over te weten komen.

Lees hier meer info over alle soorten therapie.

Een therapeut die bij je past

Bij het zoeken naar een goede therapeut is het belangrijk dat het ‘klikt’ tussen jou en de therapeut. Dit gevoel is minstens even belangrijk als de therapievorm of de opleiding van de therapeut. Om het therapeutisch proces te laten slagen is het essentieel dat je je comfortabel en veilig voelt. Los van de kwaliteiten van de therapeut, heeft dit ook te maken met de therapeut als persoon. Door het lezen van de persoonlijke tekst van de therapeut krijg je een ruimer beeld van wie deze therapeut is.

Als de persoonlijke pagina van een therapeut je aanspreekt, kan je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.


Tips

Goed begonnen is half gewonnen! Onze tips nog even op een rijtje:

  • Neem je tijd om een goede therapeut te zoeken. Hierdoor is de kans groter dat je meteen een therapeut vind die bij jou past.
  • Bekijk uitvoerig verschillende profielen en lees de persoonlijke tekst!
  • Volg je gevoel!
  • Het kennismakingsgesprek kan veel duidelijk maken. Aarzel niet om tijdens dit gesprek veel vragen te stellen. Je mag gerust na dit gesprek ook kiezen voor iemand anders.

Nog vragen?

Heb je vragen over de manier van werken, behandeling van jouw klachten, praktische vragen over de prijs of duur, stel ze dan gerust aan de therapeut. Je kan dit vooraf doen of uitgebreider tijdens een kennismakingsgesprek of oriënteringsgesprek. Het eerste contact met de therapeut kan al veel duidelijk maken waardoor jij gemakkelijk de therapeut kan zoeken en vinden die bij jou past!
Of lees meer over 'hoe werkt psychotherapie'!

Via onze uitgebreide zoekfunctie kun je gemakkelijk een therapeut zoeken.

Onze partners